Έχει το παιδί αυτισμό; Τα 7 σημάδια που θα προσέξουν οι γονείς

Ο αυτισμός είναι από τις πιο συχνές νευροαναπτυξιακές διαταραχές με συχνότητα εμφάνισης 1 στα 100 παιδιά. Σε ποια ηλικία και πώς αρχίζει να γίνεται εμφανής;

Έχει το παιδί αυτισμό; Τα 7 σημάδια που θα προσέξουν οι γονείς

Σε συνεργασία με τη Φωτεινή Λυκομήτρου, Αναπτυξιακή Ψυχολόγο (MSc, BSc), Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλίας. 

Ο αυτισμός είναι μια από τις πιο κοινές νευροαναπτυξιακές διαταραχές με συχνότητα εμφάνισης 1 στα 100 παιδιά, ενώ 4 στα 5 παιδιά με αυτισμό είναι αγόρια.

Τι είναι ο αυτισμός, όμως; 

Ο αυτισμός είναι μια μόνιμη διαταραχή της ανάπτυξης του νευρικού συστήματος που επηρεάζει κυρίως την επικοινωνία. Τα παιδιά με αυτισμό παρουσιάζουν δυσκολία στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και διαπροσωπικών σχέσεων.

Παράλληλα, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάπτυξη της ομιλίας ενώ παρουσιάζουν περιορισμένα ενδιαφέροντα και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά. Τα συμπτώματα αυτά διαφέρουν από παιδί σε παιδί. Κάθε παιδί με αυτισμό διαφέρει αρκετά από το άλλο.

Πότε ο αυτισμός αρχίζει να γίνεται εμφανής; 

Παρ’όλο που ο αυτισμός παρουσιάζεται τον πρώτο χρόνο της ζωής ενός παιδιού, η διάγνωσή του πριν το δεύτερο έτος, πολλές φορές, είναι δύσκολη. Ένα βρέφος με αυτισμό συνήθως μοιάζει ήσυχο, καλόβολο και ανεξάρτητο χωρίς πολλές απαιτήσεις.

Έρευνες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα βρέφη που έχουν και σε εκείνα που δεν έχουν αυτισμό, τους πρώτους 6 μήνες ζωής τους. Αυτό όμως αλλάζει όταν τα μωρά κλείσουν το πρώτο έτος της ζωής τους. Τότε τα μωρά με αυτισμό παρουσιάζουν μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες ενώ φαίνεται να χάνουν τις ήδη υπάρχουσες.

Τα σημάδια του αυτισμού εμφανίζονται μετά τους 6 μήνες, όπου τα βρέφη παρουσιάζουν εμφανή καθυστέρηση στα αναπτυξιακά τους στάδια. Τα σημάδια αυτά γίνονται όλο και πιο έντονα όσο το παιδί μεγαλώνει ενώ αναγνωρίζονται εύκολα όταν το παιδί έχει κλείσει τους 18 μήνες.

Έχει το παιδί αυτισμό; Ποια είναι όμως τα σημάδια που πρέπει να προσέξει ένας γονιός τον πρώτο χρόνο της ζωής ενός παιδιού;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i