FOPΟ | Πώς να πάψεις να σε νοιάζει τι λένε οι άλλοι για σένα

Ο φόβος για το τί θα πουν οι άλλοι ή άλλιώς FOPO σε κρατάει πίσω. Δοκίμασε αυτές τις απλές τακτικές για να νιώσεις καλύτερα.

fopo istock

Ο φόβος για το τι θα πουν οι άλλοι (fear of people’s opinions - FOPO) είναι μια κρυφή επιδημία και ένας παράγοντας που κρατά τις δυνατότητές σου πίσω. Η ανησυχία σου για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα είναι παράλογη και μη παραγωγική και οι αρνητικές της επιπτώσεις φτάνουν σε όλες τις πτυχές της ζωής σου.​​​ Όταν δίνεις μεγαλύτερη αξία στις απόψεις των άλλων από ότι στις δικές σου, ζεις τη ζωή σου με τους όρους τους, όχι με τους δικούς σου.

Όταν βιώνεις FOPO, χάνεις επίσης την πίστη στον εαυτό σου και η απόδοσή σου πέφτει. Αν δεν είσαι προσεκτική, το FOPO μπορεί να αλλάξει αυτό που πιστεύεις και αντί να εστιάζεις στις δικές σου σκέψεις και συναισθήματα, αρχίζεις να έχεις εμμονή με τις σκέψεις των άλλων, επηρεάζοντας τις αποφάσεις και τις πράξεις σου.​​

Το FOPO είναι μέρος της ανθρώπινης κατάστασης επειδή λειτουργούμε με έναν αρχαίο εγκέφαλο. Η λαχτάρα για κοινωνική αποδοχή έκανε τους προγόνους μας προσεκτικούς και έξυπνους χιλιάδες χρόνια πριν, γιατί αν η ευθύνη για το αποτυχημένο κυνήγι έπεφτε στους ώμους σου, η θέση σου στη φυλή θα μπορούσε να απειληθεί.​ Σήμερα, χάρη στα social media, η έντονη πίεση για επιτυχία και η υπερβολική εξάρτησή μας από εξωτερικές ανταμοιβές, μετρήσεις και επικύρωση, κάνει το FOPO ανεξέλεγκτο.

Μας κάνει να μειώνουμε την αυτοεκτίμησή μας. Βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα από τα μάτια των άλλων. Κοιτάμε έξω από τον εαυτό μας για να καθορίσουμε πώς νιώθουμε για αυτόν.​​​ Και περνάμε τον σύντομο χρόνο μας σε αυτόν τον απίστευτο πλανήτη προσπαθώντας να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των άλλων.

Διάβασε ακόμη: 8 τοξικές φράσεις που βάζουν τη σχέση σου σε μπελάδες! Ψυχολόγος του Χάρβαρντ εξηγεί

Πώς να πάψεις να σε νοιάζει για το τι λένε οι άλλοι για σένα

Ακολουθούν τρεις ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να απωθήσετε το FOPO και να κερδίσετε πλούσιες ανταμοιβές.

1. Μείωσε τα φώτα της δημοσιότητας

Το να αναγνωρίσεις απλώς ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κινούνται στον κόσμο τους και δεν επικεντρώνονται σε εσένα, μπορεί να σε βοηθήσει να παρακάμψεις το τι λένε οι άλλοι για σένα.

Σκέψου εάν ξοδεύεις χρόνο κρίνοντας τους άλλους ή το πώς σε αντιλαμβάνονται. Οι άνθρωποι συχνά δεν προσέχουν ή δεν νοιάζονται για πράγματα που γνωρίζεις πολύ καλά. Έχουν εργασία, οικογένεια, παιδιά, σχολεία, υγεία. Αν νομίζει ότι κάποιος σε κρίνει, θυμήσου: Δεν σε ξέρουν.

