Οι cringe επιθέσεις είναι αυτές οι απρόσμενες στιγμές που, ενώ κάνεις κάτι απλό και καθημερινό - όπως να κάνεις ντους ή να διπλώνεις ρούχα - το μυαλό σου ξαφνικά σε "χτυπάει” με μια ανατριχιαστική και ντροπιαστική ανάμνηση. Έχει συμβεί σε όλους μας, και είναι αρκετά συνηθισμένο να το συνοδεύει μια στιγμή αμηχανίας και ντροπής. Μπορεί να σε κάνει να κλείσεις τα μάτια σου, να μορφάσεις ή ακόμα και να πεις κάτι, όπως "Μα τι σκεφτόμουν;”.
Η αλήθεια είναι ότι αν είσαι από τα άτομα που είναι αυστηρά με τον εαυτό τους, τότε σίγουρα θα έχεις περισσότερες τέτοιες στιγμές. Οι cringe επιθέσεις εμφανίζονται όταν παραβιάζουμε τον "Εσωτερικό κώδικα κανόνων” μας. Εκεί που πιστεύεις ότι "Πρέπει πάντα να είμαι σοβαρός”, "Δεν πρέπει ποτέ να κάνω λάθη” ή "Ποτέ δεν πρέπει να φανώ ανόητη”, το μυαλό σου έρχεται να σου θυμίσει τις στιγμές που έσπασες αυτούς τους κανόνες.
Αλλά πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις στιγμές; Ορίστε τρεις διαφορετικοί τρόποι:
1. Δώσε στον εαυτό σου άφεση
Συχνά, οι cringe επιθέσεις επιστρέφουν σε στιγμές που κάναμε κάτι που θεωρούμε λάθος, χαζό ή γελοίο. Όμως, σκέψου: Μπορεί κάποιος να ζήσει χωρίς να κάνει λάθη; Σίγουρα όχι. Οπότε, συγχώρεσε τον εαυτό σου. Έχουμε όλοι στιγμές που δεν είμαστε στην καλύτερή μας φάση. Θυμήσου εκείνη την αμήχανη στιγμή που στα 15 σου προσπάθησες να εντυπωσιάσεις το άτομο που σου άρεσε αλλά απέτυχες θεαματικά; Ή όταν δεν ήσουν τόσο ευαίσθητη όσο θα έπρεπε με έναν φίλο σου; Ή ακόμα και όταν αποκάλεσες το αφεντικό σου με λάθος όνομα. Είναι όλα μέρος του να είσαι άνθρωπος.
Είναι σημαντικό να επιτρέψεις στον εαυτό σου να κάνει λάθη. Μην έχεις την προσδοκία ότι θα είσαι τέλειος. Όπως είπε η ψυχολόγος Δρ. Brené Brown: "Η αυθεντικότητα είναι η καθημερινή πρακτική τού να αφήνεις τον εαυτό σου να είναι ευάλωτος και ατελής”. Αγάπησε την ανθρώπινή σου πλευρά και δώσε στον εαυτό σου την άδεια να ζήσει μια μεγάλη γκάμα εμπειριών, ακόμα και αν αυτές περιλαμβάνουν λάθη.
2. Δες όλη την ιστορία
Οι cringe επιθέσεις μάς δείχνουν μόνο μια μικρή σκηνή, εκείνη της ντροπής. Για παράδειγμα, τη στιγμή που φτερνίστηκες μπροστά σε κάποιον συνεργάτη σου ή όταν είπες μια άστοχη αστεία ατάκα μπροστά στους φίλους σου. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να επεκτείνεις τη σκηνή και να δεις ολόκληρη την εικόνα. Σκέψου τι έγινε πριν και μετά. Ίσως εκείνος ο συνεργάτης είχε καλές στιγμές μαζί σου πριν και μετά το περιστατικό, ή οι φίλοι σου ξέχασαν γρήγορα την άβολη ατάκα.
Όπως εξηγεί η ψυχολόγος Δρ. Tara Well, "όταν βάζεις το παρελθόν σου σε πλαίσιο και κατανοείς ότι δεν σε καθορίζει μία μεμονωμένη στιγμή, μπορείς να ανακτήσεις την ισορροπία σου”. Μην αφήνεις τις cringe στιγμές να σε απομονώνουν από το σύνολο της ζωής σου. Σκέψου όλες τις άλλες, όμορφες στιγμές που ζεις και μη μένεις κολλημένη σε αυτές που σε έκαναν να νιώσεις αμήχανα.
3. Μοιράσου το με κάποιον που θα σε στηρίξει
Οι cringe επιθέσεις πονάνε γιατί νιώθουμε ντροπή ή ταπείνωση. Η ντροπή μάς λέει να μην μιλήσουμε ποτέ ξανά γι' αυτό το θέμα, αλλά το αντίθετο μπορεί να είναι το κλειδί για να το ξεπεράσουμε. Μοιράσου την ιστορία σου με κάποιον που δεν θα σε κρίνει. Βρες έναν φίλο που θα κατανοήσει, θα γελάσει ίσως μαζί σου, ή ακόμα και θα μοιραστεί τη δική του ανάλογη εμπειρία.
Η ανοιχτή συζήτηση μπορεί να διαλύσει το αίσθημα της ντροπής και να σου επιτρέψει να δεις την κατάσταση με λιγότερη σοβαρότητα. Όπως είπε ο Dr. Guy Winch, συγγραφέας του βιβλίου Emotional First Aid, "η ντροπή είναι το συναίσθημα που μας οδηγεί στη σιωπή. Όταν όμως μοιραζόμαστε την εμπειρία μας, η δύναμη της ντροπής εξαφανίζεται”.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr