Επιστροφή στο σχολείο για το Λύκειο - Βοήθησε το παιδί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα

Πώς να βοηθήσεις τον έφηβο μαθητή να αντιμετωπίσει την επιστροφή στο σχολείο και το άγχος της νέας σχολικής πραγματικότητας;

έφηβοι εφηβεία εξετάσεις AntonioGuillem

Από τη Μαριλένα Μίχα, εκπαιδευτικό

Η νέα πραγματικότητα έχει αρχίσει να τίθεται σε ισχύ με αργούς προληπτικούς ρυθμούς στις περισσότερες χώρες, καθώς και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, πρόσφατα άνοιξαν τα σχολεία για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Η νέα σχολική κανονικότητα θέλει εφήβους με μάσκες, καθηγητές με μέτρα και θερμομετρήσεις.

Η κατάσταση αυτή και οι καινούριες συνήθειες που καλούνται οι νέοι να υιοθετήσουν όμως, όπως είναι λογικό αγχώνει γονείς και παιδιά. Ναι, και τα παιδιά κι ας μην το εκφράζουν πάντα ανοιχτά. Τι μπορεί να βοηθήσει ώστε να κρατήσεις μακριά τον φόβο από τις παιδικές ψυχές εξασφαλίζοντας παράλληλα υπεύθυνα και την προστασία τους;

Καθησύχασέ το με λογικά επιχειρήματα

Μην πετάς ένα αόριστο «μη φοβάσαι». Σε αυτή τη δύσκολη φάση καλείσαι να δώσεις στο παιδί σου το καλό παράδειγμα και να το καθησυχάσεις ότι σχολείο, γιατροί και κράτος κάνουν το καλύτερο δυνατό για να μας κρατήσουν όλους υγιείς και ασφαλείς μέχρι να περάσει αυτή η κρίση. Ωστόσο, πέρα από τον ψυχολογικό εφησυχασμό, τα παιδιά χρειάζονται συγκεκριμένες πληροφορίες και οδηγίες για το τι να κάνουν τα ίδια για να διαχειριστούν την κρίση.

Συνεπώς, προτιμότερο είναι να μιλήσεις στο παιδί και τον έφηβο ανοιχτά για κάθετι που συμβαίνει με αντικειμενικές πληροφορίες. Δώσε του την αίσθηση ότι έχει «δύναμη» και μπορεί να κάνει κάτι για να φροντίσει τον εαυτό του υπενθυμίζοντας πάντα τις οδηγίες υγιεινής.

Δώσε του προσοχή όταν μιλάει για τους φόβους του

Με αυτό τον τρόπο θα μειώσεις το άγχος του παιδιού και θα το στηρίξεις στο να κάνει θετικές επιλογές πρόληψης και μη μετάδοσης του κορονοϊού. Μην παραλείπεις να του υπενθυμίζεις τα μέτρα πρόληψης. Στην πραγματικότητα, οι έφηβοι διατηρούν πολλούς από τους φόβους και τις ανησυχίες της παιδικής ηλικίας, και έχουν ανάγκη τον καθησυχασμό από πλευράς των γονιών τους, έστω και αν δε θέλουν να το παραδεχτούν! Επομένως, προσπάθησε να εκμεταλλευτείς τις καλές στιγμές για να συζητήσεις μαζί με το παιδί σου όσα το απασχολούν και το προβληματίζουν.

Διατήρησε την ψυχραιμία σου και μην κατηγορείς άλλους

Θυμήσου: τα παιδιά παρατηρούν τους ενήλικες για να καταλάβουν τι συμβαίνει σε περιόδους κρίσης και για να πάρουν καθοδήγηση για το πώς να αντιδράσουν σε στρεσογόνα γεγονότα. Με άλλα λόγια τα παιδιά ακολουθούν και μιμούνται αυτά που λένε αλλά και αυτά που κάνουν οι γονείς τους. Όταν οι γονείς είναι πανικόβλητοι, τα παιδιά τείνουν να νιώθουν το ίδιο. Επιπλέον, είναι αναπόφευκτο σε περιόδους κρίσης οι άνθρωποι να ψάχνουν για τον «ένοχο», να αποδώσουν ευθύνες ή να αποκαταστήσουν την τάξη και την ομαλότητα. Πρόσεχε λοιπόν να αποφεύγεις τα στερεότυπα για ανθρώπους και κοινωνικές και πολιτισμικές ομάδες με φράσεις του τύπου: «Οι Κινέζοι φταίνε για όλα».

Μείωσε τα αρνητικά ερεθίσματα

Δεν παίζει μόνο ρόλο η στάση σου αλλά και το περιβάλλον που βρίσκεται το παιδί σου το οποίο θα πρέπει να είναι προστατευμένο από τον βομβαρδισμό αρνητικών μηνυμάτων. Γι’ αυτό: κλείσε την τηλεόραση. Παρακολούθησε ειδήσεις μία φορά την ημέρα και μην την κρατάς συνέχεια ανοιχτή.

Συμπερασματικά, πέρασε περισσότερο χρόνο με τον έφηβο μαθητή βοηθώντας τον διακριτικά στις επαναλήψεις του ή κάνοντας μαζί διάφορες ασκήσεις χαλάρωσης και απομάκρυνσης του άγχους. Κοντεύει, άλλωστε, η περίοδος των εξετάσεων και κρίνεται αναγκαία η ψυχολογική κι συναισθηματική υποστήριξη και σε αυτό το κομμάτι. Μην περιμένεις να έρθει το παιδί να σου πει: «Μαμά, έχω άγχος για το τάδε θέμα». Συνήθως εκφράζουν το άγχος τους με ψυχοσωματικά συμπτώματα, πχ. «πονάει η κοιλιά μου».Ακόμα και αν δεν ξέρεις τι ακριβώς να πεις, πες απλά «να ξέρεις ότι εγώ είμαι εδώ για εσένα» και «σε αγαπώ».

Διάβασε επίσης: Άνοιγμα των σχολείων υπό τη σκιά του κορονοϊού – Τι ξέρουν έως τώρα οι επιστήμονες και τι όχι

Διάβασε επίσης: Τι σημαίνουν για την υγεία μας οι μεταλλάξεις του κορονοϊού;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i