Με ποιον τρόπο να μιλήσεις στα παιδιά για το διαζύγιο

H Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει τι πρέπει να προσέξεις σε σχέση με τα παιδιά κατά το διαζύγιο.

FotorCregbated

Τα περισσότερα ζευγάρια που χωρίζουν, έχουν να διαχειριστούν πολλές αλλαγές. Η βασική ανησυχία των περισσότερων, είναι πώς μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά, ώστε να βιώσουν το διαζύγιο όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

Όταν οι γονείς χωρίζουν, το παιδί έχει πολλές ανησυχίες ακόμη κι αν δεν τις εκδηλώνει. Πολλά παιδιά κλείνονται στον εαυτό τους, ή προσπαθούν να δείξουν ότι είναι δυνατά, ειδικά αν βλέπουν ότι οι γονείς τους είναι στεναχωρημένοι. Νιώθουν ότι δεν θέλουν να τους δημιουργήσουν επιπλέον βάρος.

Κάποια άλλα, εκδηλώνουν τους φόβους τους, άμεσα ή έμμεσα. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι διαταράσσονται οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού, ο ύπνος του ή ότι έχει εξάρσεις θυμού.

Το παιδί φοβάται ότι θα χάσει τους γονείς του, ότι μπορεί να μην το αγαπούν το ίδιο ή ότι φταίει εκείνο για την κατάσταση, κάτι που οφείλεται στην εγωκεντρική φύση του παιδιού.

Τι πρέπει να προσέξετε σε σχέση με τα παιδιά, κατά το διαζύγιο

Ρουτίνα

Κάτι πολύ σημαντικό, είναι να προσπαθήσετε να διαταράξετε την ρουτίνα των παιδιών όσο το δυνατό λιγότερο. Τα παιδιά μέσα από την καθημερινή τους ρουτίνα νιώθουν ασφάλεια.

Γονεϊκό παιδί

Μη δώσετε ρόλο γονέα στο παιδί, επειδή σας λείπει η συντροφικότητα. Προσπαθήστε να θυμάστε πάντα ότι είναι το παιδί και δεν πρέπει να έχει ευθύνες που δεν του αναλογούν. Χρειάζεται να ζει στην παιδική ανεμελιά του και να νιώθει ότι οι γονείς του είναι ικανοί να το φροντίσουν, έτσι ώστε να είναι ήρεμο και να νιώθει ασφάλεια.

Τηρείτε τον λόγο σας

Προσπαθήστε να μην κλονίζετε την εμπιστοσύνη που σας έχει το παιδί και να τηρείτε το πρόγραμμα που έχετε συμφωνήσει. Αν δηλαδή, του πείτε «θα σε πάρω το βράδυ πριν κοιμηθείς», κάντε το τηλεφώνημα, κι αν δεν θέλει να σας μιλήσει, φροντίστε να μάθει ότι το πήρατε.

Διατηρείστε ένα ήρεμο κλίμα

Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι γύρω από τα παιδιά, και να μην ακούν τα παιδιά διαπληκτισμούς. Μην τους κάνετε θεατές ή πρωταγωνιστές ενός άσχημου κλίματος.

Ελέγξτε το θυμό σας απέναντι στον σύντροφό σας

Όσο θυμωμένοι κι αν είστε μην λέτε αρνητικά λόγια στο παιδί για τον άλλο γονιό. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να κάνετε κακό στο παιδί σας και να κλονίζετε τον δικό του κόσμο. Μην παρεμποδίζετε το παιδί να βλέπει τον άλλο γονέα, τον χρειάζεται εξίσου.

Πώς να μιλήσετε στο παιδί για τον χωρισμό

Το ιδανικό είναι να συνεννοηθείτε ώστε οι δυο γονείς να μιλήσετε μαζί στο παιδί και να του πείτε τα ίδια. Το παιδί μπερδεύεται και διχάζετε αν δεν σας βλέπει ενωμένους, ακόμη κι αυτές τις δύσκολες στιγμές. Οπότε, χρειάζεται οι εγωισμοί να πάνε στην άκρη για χάρη των παιδιών και να συνεννοείστε για ό,τι τα αφορά.

Διάβασε περισσότερα στο Missbloom.gr 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i