Ευτυχία: 10 τρόποι να δοκιμάσεις αμέσως τώρα!

Πόσο χαρούμενη είσαι αλήθεια; Εάν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, μάθε πώς να κατακτήσεις την ευτυχία με αυτές τις συμβουλές.

hapiness istock

Οι επιστήμονες που μελετούν τη συμπεριφορά έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο στο να εξηγήσουν τι μας κάνει ευτυχισμένους (και τι όχι). Η ευτυχία μπορεί να προβλέψει την υγεία και τη μακροζωία και οι κλίμακες ευτυχίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση της κοινωνικής προόδου και της επιτυχίας. Αλλά η ευτυχία δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο σε εσένα. Ο καθένας έχει τη δύναμη να κάνει μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά του, στο περιβάλλον του και στις σχέσεις του που μπορεί να οδηγήσουν σε μια πιο ευτυχισμένη ζωή.

Η ευτυχία έρχεται συχνά από μέσα μας. Μάθε πώς να προσεγγίσεις την κάθε μέρα με αισιοδοξία.

Πώς να είμαι ευτυχισμένη: 10 επιστημονικές συμβουλές για πραγματική ευτυχία

1. Ξεκινά από τα βασικά

Προτού αποφασίσεις πώς σήμερα θα είσαι ευτυχισμένη, ξεκίνα με τα βασικά, όπως να κοιμάσαι μια αξιοπρεπή ώρα και να μην αφήνεις τον εαυτό σου να πεινάει πολύ. Η επιστήμη το υποστηρίζει αυτό και αυτοί οι δύο παράγοντες έχουν μεγάλη επίδραση στην ευτυχία.

2. Θύμωσε, καλό σου κάνει

Ο θυμός μοιάζει ως η υπέρτατη απώλεια του ελέγχου των αισθημάτων, ίσως επειδή πυροδοτεί πράξεις τόσο αντίθετες από τις καθημερινές μας τις γεμάτες ευγένεια και φροντίδα. Όμως το να θυμώνεις σημαίνει ότι αποφορτίζεις τα έντονα συναίσθημά σου. Επίσης, ο θυμός δεν οδηγεί απαραίτητα στην επιθετικότητα. Υπάρχουν τεχνικές ώστε να υιοθετείται διαφορετική αντίδραση όταν θυμώνεις. Να θυμάσαι ότι: Η ευτυχία δεν βρίσκεται μόνο στα ευχάριστα συναισθήματα, αλλά και στα δυσάρεστα΅.

3. Fake it 'til you feel it

Αν νιώθεις πεσμένη προσπάθησε να ενεργείς εσκεμμένα χαρούμενη. Αν νιώθεις θυμωμένη με κάποιον, σκέψου κάτι καλό για αυτόν και τα συναισθήματά σου απέναντί του θα μαλακώσουν. Αυτή η στρατηγική είναι αποτελεσματική.

4. Δοκίμασε και ας αποτύχεις 

Η πρόκληση και η καινοτομία είναι βασικά στοιχεία της ευτυχίας. Οι άνθρωποι που κάνουν νέα πράγματα—μαθαίνουν κάτι, ταξιδεύουν σε άγνωστα μέρη—είναι πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που προσκολλώνται σε γνωστές δραστηριότητες που ήδη κάνουν καλά. Απόλαυσε τη διασκέδαση της αποτυχίας και αντιμετώπισε κάποιον τρομακτικό στόχο.

5. Μην αντιμετωπίζεις τη θλίψη με επιβραβεύσεις 

Αν και είναι εύκολο να σκεφτείς "θα νιώσω καλά αφού πιω μερικά ποτήρια κρασί… ένα κύπελο παγωτό… ένα τσιγάρο… ένα καινούργιο τζιν, αξίζει να σταματήσεις για να ρωτήσεις αν αυτό θα κάνει πραγματικά τα πράγματα καλύτερα.

