Messy Play: Η νέα τάση στο παιχνίδι θέλει τα παιδιά να λερώνονται (πώς θα το κάνεις στο σπίτι)

Γιατί είναι σημαντικό, τι υλικά θα χρειαστείς και πώς θα το δοκιμάσεις στο σπίτι;

shutterstock_413846248 By unguryanu

Από τη Βάνα Ρόζου, υποψήφια διδάκτορα ΕΚΠΑ, διδάσκουσα σχολής επιστημών της αγωγής, Mediterranean College. 

Θα το ακούσεις ως messy ή sensory play και πρόκειται για το αισθητηριακό παιχνίδι, δηλαδή αυτό που εγείρει όλες τις αισθήσεις του παιδιού με τη μόνη διαφορά ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται λερώνουν!

Ο γιατρός συμφωνεί; «Απόλυτα» τονίζει ο Γιώργος Γλυνός, παιδίατρος και προσθέτει: «Κάποτε τα παιδιά έπαιζαν με τα χώματα, τις πέτρες, το νερό, τα ξύλα και δημιουργούσαν κατασκευές, αναπτύσσοντας τη φαντασία τους. Σχετικά με το αν θα λερωθούν, το πλύσιμο χεριών ή ένα μπανάκι δίνει τη λύση. Προβλήματα με μολύνσεις τα παιδιά αντιμετωπίζουν μάλλον σε μεγαλύτερο βαθμό σε παιδικούς σταθμούς ή παιδότοπους, με κοινή χρήση παιχνιδιών ή το βήχα του ενός παιδιού στο πρόσωπο του άλλου».

Γιατί είναι σημαντικό το messy play;

▶ Μέσω του συγκεκριμένου τύπου παιχνιδιού το παιδί ακούει, αισθάνεται, αγγίζει και μυρίζει, έρχεται σε επαφή με χρώματα, υφές, σχήματα και μορφές σε δύο και τρεις διαστάσεις.

▶ Έρχεται επίσης σε επαφή με έννοιες όπως αυτές του σχήματος και του μεγέθους, καθώς μαθαίνει να υπολογίζει, να ομαδοποιεί, να ταξινομεί, να δημιουργεί μοτίβα κ.λπ.

▶ Τo messy play ενισχύει τη φυσική περιέργεια των παιδιών και ασκεί τη λεπτή τους κινητικότητα, φέρνοντάς τα σε επαφή με νέα υλικά και τρόπους διαχείρισής τους.

▶ Μέσω αυτού, τα παιδιά χτίζουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο.

▶ Ταυτόχρονα, πειραματιζόμενα με νέα υλικά, καλλιεργούν την επίλυση προβλημάτων, καθώς προσφέρει ένα διαφορετικό τρόπο έκφρασης για τα συναισθήματα, τις εμπειρίες και σκέψεις των παιδιών. Έτσι, ενισχύεται η φαντασία και η δημιουργικότητά τους.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στο συγκεκριμένο είδος παιχνιδιού και ανάλογα πάντα με την ηλικία των παιδιών είναι:

● Αφρός

● Δαχτυλομπογιές

● Κόλλα

● Σαπουνόφουσκες

● Νερό

● Πηλός

● Ζυμάρι

● Πλαστελίνες

● Άμμος

● Πέτρες

● Κοχύλια

● Φύλλα

● Αλεύρι

● Δημητριακά

● Ζυμαρικά

● Όσπρια

● Ρύζι κ.λπ.

Πώς να δοκιμάσεις το messy play στο σπίτι

Υπάρχουν αρκετά εργαστήρια που οργανώνουν ομάδες messy play ακόμα και για παιδιά 12 μηνών, όπως και για μεγαλύτερα παιδιά. Μη διστάσεις ωστόσο να δοκιμάσεις κι εσύ στο σπίτι κάτι ανάλογο με τα παιδιά σου.

▶ Ντύσου ανάλογα, ώστε να μη φοβηθείς να λερωθείς.

▶ Διάλεξε μια ώρα της μέρας που τόσο εσύ όσο και τα παιδιά αισθάνονται ξεκούραστα και έχεις την απαραίτητη υπομονή για ένα τέτοιο είδος παιχνιδιού.

▶ Αν πρόκειται να παίξετε μέσα στο σπίτι, το πρώτο πράγμα που είναι χρήσιμο να κάνεις είναι να βάλεις όρια, δηλαδή να προσδιορίσεις τον ακριβή χώρο που θα πραγματοποιηθεί το παιχνίδι. Αυτό μπορεί να γίνει στρώνοντας ένα σεντόνι ή ένα κάλυμμα στο χώρο που θα παίξετε, ώστε να ξέρετε πού θα λερώσετε.

▶ Όπου θεωρείς ότι χρειάζεται, υπενθύμισε στα παιδιά να είναι προσεκτικά – με προτρεπτικό τόνο. Απόφυγε φράσεις όπως: «ΜΗΝ κάνεις αυτό» ή «ΒΑΛΕ την άμμο μέσα στο κουτί!». Είναι προτιμότερη η προσέγγιση «Προσπάθησε να κρατήσεις την άμμο μέσα στο κουτί» κ.λπ.

▶ Ναι, πολλές φορές θα συμβούν και μικροατυχήματα και θα λερωθείς περισσότερο από αυτό που περίμενες! Θυμήσου ότι κι αυτά είναι μέρος της διαδικασίας μάθησης. Εξήγησε με υπομονή στο παιδί τι συνέβη και πώς θα αποφευχθεί την επόμενη φορά.

▶ Το messy play είναι μια καλή ευκαιρία να μάθεις στα παιδιά πώς να είναι υπεύθυνα. Ζήτησέ τους να σε βοηθήσουν να καθαρίσεις το χώρο κι έπειτα να καθαρίσουν και τα ίδια τα χέρια τους.

▶ Αν ο καιρός το επιτρέπει, χρησιμοποίησε το μπαλκόνι ή τον κήπο. Εκεί τα παιδιά κι εσύ θα αισθάνεστε πιο άνετα και δε θα φοβηθείτε για το λέρωμα του σπιτιού.

▶ Σκέψου από την αρχή τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε. Είναι προτιμότερο να μην έχετε πολλά υλικά στην αρχή, ώστε να τα διαχειριστείς πιο αποτελεσματικά.

▶ Φυσικά, επιβλέπεις ιδιαίτερα τα μικρότερα παιδιά – για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάποσης κάποιου υλικού.

▶ Το σημαντικό: Να περάσεις καλά με τα παιδιά!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i