Ευγνωμοσύνη για τη ζωή: Πώς μπορώ να εξασκηθώ και να μάθω να τη νιώθω;

Μπορείς να το κάνεις και τότε θα ανακαλύψεις έναν καινούργιο κόσμο συναισθημάτων και έναν καινούριο εαυτό.

Ευγνωμοσύνη για τη ζωή

*Από τη Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, ψυχολόγο - οικογενειακή σύμβουλο (thepsytrap.gr)

Tι είναι, αλήθεια, η ευγνωμοσύνη;

Ο ορισμός δεν είναι μόνο ένας, σίγουρα όμως όλοι οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα, στην εκτίμηση της ζωής σου και του παρόντος σου με πιο θετική ματιά. Η ευγνωμοσύνη δεν είναι μόνο ένα συναίσθημα, αλλά μια στάση ζωής. Μέσω αυτής, δεν αποφεύγεις τις δύσκολες στιγμές, απλώς δεν επικεντρώνεσαι μόνο σ’ αυτές. Αναγνωρίζεις τις αρνητικές καταστάσεις, ταυτόχρονα όμως και τη δύναμη που έχεις ή είχες να τις αντιμετωπίσεις. Είσαι ευτυχισμένη με τη ζωή σου; Κάνε το τεστ ψυχολογίας Παράλληλα, μέσω της ευγνωμοσύνης, εστιάζεις στο παρόν και βιώνεις την κάθε στιγμή ολοκληρωτικά. Στην ευγνωμοσύνη συμμετέχει πολύ και το σώμα. "Τι αισθάνομαι όταν σκέφτομαι μια χαρούμενη στιγμή μου; Τι σημάδια δέχομαι από το σώμα μου όταν λέω "ευχαριστώ” ή "συγγνώμη;”". Ακούγεται  απλή ως διαδικασία, σίγουρα όμως δεν είναι. Μπορεί να ξεκινά από ένα αυθεντικό "ευχαριστώ" στο σερβιτόρο στο καφέ, ένα "συγγνώμη" σε ένα αγαπημένο πρόσωπο που πλήγωσες έως και την καταγραφή σε ένα ημερολόγιο όλων των θετικών γεγονότων που σου συνέβησαν τα τελευταία 5 χρόνια. Το μαγικό κλειδί στη διαδικασία της ευγνωμοσύνης είναι να υπάρχει συνέπεια, καθώς και αλλαγή. Δηλαδή να την εξασκείς όσο πιο συχνά γίνεται και όχι μόνο για τα ίδια πράγματα και με τους ίδιους τρόπους. Και κάτι τελευταίο: Στην ευγνωμοσύνη αρέσει η ποικιλία. Δεν μπορείς να αισθάνεσαι ευγνώμων κάθε μέρα για το ίδιο πράγμα! Για να πειστείς ότι είναι ωφέλιμη στη ζωή σου, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι έχει αυτή να σου προσφέρει.

Τι κερδίζεις από την ευγνωμοσύνη;

