Μάθε την Τεχνική του Αποτελεσματικού Γονέα με συμβουλές της life coach Σοφίας Κλώτσα

Ποιος είναι τελικά ο αποτελεσματικός και όχι απλά ο «καλός» γονέας; Η ειδικός απαντά.

μαμά και παιδί

Από τη Σοφία Κλώτσα, Personal & Business Coach & Family Therapist MBA & MS in communications, MS in counseling Psychology & Family Therapy Personality & Career Counselling, Certified Parent Effectiveness Trainer (PET).    

Πρόκειται για ένα ερώτημα που «βασανίζει» πολλούς γονείς. Ποιος είναι ο καλός γονιός: Καλοί είμαστε οι περισσότεροι γονείς που αγαπάμε τα παιδιά μας και προσπαθούμε να κάνουμε συνήθως το καλύτερο που μπορούμε γι’ αυτά. Ποιος είναι ο αποτελεσματικός γονιός: Αυτός που καταφέρνει να μεγαλώσει παιδιά τα οποία έχουν αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, είναι ανεξάρτητα, νοιάζονται για τους άλλους ανθρώπους, βάζουν στόχους και δουλεύουν γι’ αυτούς και τελικά είναι ευτυχισμένα.

Οι γονείς με αυτοεκτίμηση έχουν παιδιά με αυτοπεποίθηση

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ίσως η πιο σημαντική αλήθεια: Το παιδί μαθαίνει για τον εαυτό του και τις σχέσεις παρατηρώντας τους γονείς του και τη μεταξύ τους σχέση. Αυτό είναι το πρώτο και πιο δυνατό πρότυπο που έχει τα πρώτα χρόνια της ζωής του και θα το βοηθήσει να διαμορφώσει μελλοντικά τις δικές του σχέσεις.

Προτεραιότητα στη σχέση ή στα παιδιά;

Αυτό προϋποθέτει συνειδητά να δουλεύουμε για τη σχέση μας με το σύντροφό μας και να μη βάζουμε πάντα σε προτεραιότητα μόνο τα παιδιά μας. Πολλοί γονείς το ακούνε αυτό ως κάτι κακό. Τι σημαίνει όμως «βάζουμε τη σχέση σε προτεραιότητα»; Σίγουρα όχι ότι δεν αγαπάμε τα παιδιά μας, ούτε ότι δεν τα θεωρούμε σημαντικά.

  • Καθιστώντας κύρια και μοναδική προτεραιότητα ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ τα παιδιά, καταλήγουμε να περιστρέφεται όλος ο κόσμος μας μόνο γύρω από αυτά.
  • Φυσικά τα παιδιά είναι σημαντικά, αλλά αν δεν έχουμε και άλλα πράγματα να γεμίζουν τη ζωή μας, καταλήγουμε να ζούμε μέσα από αυτά.
  • Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όταν φτάνει η στιγμή τα παιδιά να φύγουν από το σπίτι, διαλύεται πολύ συχνά και η σχέση του ζευγαριού.

Γιατί να ΜΗ θυσιάζεσαι για τα παιδιά

Όσο σημαντικό είναι για τους γονείς να είναι καλά, με τη δουλειά, τους φίλους, τα ενδιαφέροντά τους, τόσο σημαντικό είναι και για τα παιδιά. Και αυτό γιατί τα απωθημένα των γονιών δημιουργούν βάρη στα παιδιά μεγαλώνοντας.

Μάθε την Τεχνική του Αποτελεσματικού Γονέα με συμβουλές της life coach Σοφίας Κλώτσα - εικόνα 1

Η σχέση με το παιδί

Πόσο –και πώς– βοηθάς το παιδί ως γονιός να αναπτύξει τις δεξιότητες που θεωρείς σημαντικές στην πορεία της ζωής του; Ο αποτελεσματικός γονέας αναθρέφει το παιδί του με τρόπο που θα προάγει το αίσθημα της υπευθυνότητας, της αυτονομίας, της αυτοπειθαρχίας, της συνεργασίας και του κοινωνικού ενδιαφέροντος. Αυτό επιτυγχάνεται όχι με αυταρχικό ή υποχωρητικό τρόπο, αλλά με την καλλιέργεια των έμφυτων θετικών στοιχείων που έχει κάθε άτομο. Εδώ βοηθά πολύ να βρούμε τα δυνατά στοιχεία του παιδιού μας και να τα ενθαρρύνουμε. Πολύ χρήσιμο εργαλείο γι’ αυτό είναι το Personality Type Analysis Myers Briggs, μια ανάλυση της προσωπικότητας με βάση τα τέσσερα πιο σημαντικά στοιχεία που μας καθορίζουν:

  • Εάν είναι Extrovert ή Introvert (Eξωστρεφής ή Εσωστρεφής).
  • Εάν είναι Sensor ή Intuitive (Αισθητικός ή Διαισθητικός).
  • Εάν είναι Thinker ή Feeler (Σκεπτικός ή Συναισθηματικός).
  • Εάν είναι Judger ή Perceiver (Κριτικός ή Αυθόρμητος).

Και τελικά, όπως κατέληξε μια μητέρα και πρώην μαθήτριά μου: «Ο αποτελεσματικός γονιός είναι κάποιος που αντεπεξέρχεται καλά σε πολλαπλούς ρόλους και όχι μόνο σε αυτόν του γονιού».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i