Να γιατί το παιχνίδι είναι τόσο σημαντικό για τα παιδιά μας!

Το παιχνίδι είναι απαραίτητο όχι μόνο για την απασχόληση του παιδιού αλλά και για να μεγαλώσει με ψυχική υγεία και ισορροπία.

παιδί παιχνίδι FamVeld

Από την Άννα Λιάσκα, σύμβουλο ψυχικής υγείας με εξειδίκευση στη Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία (www.therapypath.gr)

Αν το καλοσκεφτείς, το παιχνίδι είναι αναπόσπαστο και απολύτως απαραίτητο κομμάτι της παιδικής ηλικίας! Το παιχνίδι είναι το βασικό «εργαλείο» του βρέφους, του νηπίου και του παιδιού για την κατανόηση του εξωτερικού περιβάλλοντος και παράλληλα του ίδιου του εαυτού του. Αποτελεί το μέσο θα λέγαμε, προκειμένου να επικοινωνήσει με τον δικό του τρόπο με τον εξωτερικό κόσμο και με τον κόσμο μέσα του.

Μωρό και παιχνίδι

Από τους πρώτους μήνες ζωής του, το μωρό ενστικτωδώς επιδιώκει την επαφή και επικοινωνία με το περιβάλλον του. Μοιάζει να θέλει να αποκτήσει τις απαραίτητες ικανότητες για να μπορέσει να αντιληφθεί και να διαπραγματευθεί τον κόσμο γύρω του και καθώς συμβαίνει αυτό να ανακαλύπτει ταυτόχρονα την ύπαρξη του.

Η διαδικασία αυτή αρχίζει ήδη από τις πρώτες ημέρες ζωής. Ένα βρέφος πιάνει με τα χέρια του αντικείμενα που βρίσκονται στο κοντινό του περιβάλλον όπως το στήθος, τα δάκτυλα της μητέρας του, το μπουκάλι με το γάλα, το πιάτο του αργότερα. Όλα αυτά είναι αντικείμενα με τα οποία παίζοντας αρχίζει σταδιακά να αντιλαμβάνεται και να γνωρίζει τον κόσμο. Κάθε αντικείμενο που συναντά με την αφή του αλλά και με τις υπόλοιπες αισθήσεις, είναι αρκετό και ικανό να αφυπνίσει την περιέργεια του και να ενεργοποιήσει την διάθεση του για εξερεύνηση. Η εν λόγω ενασχόληση του παιδιού με τα αντικείμενα του περιβάλλοντος του, είναι τελικά αυτό που ονομάζουμε παιχνίδι.

Διάβασε επίσης: Πώς να επιλέξω παιδικό σταθμό; Όλες οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις, όπως τις συστήνει η παιδαγωγός

Διάβασε επίσης: Έχει το παιδί στρες; Έτσι θα το βοηθήσεις να το διαχειριστεί αποτελεσματικά

Το παιχνίδι είναι το ίδιο σημαντικό με το φαγητό!

Είναι σημαντικό για τους γονείς και τους φροντιστές ενός παιδιού να κατανοούν πως η ανάγκη για παιχνίδι από τα πρώιμα κιόλας στάδια ανάπτυξης του, είναι το ίδιο σημαντική με την ανάγκη για φαγητό, για ύπνο, για φροντίδα και αγάπη. Μέσω του ατομικού παιχνιδιού που είναι κυρίαρχο στην αρχή της ζωής του βρέφους και του νηπίου, εξασκούνται σταδιακά οι ικανότητες του να επικοινωνεί και να είναι σε επαφή με τον εαυτό του και αργότερα το κοινωνικό ή ομαδικό παιχνίδι έρχεται για να οδηγήσει και να εισάγει το παιδί στην συνδιαλλαγή και την επικοινωνία του με τους άλλους ανθρώπους.

Τι κερδίζει το παιδί από το παιχνίδι

Είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό πλαίσιο, το παιδί παίζοντας απελευθερώνεται, δοκιμάζει, μαθαίνει να γελά και να διασκεδάζει, πειραματίζεται, εφαρμόζει τις γνώσεις του, διοχετεύει την φαντασία του, πλάθει δικούς του κόσμους, όπου έχει εκείνο τον έλεγχο και τους κανόνες. Ακόμα μαθαίνει να αντιμετωπίζει τους φόβους του, να εξοικειώνεται με την αποτυχία και την επιτυχία. Τελικά το παιχνίδι ενεργοποιεί όλες τις δυνάμεις του και τις δυνατότητες του, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό και πνευματικό επίπεδο.

The Mamagers Update

Το τρυφερό animation της Disney για το μωρό της Μέγκαν Μαρκλ και του πρίγκιπα Χάρι

Αυξάνονται τα περιστατικά κατάποσης μικρών αντικειμένων κατά την παιδική ηλικία

4 πρακτικά tips

Ένα μεγάλο μέρος του παιχνιδιού των παιδιών είναι αφιερωμένο στην επαφή τους με τους ανθρώπους, τα πράγματα και τα γεγονότα που αποτελούν τις συνεχείς εμπειρίες τους μέσα στον κόσμο που ζουν και κινούνται. Αυτές τις ώρες παιχνιδιού οι γονείς μπορούν να τις αξιοποιήσουν ακολουθώντας κάποιες βασικές αρχές και δίνοντας κατάλληλα υλικά και παιχνίδια. Τι θα ήταν χρήσιμο να θυμόμαστε:

  • Αποδεχόμαστε το γεγονός ότι τα παιδιά χρειάζονται ελεύθερο χώρο για να παίξουν, όχι αυστηρά περιορισμένο, και σε σχέση με ένα πρόσωπο επαφής.
  • Αφήνουμε στα παιδιά μας όσο γίνεται πιο ελεύθερο χρόνο για να παίξουν.
  • Δεν διακόπτουμε το παιχνίδι τους χωρίς ουσιαστικό λόγο, γιατί είναι σημαντικό να σεβόμαστε την ανάγκη των παιδιών να ασχοληθούν με αυτό χωρίς παρεμβάσεις.
  • Δεν προσφέρουμε στα παιδιά πολλά παιχνίδια, γιατί έτσι η προσοχή τους μοιράζεται, έχουν δυσκολία επιλογής και συχνά καταλήγουν να μην ασχοληθούν με κανένα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i