Κάνε την άσκηση: Ως άσκηση, σκέψου πώς θα ένιωθες αν βρισκόσουν στην άλλη πλευρά. Στη συνέχεια, σκέψου πότε έχεις δει κάποιον άλλο να ενεργεί με παρόμοιο τρόπο. Βάλε αυτό το άτομο στο επίκεντρο εκείνης της στιγμής και τοποθέτησε τον εαυτό σου στη θέση του παρατηρητή. Σκέφτεσαι την ηλικία αυτού του ατόμου; Αν ναι, ήταν απλώς μια περαστική σκέψη; Όταν ο άλλος έλεγε κάτι για σένα, σε ένοιαζε πραγματικά ή το απόρριψες; Πιθανότατα δεν θα σκεφτόσουν αυτές τις στιγμές δεύτερη φορά. Μάλλον θα φαίνονταν αδιάφοροι. Ως επί το πλείστον, αυτές δεν είναι στιγμές που οι άλλοι τις νιώθουν και τις θυμούνται. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πολύ απορροφημένοι στη ζωή τους για να δίνουν προσοχή στις πράξεις και τις συμπεριφορές των άλλων. 

2. Άλλαξε το σενάριο

Υπάρχει μια τάση να φιλτράρεις τις πληροφορίες μέσω ενός φακού που ταιριάζει με τις παγιωμένες σου πεποιθήσεις για τον κόσμο. Για να κατανοήσεις καλύτερα πώς αυτό διαμορφώνει τις σκέψεις σου για τις απόψεις των άλλων, βρες πληροφορίες που αμφισβητούν τις πεποιθήσεις σου. Χρησιμοποίησε αυτές τις πληροφορίες για να επανεξετάσεις τις ανησυχίες σου σχετικά με τις υποθέσεις που κάνει κάποιος για σένα.
Για παράδειγμα, "Η προϊσταμένη μου νιώθει ότι απειλείται από εμένα, επομένως δεν με βάζει στην ομάδα. Είναι μια μάνατζερ που προτιμά τον έλεγχο περισσότερο από την ενδυνάμωση των ανθρώπων.​​"

Τι πρέπει να κάνεις: Πρώτα, χώρισέ το σε δύο μέρη: τις πεποιθήσεις σου και τη γνώμη της. Ξεκίνα με την πεποίθησή σου: Η προϊσταμένη μου νιώθει ότι απειλείται από εμένα και θέλει να έχει τον έλεγχο. Το πιθανότερο είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχεις αυτή την πεποίθηση. Σκέψου εάν υπάρχουν άλλες εμπειρίες που δημιούργησαν την αντίληψή σου για την προϊσταμένη σου. Σημείωσε τα στοιχεία. Θα μπορούσε να είναι πολύ ευρύ και γενικευμένο: Όλες οι εταιρείες θέλουν έλεγχο.

Θα μπορούσε να είναι μια εμπειρία που είχες σε μια προηγούμενη εταιρεία: ο διευθυντής μου δεν με ενθάρρυνε ποτέ.

Μπορεί να είναι μια συγκεκριμένη εμπειρία με το αφεντικό σου: Γούρλωσε τα μάτια της όταν μίλησα για τον ενθουσιασμό μου για τον νέο λογαριασμό της εταιρείας.

Ο στόχος σου είναι να προσπαθήσεις να κατανοήσεις την εμπειρία από μια εναλλακτική σκοπιά και να αποσυνδεθείς, έστω και για λίγο, από τις προκαταλήψεις που έχεις που μπορεί να διαμορφώσουν την αντίληψή σου για τη γνώμη κάποιου άλλου.

3. Τηλεφώνησε σε έναν φίλο

Όταν έχεις μια έντονη συναισθηματική αντίδραση στη γνώμη που έχει κάποιος για εσένα, είτε θετική είτε αρνητική, δώσε προσοχή σε αυτήν. Αντιστάσου στον πειρασμό να την παρακάμψεις ή να την καταστείλεις. Η αντίδρασή σου είναι γεμάτη πληροφορίες για το τι συμβαίνει εσωτερικά.

Το επόμενο βήμα είναι να αξιοποιήσεις αυτές τις πληροφορίες. Επικοινώνησέ το σε κάποιον από τον κύκλο σου και δες αν έχει την ίδια άποψη με εσένα.

Μόλις μάθεις τα σχόλιά τους, σκέψου τα. Η διαδικασία FOPO βασίζεται στην ψευδαίσθηση ότι δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας. Χωρίς FOPO, θα έχεις χρόνο και ενέργεια για να εστιάσεις στα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία.

Πηγή: Harvard Business Review Press

Δες και αυτό: 5 έξυπνες φράσεις που λένε όσοι έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i