6. Αγόρασε λίγη ευτυχία

Οι βασικές ψυχολογικές μας ανάγκες περιλαμβάνουν το αίσθημα αγάπης, ασφάλειας και καλής ποιότητας σε αυτό που κάνουμε. Θέλεις επίσης να έχεις αίσθηση ελέγχου. Τα χρήματα δεν πληρούν αυτές τις απαιτήσεις, αλλά σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν. Μπορείς να ξοδέψεις χρήματα για να παραμένεις σε στενότερη επαφή με την οικογένεια και τους φίλους σου, να προάγεις την υγεία σου, να εργάζεσαι πιο αποτελεσματικά, να εξαλείφεις τις πηγές εκνευρισμού και τις συζυγικές συγκρούσεις και να έχεις εμπειρίες που διευρύνονται. 
 

7. Επίλεγε το καλό, όχι πάντα το καλύτερο

Υπάρχουν δύο τύποι λήψης αποφάσεων. Οι ικανοποιημένοι παίρνουν μια απόφαση όταν πληρούνται τα κριτήριά τους. Όταν βρίσκουν το ξενοδοχείο ή τη σάλτσα ζυμαρικών που έχει τις ιδιότητες που θέλουν, είναι ικανοποιημένοι. Οι Maximizer θέλουν να πάρουν την καλύτερη δυνατή απόφαση. Ακόμα κι αν δουν ένα ποδήλατο ή ένα σακίδιο που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους, δεν μπορούν να πάρουν απόφαση μέχρι να εξετάσουν κάθε επιλογή. Οι ικανοποιημένοι τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι από τους maximizers.

8. Ασκήσου για να τονώσεις την ενέργειά σου

Είσαι πολύ κουρασμένη για να πας στο γυμναστήριο; Ακόμη και ένα 10λεπτο περπάτημα μπορεί να σου δείξει τις προοπτικές σου. Όταν οι άνθρωποι σηκώνονται και κινούνται, έστω και λίγο, τείνουν να είναι πιο χαρούμενοι από όταν είναι ακίνητοι, σύμφωνα με μελέτη. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την κίνηση και τις διαθέσεις των χρηστών κινητών τηλεφώνων και διαπίστωσαν ότι όσοι ανέφεραν πώς ένιωθαν ευτυχείς ήταν όσοι κινούνταν τα τελευταία 15 λεπτά από εκείνους που ήταν καθιστοί ή ξαπλωμένοι. Τις περισσότερες φορές δεν ήταν κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα, αλλά απλώς ήπιο περπάτημα που τους άφηνε σε καλή διάθεση. Η περισσότερη δραστηριότητα συμβαδίζει με καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη ευτυχία. 

9. Σταμάτα να γκρινιάζεις

Οι άνθρωποι που γκρινιάζουν έχουν συνήθως κρυφές προσδοκίες, δεν τολμούν να τις φανερώσουν και περιμένουν από τους άλλους να τις αντιληφθούν. Ξέρεις άραγε πόσες στιγμές ευτυχίας σου κλέβει η γκρίνια σου; Αν απλά σταμάταγες για λίγο, αν απλά έβλεπες το ποτήρι μισογεμάτο, αν έβλεπες με ψυχραιμία το κάθε πρόβλημα που έχεις και έκανες προσπάθειες να βελτιώσεις τον τρόπο που το αντιμετωπίζεις, τότε θα καταλάβαινες ότι εσύ είσαι η αιτία που δυστυχείς. 

10. Πάρε τον έλεγχο

Μερικοί άνθρωποι υποθέτουν ότι η ευτυχία είναι ως επί το πλείστον θέμα εγγενούς ιδιοσυγκρασίας: γεννιέσαι αισιόδοξος ή όχι. Αν και είναι αλήθεια ότι η γενετική παίζει μεγάλο ρόλο, το επίπεδο ευτυχίας σου εξακολουθεί να είναι υπό τον έλεγχό σου. Αφιέρωσε χρόνο για να σκεφτείς και κάνεις συνειδητά βήματα για να γίνει η ζωή σου πιο ευτυχισμένη. Πραγματικά λειτουργεί.

Πώς να ζεις ευτυχισμένα: Κάνε μία αλλαγή κάθε μέρα της εβδομάδας (το πρόγραμμα ευτυχίας 7 ημερών)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i