Επίσκεψη στο μουσείο: τι κερδίζει το παιδί από αυτή τη βόλτα και τα καλύτερα μουσεία για παιδιά

Μια επίσκεψη στο μουσείο είναι μια μοναδική εμπειρία για το παιδί και μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστική και χρήσιμη.

επίσκεψη στο μουσείο παιδιά urbancow

Από τη Μαριλένα Μίχα, εκπαιδευτικό (marilena_nl)

Η επίσκεψη στο μουσείο αποτελεί ξεκάθαρα μια εκπαιδευτική και πολιτισμική εμπειρία. Η επαφή με ένα μουσείο ανοίγει μια πόρτα και προσφέρει στον καθένα μια γνώση χρήσιμη και πολύτιμη, προσφέρει άμεση γνωριμία με πολιτισμούς, στενή συνομιλία με το παρελθόν αλλά και καλλιτεχνική και αισθητική απόλαυση.

Τι προσφέρει στο παιδί μια επίσκεψη στο μουσείο;

Αγάπη για την ιστορία

Κάτι που είναι δύσκολο να συμβεί μέσα σε μια τάξη γεμάτη μαθητές! Το μουσείο κουβαλά μαζί του μία ιστορία πολλών ετών και μπορεί να προκαλέσει στο παιδί το ενδιαφέρον να μάθει ένα μέρος αυτής της ιστορίας. Άλλωστε, το παιδί δεν θα το δει σαν μάθημα. Γι’ αυτό θα είναι πάντα μια εκδρομή!

Θα νιώσει έκπληξη και θαυμασμό

Οι ιστορίες που θα ακούσει κατά την επίσκεψη στο μουσείο θα είναι σίγουρα συναρπαστικές. Είναι ιστορίες άλλων αιώνων και θα μοιάζουν με αυτές που βλέπει στην τηλεόραση ή διαβάζει στα βιβλία. Οι εικόνες που θα δει, τα τεράστια ζώα θα του προκαλέσουν τον θαυμασμό. Τα επιτεύγματα, οι αξίες και οι ικανότητες που κρύβει ένα έκθεμα σε ένα μουσείο και οι ιστορίες δίνουν κίνητρα στα παιδιά να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι και να ταυτιστούν με ήρωες.

Θα ενισχυθεί η κριτική του σκέψη

Μία βόλτα τους διαδρόμους ενός μουσείου προκαλεί την σύγκριση ή την διαπίστωση των διαφορών ανάμεσα στα εκθέματα. Στα παιδιά ένα μουσείο συντελεί στην βελτίωση της ικανότητας της κριτικής σκέψης. Ρώτησε το τι του άρεσε, τι βρήκε ενδιαφέρον και γιατί, πώς του φάνηκε ή τι συναισθήματα του προκάλεσε. Θα εκπλαγείς με όσα θα ανυπομονεί και το ίδιο να σου πει.

Θα διεγερθεί η φαντασία του

Προφανώς και η φαντασία ενός μικρού παιδιού οργιάζει. Συνεπώς, σε ένα μουσείο γεμάτο εκθέματα, ή σε ένα χώρο με βίντεο και διαδραστικές παρουσιάσεις, που είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο τελευταία, το παιδί ξεκινά να αναρωτιέται και να δημιουργεί εικόνες στο μυαλό του. Άλλωστε πλέον όλοι οι ειδικοί στους τομείς της παιδείας και της εκπαίδευσης, καθώς και οι παιδοψυχολόγοι τονίζουν πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να μην σταματήσουν να φαντάζονται και να ονειρεύονται.

Θα πλουτίσει το λεξιλόγιό του

Πόσες καινούριες λέξεις θα ακούσει ένας ενήλικας σε ένα μουσείο; Φαντάσου πόσες θα είναι αυτές για ένα παιδί! Και εννοείται πως θα κατανοήσει καλύτερα και την ιστορία που παλεύεις κάθε απόγευμα να το κάνεις να αποστηθίσει!

Διάβασε επίσης: Έγινε viral: Έφηβη ντύθηκε «κουρασμένη μαμά» και όλες οι μαμάδες ταυτιστήκαμε!

Διάβασε επίσης: Όσα δεν ήξερες για σένα προτού να γίνεις μαμά

Επίσκεψη στο μουσείο: Τα καλύτερα μουσεία για παιδιά

1. Στο Παιδικό Μουσείο τα παιδιά μπορούν να παίξουν, ενώ παράλληλα να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν. Τα εκπαιδευτικά προγράμματά του είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να συμβάλλουν στην κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη του παιδιού.

2. Το Μουσείο Ακρόπολης προωθεί κυρίως την ανεξάρτητη επίσκεψη με τη δωρεάν διάθεση σακιδίων και φυλλαδίων εξερεύνησης για οικογένειες με μικρά παιδιά.

3. Το Μουσείο Ηρακλειδών έχει ως βασική φιλοσοφία το τρίπτυχο «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά» με καινοτόμα επιμορφωτικά προγράμματα για μαθητές και παιδιά ώστε να έρθουν σε επαφή με την επιστήμη, την τέχνη και τα μαθηματικά, μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι με κατάλληλα επιλεγμένα και σχεδιασμένα διαδραστικά εκθέματα.

4. Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στοχεύει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και το εξειδικευμένο προσωπικό που ξεναγεί τους επισκέπτες, τους παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον πλανήτη μας.

5. Στο Μουσείο Πειραμάτων στην Καισαριανή, τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε ασφαλή εργαστήρια, αλλά και σε εκδρομές με τη συνοδεία εμψυχωτών.

The Mamagers Update

«Όλες οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τακτικά απεικονιστικό έλεγχο μαστού όταν χρειάζεται, είτε θηλάζουν είτε όχι»

«Αν θέλετε να είστε νέοι για πάντα, μη κάθεστε. Να κινείστε συνέχεια»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i