Αυτογνωσία: Βρες τον εαυτό σου με 5 ερωτήσεις

Πώς θα αποκτήσεις αυτογνωσία; Ο Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης, Well-being Mentor & Coach, σου εξηγεί.

self istock

Θέλεις να είσαι πιο ευτυχισμένη, να έχεις μεγαλύτερη επιρροή, να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις και να μπορείς να ηγηθείς αποτελεσματικά; Η αυτογνωσία, λοιπόν, είναι ο πιο σημαντικός... μυς που πρέπει να γυμνάσεις. Είναι αυτό που θα σε κρατήσει στο στόχο για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Τα οφέλη της αυτογνωσίας είναι τόσο διαφορετικά όσο κάθε άτομο, και παραδείγματα περιλαμβάνουν αυξημένη επιρροή, μεγαλύτερη προοπτική και ισχυρότερες σχέσεις. Ο Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης, Well-being Mentor & Coach, Ayurvedic Practitioner, NLP Master Coach, Δάσκαλος Γιόγκα και Διαλογισμού, μας δίνει τις 5 ερωτήσεις για να αποκτήσεις αυτογνωσία και να ανακαλύψεις την καλή πλευρά του εαυτού σου.

5 ερωτήσεις για να αποκτήσεις αυτογνωσία

Ο ειδικός προτείνει κάθε εβδομάδα να εστιάζεις και να διερευνάς μία από αυτές τις ερωτήσεις. Μπορείς αν θες να αφιερώσεις και περισσότερες ημέρες αν αυτό δουλεύει καλύτερα για εσένα. Η σπουδή του εαυτού είναι μια διαδικασία. Επίτρεψέ της να ωριμάσει. Για κάθε μία ερώτηση δώσε χρόνο για στοχασμό, για εσωτερικό διάλογο/αντίλογο, για καταγραφή ημερολογίου, για πρακτική εφαρμογή και για επανεξέταση. Κάνε λοιπόν τις παρακάτω 5 ερωτήσεις στον εαυτό σου.

1. Τι είναι αυτό που αυτή τη στιγμή μπορώ να κάνω και θα με βοηθήσει να γνωρίσω τον εαυτό μου, αλλά και να αισθανθώ περισσότερο ο εαυτός μου; Πώς συγκεκριμένα η καλλιέργεια της αυτογνωσίας θα βελτιώσει τη ζωή μου αυτή τη στιγμή;

2. Ποιος είναι ο λόγος (ή οι λόγοι) που αυτήν τη στιγμή σε κάποιο βαθμό δεν έχω κάνει προτεραιότητά κάτι που είναι σημαντικό για εμένα.

3. Τι είναι αυτό που αποφεύγω να κάνω, ενώ επιθυμώ να βιώσω το όφελός του και πώς θα καταφέρω να το αλλάξω αυτό;

4. Ποιες είναι οι αδυναμίες μου και ποια είναι τα προτερήματα και οι δυνάμεις μου; Πώς θα φέρω στο προσκήνιο της καθημερινότητάς μου τις δυνάμεις μου και τι είναι αυτό που εύκολα και άμεσα μπορώ να κάνω και θα με βοηθήσει να ξεπερνώ τις αδυναμίες μου.

5. Πώς λειτουργώ αυτή τη στιγμή στους διάφορους ρόλους της ζωή μου. Τι κάνω καλά ώστε αν το διατηρήσω και τι θα μπορούσα να κάνω καλύτερα. Ποιες μικρές αλλαγές θα με βοηθήσουν να βιώσω την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου;

5 Νew Year’s Resolutions για να εμφανίσεις την καλύτερη εκδοχή σου

Στην πράξη

Για να οργανωθείς καλά, να ζεις όμορφα και να εξελίσσεσαι χρειάζεται η καλλιέργεια της αυτογνωσίας ως βάση και εγχειρίδιο. Η αυτογνωσία δημιουργεί σημεία αναφοράς για να μπορείς να επιστρέφεις και να ξαναβρίσκεις τον καλό σου εαυτό.

Καθώς θα αρχίζεις να κατανοείς τον εαυτό σου εις βάθος, θα αποκτήσεις τη δυνατότητα να ανακαλύπτεις καλούς τρόπους διαχείρισης του εαυτού σου, των σχέσεών σου και των προκλήσεων που εμφανίζει η ζωή. Θα πλοηγείσαι στη ζωή πιο συνειδητά και πιο συγκροτημένα. Πάνω απ’ όλα, μέσα από τον τρόπο που θα "δίνεις σχήμα στη ζωή σου" θα βιώνεις το συναίσθημα που συνδυάζει την ανακούφιση, με την απόλαυση και την ηρεμία και εκφράζεται ως "είμαι ο εαυτός μου"!

Ποια είναι τα οφέλη της αυτογνωσίας;

  • Σου δίνει τη δύναμη να αλλάζεις.
  • Σε βοηθά να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις, κάτι που σου δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση-έτσι, ως αποτέλεσμα, επικοινωνείς με σαφήνεια τις ανάγκες και τις προθέσεις σου.
  • Σου επιτρέπει να κατανοείς τα πράγματα από πολλαπλές προοπτικές.
  • Σε απαλλάσσει από υποθέσεις και προκαταλήψεις.
  • Σε βοηθά να χτίζεις καλύτερες σχέσεις.
  • Σου δίνει μεγαλύτερη ικανότητα να ρυθμίζεις τα συναισθήματά σου.
  • Μειώνει το άγχος.
  • Σε κάνει πιο χαρούμενη.

Διάβασε και αυτό: Είσαι υπερβολικά ανεξάρτητη, ελεύθερο πνεύμα και φοβάσαι μη μείνεις μόνη; Διάβασε κάτι που σε αφορά

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i