• Αυξάνει την ψυχική σου ανθεκτικότητα σε αρνητικά συναισθήματα και δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να βιώνεις. Μέσω της ευγνωμοσύνης δεν απαρνιέσαι τα αρνητικά συναισθήματα. Αντίθετα, αναγνωρίζεις την αξία τους στη ζωή σου και σκέφτεσαι ποια είναι τα δυνατά σου χαρακτηριστικά για να διαχειριστείς αυτά τα συναισθήματα. • Βοηθά στη δημιουργία πιο ζεστών και ασφαλών σχέσεων με τους ανθρώπους δίπλα σου. Εκτιμάς τις όμορφες στιγμές, τις αυθεντικές φιλίες, τη βοήθεια που έχεις λάβει ή έχεις δώσει. Προσδοκάς πιο λίγα, αλλά πιο ουσιαστικά πράγματα από τις σχέσεις σου. • Σε κάνει να μη βαριέσαι. Νιώθεις πως έχεις πράγματα για να απασχολήσεις τον εαυτό σου, βάζεις στόχους και δημιουργείς πλάνο. • Ενισχύει τη δημιουργικότητα, δεν της αρέσει η στασιμότητα, δεν επικεντρώνεται μόνο σ’ αυτά που έχεις, αλλά και σ’ αυτά που μπορείς να αποκτήσεις. • Αλλάζει πραγματικά τη δομή του εγκεφάλου σου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ένας άνθρωπος που νιώθει ευγνώμων έχει πιο έντονα ενεργοποιημένο το κομμάτι του ιπποκάμπου που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη και τα θετικά συναισθήματα. • Σε ωθεί να εστιάσεις στο παρόν. Η ευγνωμοσύνη νικάει το multitasking, βάζοντάς σε στη διαδικασία του "μία σκέψη τη φορά". • Συμβάλλει στον καλύτερο ύπνο και στην καλύτερη διατροφή. Όταν νιώθεις ευγνώμων, δεν κάνεις αρνητικές σκέψεις όταν αδειάζει το μυαλό, πριν πέσεις για ύπνο, ούτε καταλήγεις μέσω υπερφαγικών επεισοδίων να διαχειριστείς δύσκολα συναισθήματα. • Μειώνει το στρες και τα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Νιώσε αγάπη για τον εαυτό σου Συχνά η ψυχοθεραπεία είναι ένας τρόπος και είναι συνηθισμένο να υπάρχουν συνεδρίες αφιερωμένες στην ευγνωμοσύνη. Αυτή, άλλωστε, βοηθά τόσο στην αντιμετώπιση του καταθλιπτικού συμπτώματος όσο και στην αύξηση της αυτοεκτίμησης. Συνήθως αυτές πραγματοποιούνται με τη μορφή προφορικών ή γραπτών ασκήσεων. Από τις πιο σημαντικές ασκήσεις ευγνωμοσύνης είναι τα γράμματα αγάπης προς τον εαυτό μας. Έχεις επιχειρήσει να γράψεις ποτέ κάτι τέτοιο σ’ εσένα για εσένα; Πόσο συχνά μιλάς με όμορφα λόγια στον εαυτό σου, πόσο τον αγκαλιάζεις; Πώς θα ξεκινούσες αυτό το γράμμα, τι πιστεύεις ότι αυτή τη στιγμή έχεις περισσότερη ανάγκη να ακούσεις; Με αυτές τις ερωτήσεις μπορείς κι εσύ να ξεκινήσεις να γράφεις το δικό σου γράμμα. Δε θα είναι εύκολο, θα είναι σίγουρα, όμως, ανακουφιστικό.

Ασκήσεις ευγνωμοσύνης

Ένα γράμμα αγάπης ίσως δεν είναι αρκετό. Και αναρωτιέσαι ποιες άλλες ασκήσεις, ποιοι άλλοι δρόμοι θα σε οδηγήσουν πιο σύντομα στον ευγνώμονα εαυτό σου; Τι θα έλεγες να προσπαθήσεις να απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις; 1. Ποιοι άνθρωποι θεωρείς πως οι ίδιοι αισθάνονται ευγνώμονες με τη ζωή τους, άρα θα μπορούσες να περνάς περισσότερο χρόνο μαζί τους; 2. Τι σε έκανε να γελάσεις σήμερα; 3. Ποιος και τι σε βοήθησε σήμερα να αντεπεξέλθεις στην ημέρα σου; 4. Ποιος σε έκανε να αισθανθείς σημαντική σήμερα; 5. Τι γεύτηκες, άκουσες, μύρισες σήμερα; 6. Τι καινούριο έκανες σήμερα που μέχρι χθες δεν το είχες κάνει; Οι καλές συνήθειες της health coach – να οι 3 κινήσεις της για ευτυχισμένη ζωή

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i