Ωτίτιδα στα παιδιά, αμυγδαλίτιδα και ρινίτιδα: Πώς μπορείς να τα προλάβεις

Μπορώ να προλάβω ωτίτιδες, αμυγδαλίτιδες και ρινίτιδες και να μην αρρωστήσει το παιδί φέτος;

ωτίτιδα πόνος αφτί παιδί μαμά TatyanaGl

Ευχαριστούμε την Ανατολή Παταρίδου, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο κεφαλής και τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, συνεργάτιδα των Νοσοκομείων Υγεία και Μητέρα (pataridou.gr).

Η ωτίτιδα στα παιδιά είναι μια από τις πιο συχνές λοιμώξεις. Στις παιδικές ηλικίες, που το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ανώριμο, παρατηρείται αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης

παθήσεων ωτορινολαρυγγολογίας.

Αλλεργίες και συχνές λοιμώξεις όπως ωτίτιδα στα παιδιά

Η έξαρση των αλλεργιών επηρεάζεται από την κακή διατροφή και τα «πλούσια» σε αλλεργιογόνα παιδικά δωμάτια. Η αλλεργική ρινίτιδα δημιουργεί ισχυρή προδιάθεση για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και λειτουργεί ερεθιστικά για τα αφτιά, τα ιγμόρεια, το λαιμό, τους βρόγχους, την τραχεία και το λάρυγγα. Επίσης, η αναγκαιότητα του παιδικού σταθμού από πολύ μικρή ηλικία, λόγω της αύξησης του αριθμού των εργαζόμενων μητέρων, οδήγησε σε αύξηση της νοσηρότητας, κυρίως με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως η ωτίτιδα, η αμυγδαλίτιδα, οι ρινίτιδες. Ο συγχρωτισμός με άλλα παιδάκια, ιδιαίτερα τις περιόδους που παρατηρείται έξαρση των λοιμώξεων, οδηγεί στη συχνή εμφάνιση λοιμώξεων.

Η πρόληψη

Το συχνό πλύσιμο με νερό και σαπούνι και όχι η απλή εφαρμογή αντισηπτικών, η σωστή φροντίδα των νυχιών που εύκολα μαζεύουν μικρόβια, η ενίσχυση της διατροφής με φρούτα και λαχανικά και η άσκηση.

Διάβασε επίσης: Ο καλός παιδίατρος – τα χαρακτηριστικά στα οποία έχω καταλήξει μεγαλώνοντας 2 παιδιά

Διάβασε επίσης: Παιδιά και παιδικός σταθμός: Πώς θα διαχειριστείς τον αποχωρισμό και άλλα tips επιβίωσης από μαμάδες

Κρεατάκια και αμυγδαλές

Σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητος ο συνδυασμός των προληπτικών μέτρων με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ή ακόμα και με χειρουργική αντιμετώπιση. Τα κύρια προβλήματα που έχουν ένδειξη για χειρουργείο στην παιδική ηλικία είναι οι άπνοιες και το ροχαλητό, που οφείλονται συνήθως στα μεγάλα κρεατάκια και στις υπερτροφικές αμυγδαλές και σπανιότερα σε ατρησία των ρινικών χοανών, η επίμονη παρουσία υγρού στα αφτιά ή οι υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες. Όλα αυτά καθιστούν απαραίτητη την παρακολούθηση του παιδιού και από τον ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος, ως ειδικός, θα θέσει την ένδειξη για έγκαιρη και εξατομικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων ώστε να αποφευχθούν χρόνια προβλήματα υγείας.

The Mamagers Update

«Τα κορδόνια του», η συγκινητική ματιά μαθητών από τα Χανιά για την ειδική αγωγή

Κανένας κίνδυνος για αυτισμό από το τριπλό παιδικό εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς

Πρόληψη πριν από τη θεραπεία

Οι μοντέρνες χειρουργικές μέθοδοι είναι σε θέση να διορθώσουν άριστα και δίχως μετεγχειρητική ταλαιπωρία για το παιδί τα προβλήματα αυτά, ωστόσο ο θεμελιώδης στόχος της ιατρικής είναι η πρόληψη. Συνεπώς, είναι σημαντική η παρακολούθηση από τον ειδικό, καθώς η εκπαίδευση σε θέματα πρόληψης θα βελτιώσει τη γενικότερη υγεία των παιδιών, αλλά φυσικά είναι και αναγκαίο να ελέγχεται το παιδί όταν παρατηρούνται συμπτώματα και να μη γίνονται δοκιμές με αγωγές ή σκευάσματα που δεν έχει προτείνει

ο ειδικός ωτορινολαρυγγολόγος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i