Spetses Mini Marathon: Μια ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά τα οφέλη του αθλητισμού

Πώς το «Spetses Mini Marathon», στις Σπέτσες αυτό το σαββατοκύριακο βοήθησε τα παιδιά να μάθουν τα οφέλη του αθλητισμού.

παιδιά αθλητισμός μετάλλιο tomertu

Από τη Νανά Τσουμάκη, σύμβουλο εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας, (www.athinaedu.com).

Επισκέφθηκα με την οικογένειά μου το 9ο “Spetses Mini Marathon” και θα μοιραστώ μαζί σου τις σκέψεις μου, πώς δραστηριότητες σαν και αυτές περνάνε σημαντικά μηνύματα στα παιδιά.

Τα πολλά οφέλη του αθλητισμού για όλους

Ο αθλητισμός βοηθάει στον ψυχολογικό, ηθικό, πνευματικό, σωματικό, και κοινωνικοπολιτισμικό τομέα είτε τον ασκούν ενήλικες είτε παιδιά. Με αφορμή την εξόρμηση μας στις Σπέτσες και τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων της οικογένειας στους αγώνες του “Spetses Mini Marathon” διαπιστώσαμε ότι ο αθλητισμός είναι χαρά και απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτου ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Αν θέλεις - μπορείς. Αρκεί να το θέλεις και να προσπαθήσεις για αυτό. Οι επιλογές για το που θα συμμετέχει ο καθένας ήταν σύμφωνα με τις δυνατότητες (5 χμ, 10 χμ, 25χμ τρέξιμο, παιδικό ανάλογα με την ηλικία του παιδιού ή baby mini marathon) και τις προτιμήσεις του (κολύμβηση ή τρέξιμο).

Ο αθλητισμός δίνει ενέργεια

Νιώθεις ενεργός και ζήσαμε ένα γιορτινό κλίμα σε ένα νησί που ήδη το ξέρουμε σε καλοκαιρινούς ρυθμούς. Η αύρα του νησιού ήταν διαφορετική! Τα παιδιά μας πήραν μια γεύση του «αγωνίζομαι» όπου η πρωτιά του τερματισμού δεν έχει κανένα νόημα. «to win is to participate» είναι κάθε χρόνο το μότο του «Spetses Mini Marathon” και φέτος τα παιδιά το ένιωσαν έντονα. Βρήκαν το θάρρος να μπουν σε μια σειρά με άλλα, άγνωστα παιδιά και να τολμήσουν να αγωνιστούν, να βάλουν στόχο να τερματίσουν με τον καλύτερο για εκείνα τρόπο. Επίσης, αφού το έζησαν, έβαλαν και τον επόμενο τους στόχο για την επόμενη χρόνια, όπως ακριβώς γίνεται και στη ζωή μας. Η άθληση συντελεί στην ωρίμανση του ανθρώπου και στην ανάπτυξη ψυχικών ικανοτήτων και το “Spetses Mini Marathon” έδωσε μια γεύση.

Ο αθλητισμός είναι αξίες

Αυτό που παρατήρησα σε όλους τους αγώνες ήταν ο σεβασμός σε κάθε αθλητή, μικρό ή μεγάλο, επαγγελματία ή ερασιτέχνη. Όλοι μαζί ήταν μια ομάδα όπου όλοι με έναν άγραφο κανόνα βοηθούσαν, εμψύχωναν και σεβάστηκαν την προσπάθεια και τη διαφορετικότητα. Στην εκπαίδευση των παιδιών σε θέματα ηθικής και αξιών το παράδειγμα είναι η καλύτερη διδακτική μέθοδος και τα παιδιά μας στο «Spetses Mini Marathon» είχαν πολλά τέτοια παραδείγματα.

Διάβασε επίσης: Μαθήματα του σχολείου: Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου;

Διάβασε επίσης: Μεγαλώνοντας παιδιά με αξίες

Ο αθλητισμός είναι γιορτή

Ήταν μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τον αθλητισμό. Το κλίμα πέρα από γιορταστικό ήταν και αθλητικό. Με αφορμή την παραμονή μας στο νησί τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αθλητές, να τους δουν να προετοιμάζονται για τον αγώνα και μάθανε από τα λάθη τους- που σαν μη επαγγελματίες αθλητές τα έκαναν. Η καλή φυσική κατάσταση, η καλή διατροφή, οι υγιείς συνήθειες και η ανάπτυξη δεξιοτήτων ήταν θέματα που προέκυψαν για συζήτηση μεταξύ μας βλέποντας τους αγωνιζόμενους. Η ερώτηση που άκουσα στο «Spetses Mini Marathon» από πολλά παιδιά «ποιος βγήκε πρώτος;» ήταν μια καλή αφορμή να μιλήσουμε για τον αθλητισμό και πώς αναπτύσσει αρμονικά το σώμα και το πνεύμα προσφέροντας υγεία στον οργανισμό μας.

Ο αθλητισμός είναι ομάδα

Σαν γονείς βροντο-φωνάξαμε «μπράβο» όταν βλέπαμε τα παιδάκια μας να κάνουν την προσπάθεια του αγώνα. Τα χειροκροτήματα ήταν συνεχόμενα για οποιοδήποτε τερμάτιζε. Η χαρά του «τα κατάφερε» βοήθησε τα παιδιά να βρουν την ταυτότητα τους, να ανήκουν σε μια ομάδα όπου τους αποδέχονται, να κοινωνικοποιηθούν με τους συναθλητές τους (που στην πραγματικότητα το μόνο που τους ένωνε ήταν η αγωνία του αγώνα πριν την έναρξη του). Διαχειρίστηκαν τον χρόνο τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα και αποδέχτηκαν τη διαφορετικότητα αποκτώντας μια αυτοπεποίθηση που την Δευτέρα στο σχολείο φάνηκε στα μάτια τους.

Η εικόνα που κρατάω είναι μπαμπάς και κόρη να τερματίζουν μαζί τα 5χμ και θα θυμάμαι ότι ο ο αθλητισμός για παιδιά είναι ευκαιρία για κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση.

Spetses Mini Marathon: Μια ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά τα οφέλη του αθλητισμού - εικόνα 1

The Mamagers Update

Στοιχεία για την διατροφή των παιδιών στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς

Η συγκέντρωση πολύτιμων στοιχείων στο μητρικό γάλα μετά το έτος δεν μειώνεται αλλά αντίθετα αυξάνεται

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i