Μη επεμβατικό προγεννητικό τεστ: Πού διαφοροποιείται και γιατί να το επιλέξεις;

Η δρ. Αγγελική Γεροβασίλη μας απαντά γιατί είναι προτιμότερο να επιλέξουμε ένα μη επεμβατικό προγεννητικό τεστ που ανιχνεύει περισσότερα σύνδρομα από το Down.

εγκυμοσύνη έγκυος nd3000

Τι είναι το μη επεμβατικό προγεννητικό τεστ; Τι χρωμοσωμικές ανωμαλίες μπορεί να εντοπίσει ένα προγεννητικό τεστ και ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές;

Τo σύνδρομο Down (Τρισωμία 21) αποτελεί μόλις το 50% όλων των χρωμοσωμικών ανωμαλιών που μπορεί να εμφανιστούν σε ένα έμβρυο. Οι Τρισωμίες 18 και 13 εμφανίζονται στο 13% και στο 5% των περιπτώσεων αντίστοιχα.

Το cfDNA τεστ και γιατί είναι σημαντικό

Πέρα από αυτές τις τρεις τρισωμίες, που αποτελούν μόνο το 68% όλων των χρωμοσωμικών ανωμαλιών, το cfDNA τεστ μπορεί να ανιχνεύσει φυλετικές χρωμοσωμικές ανωμαλίες (10%), καθώς και πληθώρα άλλων χρωμοσωμικών ανωμαλιών και μικροελλειπτικών συνδρόμων (18%) αγγίζοντας το 95% όλων των χρωμοσωμικών ανωμαλιών.

Εγκυμοσύνη και κιλά: Τι αλλάζει όταν περιμένεις δίδυμα;

Όσα θες να ξέρεις για τα τεστ εγκυμοσύνης

Η ανίχνευση των μικροελλειπτικών συνδρόμων είναι πολύ σημαντική, γιατί αυτά συνήθως

δεν έχουν υπερηχογραφικές ενδείξεις, δε σχετίζονται με την ηλικία της μητέρας και δεν είναι κληρονομικά.

Όμως, μπορεί να είναι συχνότερα από τις Τρισωμίες 18 και 13 και συνήθως έχουν βαριά  κλινική εικόνα που σχετίζεται με προβλήματα αναπτυξιακά, κινητικά, καρδιακά κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό οι μέλλοντες γονείς να γνωρίζουν τις επιλογές τους.

Ευχαριστούμε τη δρα Αγγελική Γεροβασίλη, AKC, BSc, MSc, PhD, γενετίστρια, επιστημονική υπεύθυνη Safembryo, διδάκτορα του King’s College London στο μη επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο, μετεκπαιδευθείσα στο University College London στην προγεννητική γενετική και την εμβρυϊκή ιατρική (www.safembryo.com).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i