Πώς να είσαι ο εαυτός σου και να κερδίζεις την αποδοχή των άλλων;

Η έννοια της επιτυχίας και η αξιολόγηση της ζωής σου με βάση τις "επιτυχίες" ή τις "αποτυχίες" σου είναι μια τεράστια παγίδα, ένας αέναος κύκλος που προκαλεί πολλές αρνητικές συνέπειες.

Πώς να είσαι ο εαυτός σου unsplash

Από την Κωνσταντίνα Παντούλια, life coach και σύμβουλο Ψυχικής Υγείας (ugrow.gr).

Η επιτυχία είναι μια έννοια που στον σύγχρονο κόσμο έχει περιγραφεί με βάση τα στάνταρ και τους όρους που καλύπτουν συνήθως εξωτερικές συνθήκες ή το γενικώς νομιζόμενο ως επιτυχία. Χρήματα, επαγγελματική θέση, εκπαιδευτικοί τίτλοι, διακρίσεις, συντροφικές σχέσεις με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και άλλα πολλά που συνθέτουν ένα check list. Έχεις γαλουχηθεί από μικρή ότι θα είσαι επιτυχημένη εφόσον πετύχεις σε κάποια από αυτά, αν όχι σε όλα. Το ερώτημα που υπάρχει στο μυαλό σου – ασυνείδητα συνήθως – είναι: "Πώς με θεωρούν οι άλλοι επιτυχημένη;".

Η επιτυχία που είναι ορισμένη από το κοινωνικώς αποδεκτό πλαίσιο ή κάτω από τον φόβο της κριτικής των άλλων είναι μια παγίδα. Στην παγίδα αυτή το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αρχίσεις να χάνεις κομμάτια του αυθεντικού εαυτού σου και στο βάθος του χρόνου θα δημιουργείται ένα "ανεξήγητο" κενό μέσα σου, μια αίσθηση ανικανοποίητου. Οι άλλοι (που πόσο σημαντικοί είναι τελικά για εσένα;) θα σε χρίσουν επιτυχημένη, αλλά εσύ θα έχεις ένα ερωτηματικό κάτω από αυτή την καλά νομιζόμενη "επιτυχία".

Εσύ για εσένα

Έχεις ξεχάσει με τα χρόνια να ρωτάς τον εαυτό σου: "Τι σημαίνει για εμένα να είμαι επιτυχημένη"; Εσύ αληθινά. Χωρίς τη σκέψη των άλλων, χωρίς την επίκρισή τους, χωρίς τη γνώμη τους. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να έρθεις σε βαθιά επαφή με τον εαυτό σου που οδηγεί στην αποδοχή. Με την παιδική αθωότητα που δημιουργεί το κινητήριο ερώτημα που είναι απλά το "τι πραγματικά θέλω;" ή "με τι θα είμαι πραγματικά ευτυχισμένη;". Η αρμονία στη ζωή σου, η αίσθηση της ευτυχίας και η ικανοποίηση από αυτά που κάνεις έρχεται μόνο όταν αυτά που πράττεις έχουν νόημα για εσένα προσωπικά.

Για εσένα και την ταυτότητα που θέλεις να έχεις στη ζωή. Είναι το πώς εσύ η ίδια έχεις ονειρευτεί την επαγγελματική σου ταυτότητα, είναι εσύ πώς έχεις φανταστεί τον εαυτό σου στη γονεϊκή ταυτότητα, στη συντροφική ταυτότητα κ.ο.κ.

Η πραγματική επιτυχία

Όσο καινούριο, όσο διαφορετικό και αν φαίνεται αυτό στα μάτια των άλλων, ίσως και στα δικά σου στην αρχή, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να λαμβάνεις το υπέροχο συναίσθημα της πληρότητας. Αυτό είναι επιτυχία. Εκεί που δε χρειάζεται να κρύψεις κάτι από τον εαυτό σου, να παραμερίσεις τις επιθυμίες σου, που δε χρειάζεται να μιλήσεις με την ταυτότητα που σου ορίζουν. Εκεί που το comme il faut και το political correct ορίζεται από αυτό που έχει νόημα για εσένα και όχι από αυτό που αναμένουν οι άλλοι από εσένα. Εκεί που μπορείς να είσαι ο αληθινός εαυτός σου και να λαμβάνεις ικανοποίηση από αυτό που κάνεις. Εκεί βιώνεις επιτυχία.

Επομένως...

... επιτυχία δεν είναι τα χρήματα, ούτε τα υλικά αγαθά, ούτε οι τίτλοι. Επιτυχία δεν είναι να μπορέσεις να βιώνεις τη συμβατική γραμμή της ζωής. Επιτυχία είναι να κάνεις όποια γραμμή ζωής γεμίζει την ψυχή σου. Όποια γραμμή ζωής σε κάνει να ξυπνάς το πρωί και να είσαι χαρούμενη και έτοιμη να παλέψεις τις δυσκολίες σου. Γιατί παλεύεις καλύτερα σε μια ζωή που έχει νόημα για εσένα. Είναι αυτές οι μάχες που αξίζει να δίνεις. Είναι οι δικές σου σημαντικές μάχες. Επιτυχία είναι όταν αισθάνεσαι ελεύθερη να είσαι ο αυθεντικός εαυτός σου με απόλυτη αποδοχή. Δεν υπάρχει ταξινόμηση της επιτυχίας σε μια ζωή με νόημα.

Εφτά τρόποι να εστιάσεις στον εαυτό σου και να εξελιχθείς

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i