Εάν απαντήσεις ναι στην ερώτηση μπορείς να ευτυχήσεις, λέει η επιστήμη

Η ευτυχία σου εξαρτάται από το πώς τη διαχειρίζεσαι. Απάντησε στην παρακάτω ερώτηση και μάθε εάν μπορείς να ευτυχήσεις.

γυναίκα που νιώθει ευτυχία istock

Ποιος δε θέλει να νιώθει πιο ευτυχισμένος και να έχει λιγότερο άγχος; Όχι, δεν είναι αυτή η ερώτηση που θα πρέπει να απαντήσεις αλλά μάθε ότι ένας στους τρεις ερωτηθέντες σε μελέτη που διεξήχθη από την κλινική του Κλίβελαντ κατέταξε την ψυχική του υγεία ως χαμηλή. Το 45% είπε ότι είχε άγχος την προηγούμενη εβδομάδα. Το 36% είπε ότι είχε βιώσει θλίψη ή κατάθλιψη.

Αν και η επιστήμη πιστεύει ότι το 50% της αίσθησης ευτυχίας οφείλεται στα γόνιδία μας και στον τρόπο που μεγαλώνουμε, ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσεις καλύτερα το στρες και το άγχος, να βελτιώσεις τη συνολική σου οπτική, αυξάνοντας τα συναισθήματα ευτυχίας με μία προσέγγιση: εάν απαντήσεις ναι στην παρακάτω ερώτηση:

Ευτυχία: 10 τρόποι να δοκιμάσεις αμέσως τώρα!

Προσπαθείς να παραμένεις θετική (όχι χαρούμενη);

Μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Positive Psychology έδειξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εμπίπτουν σε μία από τις δύο βασικές κατηγορίες:

  • Κάποιοι εστιάζουν στο να είναι ευτυχισμένοι. Η ευτυχία είναι ο στόχος τους: Σκέφτονται την ευτυχία, ακόμα και σε στιγμές που νιώθουν ευτυχισμένοι. Όταν δεν είναι ευτυχισμένοι, νομίζουν ότι αποτυγχάνουν. Ως αποτέλεσμα, όταν έρχονται αντιμέτωποι με αρνητικά συναισθήματα τείνουν να παλεύουν και να αξιολογούν τον εαυτό τους ως σχετικά δυστυχισμένο.
  • Άλλοι επικεντρώνονται στο να παραμείνουν θετικοί. Η θετικότητα είναι ο στόχος τους: Ψάχνουν τρόπους να νιώθουν και να παραμείνουν θετικοί. Δομούν την ημέρα τους γύρω από τα θετικά και την αποφυγή των αρνητικών. Ως αποτέλεσμα, όταν συμβαίνουν πράγματα, τείνουν να βλέπουν τα αρνητικά συναισθήματα ως μέρος της ζωής.

Γιατί έχει σημασία να εστιάσεις στο να παραμείνεις θετική αντί να είσαι χαρούμενη;

Μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology διαπίστωσε ότι η συναισθηματική ποικιλομορφία - η ποικιλία και η αφθονία των συναισθημάτων που βιώνουν οι άνθρωποι - είναι ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας της ψυχικής και σωματικής υγείας.

Παραδόξως, αν θέλεις να είσαι πιο χαρούμενη, μερικές φορές χρειάζεται να νιώσεις λίγο λυπημένη.

Και όταν νιώθεις λυπημένη τα μυστικά είναι να:

  • αντιμετωπίσεις το πρόβλημα και να αποφασίσεις πώς να κάνεις τα πράγματα καλύτερα.
  • μετατρέψεις τα συναισθήματα του στρες ή του άγχους σε δράση. 
  • αντικαταστήσεις το "αλίμονο μου" σε συναισθηματικά ουδέτερο και τελικά να μετατρέψεις αυτό το αρνητικό σε θετικό, έστω και μόνο βρίσκοντας τρόπους να διασφαλίσεις ότι ό,τι συνέβη δεν θα ξανασυμβεί.

Όπως θα έλεγαν οι Στωικοί: Δεν μπορείς να ελέγξεις τι σου συμβαίνει, αλλά μπορείς να ελέγξεις τον τρόπο με τον οποίο αντιδράς. Ή σε αυτήν την περίπτωση, "Δεν μπορώ να είμαι πάντα χαρούμενος, αλλά μπορώ πάντα να προσπαθώ να παραμένω θετικός".

Γιατί το μέλλον σου εξαρτάται πάντα από τις πράξεις σου στο παρόν.

Έρευνα: ΑΥΤΟ είναι το μυστικό της ευτυχίας λένε οι ειδικοί

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i