Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης: Πώς να σκορπίσεις το καλό ολούθε

"Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα". Πώς θα σου φαινόταν αλήθεια αν στη θέση του αγαπημένου μας φρούτου τοποθετούσαμε την καλοσύνη;

heart istock

Aπό την Μάρη Γαργαλιάνου, διαπιστευμένη bussiness and life coach, communication expert, δημιουργό του magicme.gr/.

Η επιστήμη υποστηρίζει ότι η καλοσύνη όχι μόνο κάνει καλό στην καρδιά και μειώνει τα επίπεδα του στρες, αλλά συντελεί στη μακροζωία, την ομορφιά και την ψυχική μας ανθεκτικότητα.

Αλήθεια, έχεις παρατηρήσει πώς αισθάνεσαι όταν κάνεις κάτι καλό για κάποιον άλλο; Πώς νιώθεις όταν σου χαρίζουν απλόχερα ένα κομπλιμέντο;

Πώς χαμογελάς όταν σου κάνεις δώρο ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα ή το φόρεμα που είχες σταμπάρει καιρό στο αγαπημένο σου κατάστημα;

Θέλω να κρατήσεις για λίγο αυτό το συναίσθημα και να "συνδεθείς" μαζί του. Η εσωτερική γαλήνη και η ζεστασιά που νιώθεις αυτή τη στιγμή δεν είναι τυχαία!

Το "DNA" της καλοσύνης

Έχεις ακούσει πολλές φορές, ότι, για να επιβιώσεις σε αυτό τον κόσμο, χρειάζεται να είσαι "σκληρή", να "μη δείχνεις τα συναισθήματά σου" και πως "καλύτερα να σε φοβούνται, παρά να σε λυπούνται". Τι ωραία όλα αυτά και πόσο άτοπα και άκυρα… Για κάποιον που θέλει να ζει καταπιεσμένος και μόνος είναι ό,τι πρέπει! Για σένα, όμως;

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά: Κανένας άνθρωπος δε γεννιέται κακός, το να εκφράζεις τα συναισθήματά σου είναι δύναμη και όχι αδυναμία, για να "επιβιώσεις" σε αυτό τον κόσμο χρειάζεται να καλλιεργείς την ψυχική σου ανθεκτικότητα και όχι να είσαι "σκληρή" (με τον εαυτό σου και τους άλλους), καλύτερα να σε σέβονται για ό,τι είσαι παρά να σε φοβούνται (για οποιονδήποτε λόγο) και, τέλος, ο "καλός" όχι μόνο βλέπει το καλό, αλλά είναι και ο μόνος ικανός να το δημιουργήσει.

Όταν το καλό μοιράζεται, πολλαπλασιάζεται

Πόσο πιο ανέμελη θα ήταν αλήθεια η ζωή αν κάναμε πιο συχνά ο ένας κομπλιμέντα στον άλλο; Πηγαία, από καρδιάς, όχι "ντεμέκ". Και τι θα συνέβαινε αν το "Τα έβαλες τα κιλάκια σου…" γινόταν "Πόσο σου πάει αυτό που φοράς!"; Εσύ ίσως αύριο ξεχάσεις τα καλά λόγια που είπες σε κάποιον σήμερα, αυτός ο κάποιος όμως μπορεί να θυμάται τα λόγια αυτά για όλη του τη ζωή. Το έχεις σκεφτεί ποτέ; Σε έναν κόσμο που επιμένει να προωθεί την κουλτούρα της τοξικότητας, να υποβιβάζει και να μας γεμίζει ενοχές μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

Πώς; Ξεκινώντας με έναν καλό λόγο. Μια ευγενική πράξη. Το υπέροχο χαμόγελό μας. Με συνέπεια. Καθημερινά. Χωρίς φόβο. Με πολύ πάθος. Γιατί όταν το καλό μοιράζεται, πολλαπλασιάζεται και ανθίζει. Και γιατί μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε σε ειρήνη με το μέσα μας, βαδίζοντας σε αυτό που μου αρέσει να αποκαλώ "Ολόψυχη Ζωή".

Σκόρπισε γύρω σου το καλό

Ο Osho σε μία από τις σπουδαίες ομιλίες του είχε πει: "Η καλοσύνη δεν έχει καμία σχέση με το χρηματικό κέρδος. Η καλοσύνη κερδίζει κάτι πολυτιμότερο, κερδίζει ηρεμία του νου".

Τι θα έλεγες να γράψεις σε ένα post it "Χαμογέλα, είναι μεταδοτικό!" και να το κολλήσεις στην είσοδο της πολυκατοικίας σου; Να τηλεφωνήσεις σε μια φίλη που έχετε να τα πείτε καιρό και να της πεις ένα απλό και αληθινό "Μου έλειψες!"; Να βοηθήσεις μια μεγάλη κυρία με τα ψώνια της λαϊκής;

Τι θα έλεγες να φιλήσεις το είδωλό σου στον καθρέφτη με ένα κατακόκκινο κραγιόν; Πόσο θα γέμιζες το μέσα σου με απλές πράξεις καλοσύνης! Μερικές φορές τα πιο απλά φαινομενικά πράγματα είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά. Είναι όλα αυτά που συμβάλλουν στο να γίνει ο κόσμος μας ένα καλύτερο μέρος για να ζούμε.

Εμείς τα κάνουμε τα "όλα αυτά". Στο δικό μας χέρι είναι να γίνουμε ο κόσμος που αλλάζει και στον οποίο η καλοσύνη μας δείχνει τον δρόμο. Ή, μάλλον καλύτερα, η καλοσύνη είναι ο δρόμος!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i