Είσαι υπερβολικά ανεξάρτητη, ελεύθερο πνεύμα και φοβάσαι μη μείνεις μόνη; Διάβασε κάτι που σε αφορά

Πιθανότατα ανήκεις στον τύπο 4 του Εννεαγράμματος. Όλα όσα πρέπει να ξέρεις.

woman iStock

Σε ποιον δεν αρέσει μια καλή αξιολόγηση της προσωπικότητά του; Το Εννεάγραμμα είναι ένα δημοφιλές σύστημα προσωπικότητας που κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους σε έναν από τους εννέα τύπους του.

Όσον αφορά τον τύπο 4, αυτοί οι άνθρωποι είναι οι ατομικιστές του Εννεαγράμματος, βλέπουν το ποτήρι τους μισοάδειο - και θέλουν το ποτήρι να είναι γεμάτο, είναι επίσης πολύ ανεξάρτητοι, με ελεύθερο πνεύμα και παρακινούνται από τα συναισθήματά τους. Θέλουν η ζωή τους να είναι ολοκληρωμένη, φοβούνται μην είναι μόνοι, ανεπιθύμητοι ή μέτριοι, είναι εγωκεντρικοί και ζηλόφθονοι. Στα δυνατά τους σημεία υπάγονται η αυτογνωσία, το πάθος και η εσωστρέφεια.

Διαβάστε Επίσης

Κοινά χαρακτηριστικά τους:

Αυθεντικότητα: Δεν είναι απλώς ότι εκτιμούν την αυθεντικότητα και την πρωτοτυπία - αλλά τις υιοθετούν κιόλας. Τους αρέσει πραγματικά να αισθάνονται μοναδικοί και θέλουν τα πάντα στη ζωή τους να έχουν ιδιαίτερο νόημα και ομορφιά.

Συναισθηματισμοί: Πρόκειται για συναισθηματικούς χαρακτήρες στην εργασία και τις σχέσεις τους, τείνουν να παρασύρονται από τις ονειροπολήσεις και τα συναισθήματά τους, γεγονός που μπορεί να τους αποσυνδέσει από την πραγματικότητα και να τους αφήσει να αναζητούν έντονες συναισθηματικές καταστάσεις.

Ρομαντισμός: Αυτοί οι άνθρωποι είναι ρομαντικοί με την έννοια ότι είναι ιδεαλιστές και έχουν έντονη επίγνωση του πόσο καλά θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι αν συνεχίσουν να σκέφτονται έτσι, μπορεί να πέσουν σε κατάθλιψη ή σε γενική αρνητικότητα, χωρίς να είναι ποτέ ευγνώμονες για όσα έχουν ή αυτό που είναι.

Δημιουργικότητα: Είναι πολύ δημιουργικοί άνθρωποι και συχνά έχουν καλλιτεχνική κλίση. Είναι εσωστρεφείς και ευαίσθητοι, γεγονός που προσδίδει στη δημιουργική τους φύση, ενώ η έντασή τους προσθέτει στη δημιουργική τους δύναμη.

Αυτογνωσία: Ξέρουν πραγματικά τι θέλουν και τι αισθάνονται, γεγονός που τους κάνει καλούς στο να εκφράζονται ή να γνωρίζουν πότε κάνουν πράγματα για τους λάθος λόγους.

Στην καριέρα τους, ξεκινούν πράγματα αλλά δεν τα τελειώνουν. Έχουν πολλές ιδέες και ενθουσιάζονται, θέλουν να είναι δημιουργικοί και τους ταιριάζουν επαγγέλματα όπως σχεδιαστής, συγγραφέας ή κάποιο άλλο καλλιτεχνικό επάγγελμα. Μπορεί να τους είναι δύσκολο ή αφύσικο να ακολουθούν μια ρουτίνα ή ένα πρόγραμμα, ακόμα και να είναι οργανωμένοι. Τους αρέσει μια καριέρα με ποικιλία και αυθορμητισμό.

Όσον αφορά την επιλογή ρομαντικού συντρόφου και την ερωτική συμβατότητα, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχουν κατά νου όσον αφορά τη συμβατότητά τους με άλλους τύπους προσωπικότητας του Εννεαγράμματος. Θέλουν να είναι ξεχωριστοί, να έχουν καλή επικοινωνία και συνεννόηση. Μακροπρόθεσμα, η συμβατότητά τους μπορεί να εξαρτηθεί από την ικανότητά τους να θυσιάζονται και να συμβιβάζονται.

Ο σύντροφος ενός που ανήκει στην κατηγορία 4, έχει να κάνει με έναν άνθρωπο συνειδητοποιημένο, αυθεντικό και εκφραστικό που έχει επαφή με τα συναισθήματά του, μοναδικά δημιουργικό και συναισθηματικά συνειδητοποιημένο.

Δυνατά σημεία που έχει ένας τύπος 4 του Εννεαγράμματος:

1. Αυτογνωσία. Ξέρουν τι θέλουν και πώς να εκφραστούν. Είναι ευαίσθητοι, ριζικά ειλικρινείς και δεν φοβούνται να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους, ανεξάρτητα από το πόσο άβολα ή σκοτεινά είναι τα συναισθήματα αυτά. Αυτοί οι άνθρωποι κάνουν ενδοσκόπηση και σκέφτονται πολύ βαθιά για τα πράγματα.

