6 λόγοι να είσαι αυθεντική

Αυθεντική γίνεσαι όταν δεν έχεις πια την αάνγκη να σε συμπαθούν όλοι. Επιπλέον αποκομίζεις και οφέλη!

authentic istock

Tο να είσαι αυθεντική, να είσαι ο εαυτός σου, μπορεί να νιώθεις αντισυμβατικά τώρα στον κόσμο μας που έχει εμμονή με την οθόνη. Απλώς προσπαθούμε να ταιριάξουμε, να γίνουμε αρεστοί και αποδεκτοί από τους άλλους ανθρώπους. Και ως αποτέλεσμα, οι εικόνες που παρουσιάζουμε (στα προφίλ μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο IRL) έχουν γίνει απλές παρουσιάσεις του ποιοι πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε και όχι αντανακλάσεις αυτού που πραγματικά είμαστε. Πώς λοιπόν θα βγάλουμε τη μάσκα που φοράμε και θα αρχίσουμε να ζούμε μια ζωή αυθεντική;

Πώς να γίνεις αυθεντική, να γίνεις εσύ

Το να είσαι αυθεντική σημαίνει ότι ενεργείς με τρόπους που δείχνουν τον αληθινό σου εαυτό και το πώς νιώθεις. Αντί να δείχνεις στους ανθρώπους μόνο μια συγκεκριμένη πλευρά του εαυτού σου, φρόντιζε να εκφράζεις αυτό που είσαι, αληθινά. Αυτό σημαίνει ότι για να πετύχεις να είσαι αυθεντική, πρέπει πρώτα να ξέρεις ποιις είναι στην πραγματικότητα ο πραγματικός σου εαυτός. Και αυτό απαιτεί αυτογνωσία, επίγνωση και αυτοαποδοχή.

Μια αυθεντική ζωή είναι πολύ πιο ικανοποιητική από το να κρύβεις τον πραγματικό σου εαυτό. Όταν ζεις αυθεντικά, δε χρειάζεται να ανησυχείς για το τι είπες (ή τι δεν είπες), πώς συμπεριφέρθηκες ή αν έκανες το σωστό. Το να ζεις αυθεντικά σημαίνει ότι μπορείς να εμπιστευτείς απόλυτα τον εαυτό σου και το ένστικτό σου.

Διάβασε ακόμη: Πώς να είσαι ο εαυτός σου και να κερδίζεις την αποδοχή των άλλων;

Τα 6 οφέλη του να είσαι αυθεντική

  1. Σε εμπιστεύονται και σε σέβονται
  2. Διατηρείς την ακεραιότητά σου
  3. Διαχειρίζεται τα προβλήματά σου
  4. Γνωρίζεις τις δυνατότητές σου
  5. Νιώθεις αυτοπεποίθηση 
  6. λΕχεις λιγότερο στρες

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξηγούν γιατί ίσως δεν είμαστε απόλυτα ο εαυτός μας. Από τους συνηθέστερους είναι η πεποίθηση πως αν παρουσιαζόμαστε ως κάτι άλλο από αυτό που είμαστε πραγματικά θα φαινόμαστε πιο επιθυμητοί ή δημοφιλείς. Ωστόσο εάν είσαι αυθεντική τότε θα:

1. Σε εμπιστεύονται και σε σέβονται

Όταν είσαι ειλικρινής απέναντι στον εαυτό σου, όχι μόνο εμπιστεύεσαι τις κρίσεις και τις αποφάσεις που παίρνεις, αλλά και οι άλλοι σε εμπιστεύονται. Σε σέβονται που τηρείς τις αξίες και τα "πιστεύω" σου.

2. Διατηρείς την ακεραιότητά σου

Όταν είσαι αυθεντική, έχεις και ακεραιότητα. Δε διστάζεις να κάνεις το σωστό, οπότε δεν αμφισβητείς ποτέ τον εαυτό σου. Το ποια είσαι, το τι κάνεις και το τι πιστεύεις εναρμονίζονται τέλεια.

3. Διαχειρίζεσαι τα προβλήματά σου

Όταν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και τους άλλους, έχεις τη δύναμη και την ευθύτητα να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα γρήγορα, αντί να το αναβάλλεις ή να τα αγνοείς τελείως.

4. Γνωρίζεις τις δυνατότητές σου

Όταν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και κάνεις ό,τι θεωρείς σωστό, μπορείς να συνειδητοποιήσεις όλες τις δυνατότητες που έχεις στη ζωή. Αντί να αφήνεις τους άλλους να σου υπαγορεύουν τι είναι καλύτερο για σένα, αναλαμβάνεις τον έλεγχο της ζωής σου.

5. Νιώθεις αυτοπεποίθηση 

Μπορείς να είσαι σίγουρη ότι θα παίρνεις τις σωστές αποφάσεις όταν είσαι αυθεντική και κάνεις το σωστό. Με τη σειρά του αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, περισσότερη αισιοδοξία και περισσότερη ικανοποίηση από τη ζωή.

6. Έχεις λιγότερο στρες

Πώς θα ένιωθες αν έλεγες κάθε μέρα αυτό που εννοούσες, έμενες πιστή στον εαυτό σου και συμπεριφερόσουν αναλόγως; Φαντάσου την ευτυχία και τον αυτοσεβασμό που θα ένιωθες! Το να είσαι αυθεντική προς τον εαυτό σου είναι πολύ λιγότερο στρεσογόνο από να παριστάνεις κάποια που δεν είσαι.

Πώς επιδρά το στρες που βιώνουμε καθημερινά στο σώμα μας;

Γιατί έχει σημασία να είσαι αυθεντική;

Βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με μέσα που μας λένε ποιοι να είμαστε, τι να θέλουμε και πώς "πρέπει" να εκφραζόμαστε. Όλες αυτές οι επιρροές επιβραδύνουν την ικανότητά μας να είμαστε ο αυθεντικός εαυτός μας.

Αλλά με το να είσαι κάποια που δεν είσαι, λες στον εαυτό σου ότι αυτό που πραγματικά είσαι δεν είναι εντάξει. Έτσι, το να κρύβεις ή να καταπιέζεις αυτό που πραγματικά είσαι μπορεί να καταλήξει στο να νιώθεις μοναξιά, αποκομμένη από τους άλλους ή ακόμα και άχρηστη ή ανίκανοι.

Διάβασε ακόμη: Φτιάξε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου!

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i