Πώς μπορείς να μεγαλώσεις ένα ανεξάρτητο και επιτυχημένο παιδί

Πώς θα μεγαλώσεις ένα ανεξάρτητο και επιτυχημένο παιδί ή πώς θα δημιουργήσεις στο παιδί σου την αντίληψη του επιτυχημένου ανθρώπου.

παιδί επιτυχημένο παιδί χαρούμενο Deklofenak

Από τη Μαριλένα Μίχα, εκπαιδευτικό

Αδιαμφισβήτητα όλοι οι γονείς θέλουν να μεγαλώσουν ένα ανεξάρτητο και επιτυχημένο παιδί. Πολλοί μάλιστα πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και τα υποστηρίζουν σε όλα. Το αποτέλεσμα όμως συχνά είναι το αντίθετο από το επιθυμητό. Οι γονείς αυτοί  αποδυναμώνουν το ίδιο το παιδί και γίνονται κάπως υπερβολικοί (το γνωστό overparenting). Η συμμετοχή των γονιών στο μεγάλωμα των παιδιών μελετάται χρόνια και σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες ο καλύτερος γονιός είναι αυτός που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδιού του, θέτει υψηλές προσδοκίες και κίνητρα, αλλά συνάμα σέβεται την αυτονομία του παιδιού του.

Γι' αυτό και είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι η ανατροφή των παιδιών είναι η πιο σημαντική «δουλειά». Και παρότι προσφέρει συναισθηματική πλήρωση, ικανοποίηση και χαρά στο γονιό, είναι ταυτόχρονα και η πιο δύσκολη δουλειά.

Οι  6 καθημερινές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να μεγαλώσεις ένα επιτυχημένο παιδί;

Μάθε στο παιδί να βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού

Κι όμως! Τα παιδιά πρέπει να μάθουν τους κανόνες της καθαριότητας από πολύ μικρά. Αυτό θα τους δώσει από νωρίς τη δυνατότητα να είναι αυτόνομα και ανεξάρτητα. Επιπλέον, μαθαίνουν πως ο καθένας έχει το ρόλο του μέσα στο σπίτι- και κατ’ επέκταση έξω από αυτό- και όλοι μαζί πρέπει να συμβάλλουν για το καλό του συνόλου". Plus: Ενισχύεται το ομαδικό πνεύμα και η συνεργασία στο παιδί.

Δείξε στο παιδί εμπιστοσύνη

Η εμπιστοσύνη ξεκινά να διαμορφώνεται μέσα στο σπίτι για να συνεχιστεί να αναπτύσσεται και σε άλλες κοινωνικές σχέσεις! Αν επιτύχει η οικογένεια να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη της, το παιδί θα νιώθει ασφάλεια και αισιοδοξία. Τα παιδιά μπορούν και εξερευνούν τον κόσμο με αυτοπεποίθηση μόνο αν το σπίτι και οι γονείς παραμένουν ένα ασφαλές μέρος που μπορούν να γιατρέψουν τις πληγές που δημιουργεί αναπόφευκτα η ζωή. Όταν οι γονείς προσφέρουν αποδοχή και κατανόηση αντί κριτική και απόρριψη, θα βοηθήσουν τα παιδιά να αγωνίζονται και να απομονώνουν τα αρνητικά στοιχεία του κόσμου. Οι ειδικοί προτείνουν να ακούς το παιδί σου και να το ενθαρρύνεις να εκφράζει τις δικές του ιδέες και σκέψεις. Ζήτησε τη γνώμη του και άκουσε το προσεκτικά.

Διάβαζε παραμύθια με τον «σωστό» τρόπο

Κι ενώ όλοι οι γονείς διαβάζουν στα παιδιά τους όταν είναι μικρά, τελευταίες επιστημονικές μελέτες στην Αμερική έδειξαν πως υπάρχει και λάθος τρόπος στο ανάγνωσμα των γονιών προς τα μικρά τους. Το πιο αποτελεσματικό είναι να εμπλέκεις το παιδί στην δραστηριότητα ακόμη και στην πλοκή της ιστορίας. Ρώτησέ το τι πιστεύει πως θα συμβεί στο τέλος αυτού που διαβάσατε, ή τι θα έκανε στη θέση του ήρωα. Αν πάλι είναι πολύ μικρό, μπορεί να συμμετέχει γυρνώντας τις σελίδες .

Διάβασε επίσης: Όλα όσα ΔΕΝ θα χρειαστείς στις διακοπές με τα παιδιά. Και όσα θα χρειαστείς πραγματικά

Διάβασε επίσης: Ιδέες για το ιδανικό πρωινό για τα παιδιά μας!

Παρότρυνέ το να πάρει ρίσκα

Επιτρέποντας στα παιδιά να παίρνουν ρίσκα, σημαίνει πως θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, θα μάθουν να δέχονται και την αποτυχία και να την βλέπουν ως μέσο για να μάθουν πώς θα επιτύχουν την επόμενη φορά. Πιθανόν αυτό να τα βοηθήσει να ορίζουν προτεραιότητες.

Επαίνεσε το όταν χρειάζεται

Για να είναι αποτελεσματικός ένας έπαινος χρειάζεται να είναι συγκεκριμένος και ειλικρινής. Κάθε παιδί μπορεί να καταλάβει πότε ένας έπαινος είναι αυθεντικός και πότε όχι. Ο έπαινος μπορεί να επηρεάσει τις πεποιθήσεις των παιδιών, τη στάση τους απέναντι σε νέες προκλήσεις, την επιμονή τους. Δεν χρειάζεται να τονώνουμε την αυτοπεποίθηση των παιδιών με συνεχείς επαίνους γιατί η ανοσία στον έπαινο δε θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της μελλοντικής τος επιτυχίας.

Ενθάρρυνε το δημιουργικό παιχνίδι

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τις εμπειρίες τους στο παιχνίδι. Συνεργάζονται με συνομηλίκους τους, μαθαίνουν να σέβονται και να περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους, κοινωνικοποιούνται, ενώ παράλληλα σκέφτονται και προσπαθούν να επιλύσουν καταστάσεις. Η δημιουργικότητα είναι η πιο ελεύθερη μορφή της έκφρασης του εαυτού μας, ειδικά για τα παιδιά. Όλα τους έχουν την ανάγκη να δημιουργήσουν μέσα από κάθε δραστηριότητα που κάνουν και αυτό τα βοηθάει να εκφράσουν και να αναγνωρίσουν καλύτερα τα συναισθήματά τους.. Επίσης, οι δημιουργικές δραστηριότητες βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και τη μοναδικότητά τους, αλλά και να μεγαλώσουν με αυτοπεποίθηση, σημαντικό στοιχείο των επιτυχημένων ανθρώπων στην ενήλικη ζωή τους.

The Mamagers Update 

Αύγουστος | Φρούτα και λαχανικά εποχής

Τα μωρά που γεννιούνται τον Αύγουστο ενδέχεται να έχουν αυτά τα 5 χαρακτηριστικά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i