Καταπνίγεις τον θυμό σου ή τον εκτονώνεις με λάθος τρόπο; Μην ανησυχείς, υπάρχει ελπίδα (και πεθαίνει πάντα τελευταία!).
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, ο θυμός μπορεί να σε παρακινήσει να ξεπεράσεις τα εμπόδια και να πετύχεις τους στόχους σου σε σχέση με το να διατηρείς μια ουδέτερη συναισθηματική στάση.
Ο θυμός είναι ένα σύνθετο συναίσθημα που μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους. Είναι μια φυσική και υγιής ανθρώπινη αντίδραση σε μια κατάσταση που αντιλαμβάνεται κανείς ως απειλή ή αδικία. Μπορεί να προκαλείται από διάφορους παράγοντες, όπως η αίσθηση ότι μας αδικούν, η απογοήτευση, ο φόβος, η ζήλια, ή η αποτυχία.
Ο θυμός μπορεί να έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές συνέπειες. Από τη μία πλευρά, μπορεί να μας βοηθήσει να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας ή να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Από την άλλη πλευρά, αν δεν εκφραστεί με υγιή τρόπο, μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικές συμπεριφορές, όπως η βία, η παρενόχληση, ή η καταστροφή περιουσιακών στοιχείων.
Η έκφραση του θυμού είναι μια μαθημένη συμπεριφορά. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να εκφράζουν τον θυμό τους με διάφορους τρόπους, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν και με το πολιτισμικό τους υπόβαθρο. Για παράδειγμα, σε ορισμένες κουλτούρες, ο θυμός θεωρείται ένα αρνητικό συναίσθημα που πρέπει να καταπιεστεί, ενώ σε άλλες κουλτούρες θεωρείται ένα υγιές συναίσθημα που πρέπει να εκφράζεται με ειρηνικό τρόπο.
Οι 5 τρόποι να καταπολεμήσεις το θυμό
Τα ευρήματα της μελέτης
Οι ερευνητές της μελέτης απευθύνθηκαν σε προπτυχιακούς φοιτητές του πανεπιστημίου A&M του Τέξας και τους παρουσίασαν εικόνες που προσβάλλουν το πανεπιστημιακό ίδρυμα και τις αξίες του. Σύμφωνα με τη Χέδερ Λεντς, την επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια στο τμήμα ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών στο πανεπιστήμιο, η διαδικασία "δούλεψε καλά", καθώς προκλήθηκε το συναίσθημα του θυμού.
Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο θυμός βοήθησε τους φοιτητές να λύσουν περισσότερους γρίφους. Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να παίξουν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, το οποίο ήταν σχεδιασμένο ώστε οι φοιτητές να μην μπορούν να κερδίσουν. Κάτι τέτοιο τους εξόργισε. Παρατηρήθηκε όμως πως κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, οι φοιτητές κινήθηκαν πιο γρήγορα απ’ ό,τι συνήθως, ενώ κάποια άλλα πειράματα έδειξαν ότι ο θυμός θα μπορούσε να είναι ευεργετικός.
Αποδέξου τον θυμό σου
Πολλοί από εμάς έχουμε διδαχθεί να διώχνουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα και να επικεντρωνόμαστε στα θετικά. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι το να είμαστε συνεχώς θετικοί και να στηριζόμαστε σε χαρούμενες κοινοτοπίες, γνωστές και ως "τοξική θετικότητα", μπορεί να μας βλάψει.
Η αλήθεια είναι ότι όλα τα συναισθήματά μας μπορούν να είναι χρήσιμα. Ο θυμός μπορεί να μας παρακινήσει ώστε να αλλάξουμε μία κατάσταση που δεν μας αρέσει.
Νιώθεις ότι έχεις συσσωρευμένο θυμό; Αυτά τα workouts θα σε βοηθήσουν να τον μειώσεις
Πώς να τον διαχειριστείς τον θυμό σου
Είναι σημαντικό να μάθουμε να εκφράζουμε τον θυμό μας με υγιή τρόπο. Αυτό σημαίνει να μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια του θυμού μας, να βρίσκουμε υγιείς τρόπους για να τον εκφράσουμε, και να ελέγχουμε τις επιθετικές μας παρορμήσεις. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο - ψυχοθεραπευτή Πάτροκλο Παπαδάκη μπορείς να κάνεις αυτά:
Κάνε ένα διάλειμμα. Η τεχνική του time out, να απομακρυνθείς δηλαδή για λίγο από την κατάσταση που σε θυμώνει μπορεί να σε ηρεμήσει και να σκεφτείς πιο ψύχραιμα.
Σκέψου πριν μιλήσεις. Μη βιαστείς να μιλήσεις. Πάρε λίγο χρόνο και απάντησε προσεκτικά.
Μην εμπιστεύεσαι την κρίση σου όταν είσαι θυμωμένη. Ο θυμός μεγεθύνει την αρνητική πλευρά μιας κατάστασης με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαστρεβλώσεις στα συμπεράσματα που θα βγάλεις και να κάνεις λανθασμένες εκτιμήσεις.
Απόφυγε να κατηγορήσεις τους άλλους. Προτού βγάλεις βιαστικά συμπεράσματα σκέψου αν φταίει μόνο ο άλλος ή μερίδιο ευθύνης υπάρχει και σε εσένα ή στις υπάρχουσες συνθήκες.
Μην χαρακτηρίζεις τους άλλους. Πολύ συχνά στον θυμό σου μπορεί να ξεσπάσεις λέγοντας λόγια που δεν τα εννοείς. Αυτά που πονούν περισσότερο και μπορεί να βλάψουν τις σχέσεις σου είναι οι χαρακτηρισμοί που θα αποδώσεις στους άλλους και θα τους απομακρύνουν από εσένα.
Αναλογίσου την πρόθεση του άλλου. Η πρόθεση είναι πολύ σημαντική, γιατί δείχνει αν ο άλλος είχε πραγματικά σκοπό να σε θυμώσει ή να σε πληγώσει. Η απουσία αρνητικής πρόθεσης μπορεί να σε βοηθήσει να δείξεις κατανόηση και να συγχωρήσεις ευκολότερα τα λάθη των άλλων.
Ασκήσου και χαλάρωσε. Η σωματική δραστηριότητα, όπως η γυμναστική, ο χορός, η γιόγκα κ.ά. μπορεί να σου προσφέρει μια υγιή εκτόνωση της εσωτερικής σου έντασης. Υπάρχουν και ασκήσεις χαλάρωσης που θα σε ηρεμήσουν, όπως η διαφραγματική αναπνοή, το αργό μέτρημα μέχρι το 10 κ.ά.
Περιέγραψε τα συναισθήματά σου. Μίλησε για εσένα και πώς νιώθεις με όσα συνέβησαν, αποφεύγοντας να περιγράφεις μόνο τις πράξεις και τις προθέσεις του άλλου. Θα σε βοηθήσει να εκφράσεις το αυθεντικό σου συναίσθημα, να εκτονώσεις την ένταση και να μην προκαλέσεις τον άλλον να αντεπιτεθεί για να αμυνθεί.
Οι άλλοι δε σκέφτονται όπως εσύ. Μην περιμένετε να συμπεριφέρονται όπως εσείς θέλετε. Δείξτε επιείκεια στα λάθη τους. Είναι διαφορετικοί άνθρωποι που σκέφτονται και συμπεριφέρονται διαφορετικά.
Ζήτα βοήθεια. Αν οι αντιδράσεις σου βλάπτουν εσένα ή τους άλλους, σε σωματικό, συναισθηματικό, ψυχολογικό ή κοινωνικό επίπεδο κι εσύ νιώθεις ότι δεν μπορείς να το χειριστείς, ζήτα τη βοήθεια ενός ειδικού. Θα σου μάθει να ελέγχεις την επιθετικότητά σου και να επικοινωνείς σωστά, εκφράζοντας τον θυμό σου χωρίς συνέπειες για εσένα και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr