Ανοίγουν ξανά τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία: Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να προσαρμοστούν;

Η επαναλειτουργία δημοτικών και νηπιαγωγείων είναι γεγονός. Η εκπαιδευτικός μας προτείνει τρόπους να προσαρμοστούν ξανά τα παιδιά μας.

joyful-school-children-running-outside-picture-id1069165862

Από τη Μαριλένα Μίχα, εκπαιδευτικό

Έφτασε η μέρα της επιστροφής του παιδιού στο σχολείο. Σήμερα, Δευτέρα 1 Ιουνίου επαναλειτουργούν νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία με… νέους όρους και συνήθειες. Καταρχάς, ποια είναι τα νέα αυτά μέτρα και πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία μετά τον πολύμηνο αποκλεισμό των παιδιών στο σπίτι μακριά από τη σχολική τους ρουτίνα;

Τα νέα δεδομένα για τη λειτουργία του Δημοτικού

Θα υπάρξουν δύο ζώνες λειτουργίας του σχολείου:

• Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε υπο-τμήματα με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και απώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα.

• Η διδασκαλία θα πραγματοποιείται Δευτέρα - Τετάρτη – Παρασκευή, όπου θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη - Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 παιδιά) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.

• Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο.

• Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός, ενώ επίσης προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.

• Θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.

Γιατί έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία και να «ρισκάρουμε» την ασφάλεια των παιδιών;

Το σχολείο σαν ουσιώδες μέλημα έχει την κοινωνική ένταξη του παιδιού, την άσκησή του σε στάσεις και συμπεριφορές τέτοιες ώστε να συνυπάρχει, να συνεργάζεται και να αναπτύσσει σχέσεις με άλλους και να δρα ενεργητικά στη δημόσια σφαίρα, στους κοινωνικούς θεσμούς, στους αγώνες των κινημάτων και στην πολιτική ζωή. Γιατί το παιδί οφείλει να συνειδητοποιήσει από μικρό ότι η κοινωνία δεν είναι άθροισμα ατόμων, αλλά αντίθετα συμπυκνώνει συλλογικούς αγώνες και αγωνίες, ότι η κοινωνία είναι μια δομή στην οποία ο άνθρωπος αναζητά το νόημα της ζωής του και διερευνά τους τόπους της ελευθερίας του. Το παιδί μπορεί να μάθει πολλά στο σπίτι και να εξασκήσει γνώσεις και νοοτροπίες σε επαφή με τους οικείους του, αλλά το σημαντικό είναι να υπάρξει αλληλεπίδραση και με συνομηλίκους του, καθώς και τριβή μεταξύ τους. Η συχνή επικοινωνία εξ αποστάσεως δε θα φέρει τα ίδια αποτελέσματα στην υιοθέτηση αξιών- και στην συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε, τήρηση κανόνων υγιεινής και συμπεριφοράς.

Πώς θα γίνει η ομαλή επαναπροσαρμογή του παιδιού;

Tips για να νιώσουν καλά τα παιδιά με την επιστροφή τους στα θρανία και την γνωριμία τους με την νέα σχολική κατάσταση.

Μη δείχνεις τις δικές σου ανησυχίες

Αρχικά είναι σημαντικό να αντιμετωπίσεις τις δικές σου ανησυχίες για το πώς θα αντιμετωπίσει το παιδί τις νέες καταστάσεις και να νιώσεις σίγουρη για αυτή την αλλαγή. Δείξε με τα λόγια και τη συμπεριφορά σου ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο.

Κάνε το να νιώσει ασφαλές

Όταν ένα παιδί νιώσει ασφάλεια θα του είναι ευκολότερο να προσαρμοστεί στις καινούριες αλλαγές. Τα παιδιά θεωρούν πως οι ενήλικες τα γνωρίζουν όλα, οπότε η δική σου συμπεριφορά και συναισθήματα είναι εκείνα που θα ορίσουν και τη δική του ψυχοσυναισθηματική κατάσταση. Προσπάθησε να απομακρύνεις οποιοδήποτε άγχος και να προσαρμοστεις κι εσύ όσο πιο ομαλά γίνεται στις νέες καταστάσεις.

Επανέφερε τη ρουτίνα

Καλό θα ήταν, τώρα τις πρώτες ημέρες να δημιουργήσετε μαζί με το παιδί σταδιακά ένα πρόγραμμα που να υπάρχουν τα όρια του ύπνου (πρωινού και βραδινού) και του φαγητού. Χρειάζεται να εισάγεις σιγά σιγά ένα πρόγραμμα που θα το επαναφέρει στους προηγούμενους ρυθμούς του, χωρίς αυτό να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη.

Θύμισε του ότι όλα αυτά τα έχει ξανακάνει έτσι κι αλλιώς

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις και τα σχολικά του βιβλία, επαναφέροντάς τα ομαλά και σταδιακά στο οπτικό του περιβάλλον και να του ζητήσεις να τα ξεφυλλίσει και να κάνει μια μικρή επανάληψη των ασκήσεων που ήδη γνωρίζει ή να μελετήσει αυτά που έχει, ώστε να του φανεί η διαδικασία γρήγορη και γνώριμη.

Και τα μικρότερα παιδιά στο νηπιαγωγείο;

Το πρώτο διάστημα στο νηπιαγωγείο πολύ πιθανό να συνοδευτεί από κλάματα, ατελείωτους αποχαιρετισμούς και ψυχική ταλαιπωρία για παιδιά και γονείς. Ο αποχωρισμός είναι ένα γεγονός που προκαλεί άγχος και ένα σωρό αρνητικά συναισθήματα.

Ωστόσο, κράτα στο μυαλό σου πως το προσωπικό των παιδικών σταθμών είναι εκπαιδευμένο για να κάνει αυτή τη δουλειά και τις περισσότερες φορές έχει μεγάλη εμπειρία. Δείχνοντάς τους εμπιστοσύνη, δίνεις το καλό παράδειγμα στο παιδί, που βλέπει ότι η μαμά του νιώθει ασφάλεια όταν το αφήνει στον σταθμό, και συνεπώς μπορεί και αυτό να νιώσει το ίδιο. Είναι σημαντικό να σε δει να μιλάς, να χαμογελάς και να συμβουλεύεσαι τους παιδαγωγούς, ώστε να καταλάβει ότι τους εμπιστεύεσαι.

Μένουμε ασφαλείες

Τέλος, οφείλεις να εξηγήσεις στα παιδιά όλων των ηλικιών και σχολικών βαθμίδων τρεις σημαντικές λέξεις της επικαιρότητας:

Απόσταση: Δε θα πρέπει να έρχεται ο ένας κοντά στον άλλο. Αν πρόκειται να βήξει ή να φταρνιστεί τόνισε του ότι πρέπει να απομακρυνθεί από τους συμμαθητές του και να καλύψει το στόμα και τη μύτη με τον αγκώνα και όχι με την παλάμη.

Καθαρά χέρια: Θα πρέπει να πλένει συχνά και σωστά τα χέρια με νερό και σαπούνι ή να τα καθαρίζει με απολυμαντικό διάλυμα. Μη βάζει ποτέ τα χέρια στο στόμα, τη μύτη και τα μάτια..

Μάσκα: Αν και όταν φοράει μάσκα, να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες που δείχνουν πώς τη βάζουμε και πώς τη βγάζουμε.

Διάβασε επίσης: Ανοίγουν τα σχολεία: Οι συμβουλές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τα παιδιά μας

Διάβασε επίσης: Μεγαλώνοντας παιδιά με αξίες

The Mamagers Update

«Μεγαλώνοντας ένα αυτιστικό παιδί» | Το βιβλίο της Άδας Σταματάτου

Μερικές πολύτιμες συμβουλές για τις στιγμές που το παιδί «δεν τρώει τίποτα!»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i