Το αισθητηριακό παιχνίδι: Η συμβολή του στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας του παιδιού

Τι είναι το αισθητηριακό παιχνίδι και πώς συμβάλει στην ανάπτυξη του παιδιού.

toddler-boy-and-father-with-carton-plane-playing-indoors-at-home-picture-id1151630677 Halfpoint

Από τη Βασιλική Σεμιτέκολου, νηπιαγωγό

Τον τελευταίο καιρό, το αισθητηριακό παιχνίδι έχει αρχίσει να απασχολεί όλο και περισσότερο εκπαιδευτικούς και γονείς. Σύμφωνα με τα αναπτυξιακά ορόσημα ενός παιδιού, αισθητηριακό θεωρείται κυρίως το παιχνίδι των βρεφών, αφού στη προσπάθειά τους να ανταποκριθούν και να αλληλεπιδράσουν με το περιβάλλον τους, χρησιμοποιούν όλα τα αισθητήρια όργανά τους (αφή, όραση, γεύση, ακοή, όσφρηση). Ωστόσο, τα οφέλη του αισθητηριακού παιχνιδιού δε συνδέονται μόνο με τη βρεφική ηλικία, αλλά προσφέρουν σε παιδιά προσχολικής και νηπιακής ηλικίας. Ένα από αυτά τα πλεονεκτήματα είναι και η καλλιέργεια της δημιουργικότητάς τους, κάτι που θεωρείται ύψιστης σημασίας σε έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο και εξελίξιμο κόσμο.

Αισθητηριακό παιχνίδι

Ένα παιχνίδι θεωρείται αισθητηριακό όταν ενεργοποιεί ταυτόχρονα αν όχι όλες, τις περισσότερες από τις αισθήσεις του παιδιού (γεύση, ακοή, όσφρηση, όραση, αφή), συμπεριλαμβάνοντας και την σωματική του κίνηση. Συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη παιχνιδιών (κατασκευαστικό παιχνίδι, μιμητικό παιχνίδι, κινητικό παιχνίδι, παιχνίδι κανόνων) το αισθητηριακό παιχνίδι ενισχύει σε μεγαλύτερο ποσοστό τις αισθητηριακές εμπειρίες που μπορεί ένα παιδί να κατακτήσει.

Σκεφτείτε το παιχνίδι με μία μπάλα, οι αισθητηριακές εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει είναι κυρίως η κίνηση και ίσως ή αφή. Αν όμως το εξωτερικό περίβλημα μίας μπάλας είναι φτιαγμένο με διαφορετικά ή ανάγλυφα υλικά, έχει μέσα κουδουνάκια, ή αρωματικά στοιχεία, προσφέρει άμεσα την διέγερση και ενεργοποίηση περισσότερων αισθήσεων απ’ ότι μιας κοινής μπάλας. Όλη αυτή η πολυπλοκότητα είναι που συνδέει ή διαχωρίζει αν ένα παιχνίδι είναι κατάλληλα αισθητηριακό ή όχι.

Είδη και υλικά αισθητηριακού παιχνιδιού

Όπως αναφέρθηκε, βασικό χαρακτηριστικό του αισθητηριακού παιχνιδιού είναι η παρουσία πολλών διαφορετικών ή σύνθετων υλικών, με τα οποία το παιδί μπορεί να πειραματιστεί, να εξερευνήσει και να ανακαλύψει τις ιδιότητές τους. Υπάρχουν αρκετά είδη και τύποι αισθητηριακού παιχνιδιού, ωστόσο τα πιο διαδεδομένα είναι τα αισθητηριακά τραπέζια ή κουτιά και το «messy play» ή αλλιώς «βρώμικο παιχνίδι».

Αυτές οι κατηγορίες αισθητηριακών παιχνιδιών αποτελούνται από πλαστικά κουτιά ή τραπέζια με θέσεις, όπου μέσα τοποθετούνται αισθητηριακά υλικά. Αυτού του είδους τα υλικά μπορούν να είναι: λάσπη, χώμα, άμμος, νερό, φύλλα, κοχύλια, πετρούλες, φτερά, ξύλινα αντικείμενα, αφρός ξυρίσματος, κουμπιά, δοσομετρητές, κουτάλες, μακαρόνια ή ρύζι χρωματισμένα με χρώμα ζαχαροπλαστικής κ.α.

Φυσικά, σε αυτή τη λίστα δεν υπάρχει περιορισμός αφού είναι και τόσο στην κρίση μας, όσο και στην δική μας φαντασία για το πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα πλούσιο αισθητηριακό περιβάλλον για τα παιδιά. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή τα αντικείμενα να ενδείκνυνται κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών, παραδείγματος χάρη τα κουμπιά ή οι μικρές πετρούλες δεν θεωρούνται κατάλληλα για βρέφη, αφού υπάρχει ο κίνδυνος της κατάποσης. Τέλος, το «messy play» θεωρείται ιδανικό και σε εξωτερικούς χώρους. Τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν με επίβλεψη φυσικά υλικά και για παράδειγμα «μαγειρέψουν» έξω στη λάσπη, στο χώμα ή την άμμο, δημιουργώντας ευφάνταστα «πιάτα».

Αισθητηριακό παιχνίδι και δημιουργικότητα

Η δημιουργικότητα θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι για την ύπαρξη της ανθρωπότητας και αποτελεί μία έμφυτη διεργασία του ανθρώπου να κάνει νέους συσχετισμούς, να καινοτομεί και να επιλύει προβλήματα, ώστε να προάγει και να βελτιώσει τον τρόπο που ζει.

Πώς όμως το αισθητηριακό παιχνίδι μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα; Ακριβώς επειδή η φύση του αισθητηριακού παιχνιδιού αφήνει χώρο για εξερεύνηση, πειραματισμό κι ανακάλυψη, το κάνει ιδανικό για την καλλιέργεια της δημιουργικής φύσης των παιδιών.

Δημιουργώντας λοιπόν ένα πλούσιο αισθητηριακό περιβάλλον, τα παιδιά αναπτύσσουν νέες δεξιότητες και τεχνικές, καλλιεργούν τη φαντασία τους, επιλύουν προβλήματα και συλλέγουν πληροφορίες, αναπτύσσοντας με αυτόν τον τρόπο όλες εκείνες τις δεξιότητες που χαρακτηρίζουν έναν δημιουργικό άνθρωπο!

Διάβασε επίσης: Update: Κορονοϊός στα παιδιά – όσα γνωρίζουμε σήμερα από τον Πρύτανη Θάνο Δημόπουλο

Διάβασε επίσης: Φτιάξε την αυθεντική συνταγή της Disneyland για απίθανα churros- Τα απολαμβάνουμε σπίτι με τα παιδιά

The Mamagers Update

Η Όλια Λαζαρίδου διαβάζει το «Καπλάνι της Βιτρίνας» της Άλκης Ζέη σε 10 επεισόδια

Η «Βουτιά Στη Βυθούπολη» του Γιώργου Δ. Λεμπέση σε δωρεάν online προβολή για 24 ώρες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i