Τι μας εμποδίζει να αφεθούμε σε έναν μεγάλο έρωτα;

Κάθε φορά που πάμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο σε ζητήματα καρδιάς χάνουμε. Τι μας εμποδίζει να αφεθούμε σε έναν μεγάλο έρωτα και γιατί αξίζει να τον ζήσουμε;

couple istock

Aπό τη Μάρη Γαργαλιάνου, διαπιστευμένη business & life coach, communication expert, δημιουργός του Magicme.gr (magicme.gr)

Έρωτας, πάθος, έλξη, χημεία. Λέξεις και συναισθήματα που μας συνεπαίρνουν και μας ταξιδεύουν σε μια άλλη διάσταση, σχεδόν μεταφυσική. Μας αλλάζουν με τρόπους που ούτε καν είχαμε φανταστεί. Μας απελευθερώνουν. Για κάποιους φόβος. Για άλλους προορισμός, όνειρο ή και λόγος ύπαρξης. Το μόνο βέβαιο; Ο βαθύς κατακόκκινος έρωτας είναι μια δυνατή εμπειρία που μπορεί να μας αλλάξει μια για πάντα τη ζωή.

Πολλοί προσπάθησαν να τον ορίσουν. Άλλοι τόσοι τον τραγούδησαν, τον ζωγράφισαν, τον έκαναν μορφές σε πηλό. Όπως η ευτυχία όμως, έτσι και ο έρωτας έχει ορισμούς μόνο υποκειμενικούς. Δε χωρούν αντικειμενικές αλήθειες στο βίωμα ούτε "κοινώς αποδεκτοί" ορισμοί. Είτε τον ζεις είτε όχι. Είτε του δίνεις το πράσινο φως να σε μεταμορφώσει –γιατί το μόνο δεδομένο είναι ότι το κάνει– είτε παραμένεις στη ζώνη ασφαλείας σου.

Διάβασε ακόμη: Γιατί ο έρωτας είναι τυφλός; Τι βρήκε η επιστήμη

Γιατί μας φοβίζει τόσο ο έρωτας;

Ακούω πολύ συχνά "καλύτερα single παρά να επενδύσω στον λάθος άνθρωπο", "να κάνει ψυχοθεραπεία πρώτα και μετά τα ξαναλέμε", "είμαι αρκετά ώριμη για να ασχοληθώ με ανώριμους άντρες, καλύτερα μόνη". Πολλά ερωτήματα μού γεννιούνται πάνω σε αυτά τα statements.

  • Πώς ανακαλύπτουμε αλήθεια τον λάθος ή τον σωστό άνθρωπο;
  • Από πότε η ψυχοθεραπεία έγινε απαραίτητη προϋπόθεση για να συνδεθούν δυο καρδιές;
  • Πόσο ώριμες είμαστε, τελικά, όταν τόσο εύκολα και γρήγορα επικρίνουμε τους άλλους;

Ας είμαστε με τον εαυτό μας ειλικρινείς: τρέμουμε να συνδεθούμε. Φοβόμαστε ότι, αν τσαλακωθούμε, ξεδιπλώσουμε τις πτυχές και την ευαλωτότητά μας, θα πληγωθούμε. Ξανά. Θα πονέσουμε. Ξανά. Θα πάμε πίσω τη δουλειά που κάνουμε με τον εαυτό μας. Ξανά; Εδώ σε θέλω… Πόσο "μπροστά" πηγαίνουμε, τελικά, όσο επιμένουμε να αρνούμαστε κάτι εγκλωβίζοντας το είναι μας με τον φόβο του ότι θα μας "αλλάξει"; Εμ, συγγνώμη, αυτός δεν είναι ο σκοπός;

Το παρόν που γίνεται "για πάντα"

Αν κάτι μαθαίνουμε μέσα από το μαγικό ταξίδι της αυτογνωσίας είναι πως δε γίνεται να βρούμε τον εαυτό μας αν δεν τον χάσουμε. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συμβεί αυτό. Πίστεψέ με όμως, ο πιο περιπετειώδης και, μάλιστα, με διαφορά είναι ο έρωτας.

Όταν ερωτευόμαστε, συμβαίνουν συγκλονιστικές αλλαγές. Ξεβολευόμαστε, μετακινούμαστε σε μια σφαίρα αείζωη, όπου υπάρχει μόνο το παρόν και το ίδιο αυτό παρόν γίνεται το "για πάντα" μας, ανακαλύπτουμε πτυχές του εαυτού μας που δε γνωρίζουμε ή τρέμαμε να παραδεχτούμε, αλλάζουμε. Εν ολίγοις, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.

Όταν η Χ. μοιράστηκε μαζί μου στην τελευταία μας συνεδρία ότι η ευχή που έκανε για το 2024 ήταν να ζήσει έναν αληθινά δυνατό έρωτα, τη ρώτησα πώς ορίζει το "αληθινά δυνατό". "Να με διαπεράσει σαν ρεύμα ηλεκτρικό, να με ταρακουνήσει, να ξεχάσω ακόμα και πώς με λένε, να μου πάρει το μυαλό, να με αλλάξει!" απάντησε. Αποζητάμε την αλλαγή και ταυτόχρονα την τρέμουμε.

Παραδώσου λοιπόν!

Σίγουρα ο "αληθινά δυνατός" έρωτας δεν έρχεται κατά παραγγελία και, όταν, τελικά, έρθει, δε γνωρίζουμε day one ότι είναι αυτός πέρα από ελάχιστες υπερφυσικές (!) εξαιρέσεις. Όταν όμως γίνει αυτό, πώς θα τον αναγνωρίσουμε; Πώς θα καταλάβουμε ότι αξίζει να επενδύσουμε τον χρόνο, την ενέργεια, την ουσία μας;

Ένα μαγικό σκίρτημα θα μας δώσει την απάντηση. Κάτι σαν ταχυκαρδία, αλλά γλυκιά. Ένα ανεξήγητο "θέλω να μάθω περισσότερα γι’ αυτόν". Κι εκεί πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αφεθούμε. Μας το οφείλουμε! Κάθε φορά που πάμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο σε ζητήματα καρδιάς χάνουμε. Οι λογικές εξηγήσεις δεν έχουν καμία θέση εδώ.

Το ζήτημα είναι ένα: Ποιο είναι το μεγαλύτερο ρίσκο για σένα; Να ζήσεις έναν αληθινά δυνατό έρωτα και όπου βγει ή να μην τον ζήσεις με τον φόβο ότι μάλλον δε θα σε πάει πουθενά; Είτε αποδεχτείς την πρόκληση είτε κάνεις πίσω, ένα είναι βέβαιο: Μας χρωστάμε έναν αληθινά δυνατό έρωτα. Και τον αξίζουμε!

Δες και αυτό: Ο έρωτας σε αρρωσταίνει με 3 τρόπους!

ΑΠΟ ΤΟ SHAPE ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ '24 ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΕ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΗΝ ΜΥΡΤΩ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΔΩΡΟ ΤΗΝ MAX VOLUME MASCARA ΤΗΣ MD PROFESSIONNEL.   

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i