2. Είναι καλλιτεχνικοί και δημιουργικοί. Έχουν καλλιτεχνική κλίση, πρωτότυπο και καινοτόμο πνεύμα. Αυτή η δημιουργική φύση προσθέτει στην ατομικιστική και μοναδική φύση τους.

3. Είναι συναισθηματικά ευάλωτοι. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να "βουτήξουν" σε ευάλωτα θέματά τους.

Οι αδυναμίες που έχει ένας τύπος 4 του Εννεαγράμματος:

1. Άσχημα συναισθήματα. Δεδομένου ότι είναι πιο εξοικειωμένοι με τη θλίψη και τον πόνο, μπορεί να αρχίσουν να συσχετίζονται υπερβολικά με τα επώδυνα συναισθήματα και να πειστούν ότι είναι ελαττωματικοί κατά κάποιο τρόπο επειδή νιώθουν διαφορετικά. Μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα με τις ουσίες, προσπαθώντας να ξεφύγουν από την πραγματικότητα.

2. Φόβοι εγκατάλειψης και απόρριψης. Είναι σημαντικό για αυτούς να ξέρουν ότι δεν τρέχει κάτι λάθος μαζί τους. Δεδομένου ότι η διάθεσή τους αλλάζει συχνά και μπορεί να παρασυρθούν από τα συναισθήματά τους, οι σύντροφοί τους θα ήταν καλύτερο να τους προσγειώνουν.

3. Φθόνος. Δεν είναι τόσο η ζήλια, όσο η αίσθηση ότι κάτι τους λείπει και ότι αν μπορούσαν να το έχουν- ό,τι κι αν είναι αυτό- θα τους ολοκλήρωνε.

"Συνδυαστικοί δευτερεύοντες τύποι" του τύπου 4 του Εννεαγράμματος (ή αλλιώς "φτερό")

Ένα "φτερό" είναι απλώς ένας από τους τύπους του Εννεαγράμματος που λειτουργεί συμπληρωματικά του κυρίου τύπου κάποιου. Πρόκειται για τον "δευτερεύοντα" τύπο. Ας δούμε για παράδειγμα πώς ο τύπος 3 και ο τύπος 5 (οι κοντινότεροι στον τύπο 4) δορυν συμπληρωματικά σε αυτόν.

4 με "φτερό" 3:

Ένα άτομο που ανήκει στον τύπο 4 και έχει ως συμπληρωματικό τον 3, ανήκει σε μια κατηγορία που είναι γνωστή ως "οι επιτυχημένοι" του Εννεαγράμματος. Είναι πολύ φιλόδοξοι, θέλουν να γίνουν αντιληπτοί και πραγματικά θέτουν συνεχώς στον εαυτό τους νέες προκλήσεις.

4 με "φτερό" 5:

Ένα άτομο που ανήκει στον τύπο 4 και έχει ως συμπληρωματικό τον 5, είναι σαν έναν απομακρυσμένο καλλιτέχνη που συνηθίζει να αποσύρεται και να περνά χρόνο μόνος του.

Συμβουλές για να ευδοκιμήσει ένα άτομο που ανήκει στον τύπο 4 του Εννεαγράμματος:

Να εξασκηθεί στην ευγνωμοσύνη, είτε με διαλογισμό, είτε με καταγραφή σκέψεων και συναισθημάτων σε ημερολόγιο, είτε ακόμα και με μια βόλτα. Σημασία έχει να επικεντρωθούν στα αισθήματα ευγνωμοσύνης και αυτοπεποίθησης, το αίσθημα ότι έχουν αρκετά και ότι είναι αρκετοί.

Να περιβάλλουν τους εαυτούς τους με άτομα που ανήκουν στον τύπο 1. Είναι σημαντικό να αποκτούν την οπτική γωνία ανθρώπων που είναι διαφορετικοί από τους ίδιους, ανεξάρτητα από τον τύπο του Εννεαγράμματος που ανήκουν, αλλά στην περίπτωση των "4", είναι χρήσιμη η συναναστροφή με όσους ανήκουν στον τύπο 1 και 2. Οι πρώτοι είναι πιο οργανωμένοι και επικεντρώνονται στις ευθύνες τους, οπότε μπορούν να τους βοηθήσουν με την οργάνωση, την υπευθυνότητα και την πειθαρχία. Οι δεύτεροι μπορεί να τους βοηθήσουν να μοιράζονται και να έχουν κάπως λιγότερο εγωιστικό χαρακτήρα.

Το συμπέρασμα

Κανένας τύπος του Εννεαγράμματος δεν είναι καλύτερος ή χειρότερος από κάποιον άλλο. Ο καθένας έχει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του, τα οποία παίζουν σε κάθε άτομο ρόλο, ανάλογα με το πόσο ώριμο είναι. Για τον τύπο 4 και όσους ανήκουν σε αυτόν, υπάρχει σίγουρα περιθώριο να είναι λίγο πιο ανιδιοτελείς -και λιγότερο επιρρεπείς στην αυτολύπηση- αλλά τελικά, πρόκειται για δημιουργικούς, ανεξάρτητους και αυθεντικούς ανθρώπους που γνωρίζουν τα συναισθήματά τους και τι θέλουν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i