Πώς να έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο; Το κίνημα που θα αλλάξει και θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σου

"Unbusy your life": Μέσα από το λίγο κάποιες φορές ζεις το πολύ, λένε οι ειδικοί. Αξίζει να το δοκιμάσεις.

Πώς να έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο

Από τη Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, ψυχολόγο-οικογενειακή σύμβουλο (thepsytrap.gr) Μία από τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι το να είμαστε συνέχεια απασχολημένοι. Για τους περισσότερους οι μέρες είναι γεμάτες υποχρεώσεις, δουλειά, φροντίδα της οικογένειας, των φίλων μας, deadlines που γεννούν στρες και σωματική εξάντληση. Ένα γεμάτο πρόγραμμα, που είναι σχεδόν αδύνατο να εκτελεστεί ικανοποιητικά. Και αν, πάλι, καταφέρεις και το φέρεις εις πέρας, δεν αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους το άγχος, η θλίψη, η κούραση, καθώς και η μη ικανοποίηση των προσωπικών σου επιθυμιών.

"Unbusy your life" ή αλλιώς "Σταμάτα να κάνεις συνέχεια πράγματα"

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, το να είσαι συνέχεια απασχολημένος είναι επιλογή. Αυτό σημαίνει πως κάθε μέρα εσύ επιλέγεις με το τι θες να ασχοληθείς, τι θέλεις να θέσεις ως προτεραιότητα. Μέσα από το κίνημα της "λιγότερης απασχόλησης μέσα στη μέρα" μπορείς να μάθεις να βιώνεις την καθημερινότητά σου με έναν πιο ουσιαστικό τρόπο. Αυτό μπορεί να γίνει τόσο με την απλοποίηση της ζωής σου χρησιμοποιώντας λιγότερα υλικά αντικείμενα όσο και με τον έλεγχο κάποιων συναισθηματικών καταστάσεων.

Τι θα έλεγες με το να ξεκινήσεις δοκιμάζοντας δύο εύκολες ασκήσεις;

1. Μπορείς να συλλέξεις σε μια κούτα όσα πράγματα δεν έχεις χρησιμοποιήσει τον τελευταίο χρόνο στο σπίτι σου. Αν δεν τα ψάξεις στους επόμενους 3 μήνες, κατά πάσα πιθανότητα δε θα τα ξαναχρειαστείς. 2. Το βράδυ, λίγο πριν κοιμηθείς, αναρωτήσου τι από αυτά που έκανες σήμερα ήταν ανάγκη να γίνει, ποια δραστηριότητα σου άρεσε πραγματικά και τι θα μπορούσες να έχεις αποφύγει.

Ποια άλλα βήματα θα σε οδηγήσουν στην απόκτηση αυτού του τρόπου ζωής;

· Επίτρεψε στον εαυτό σου να ξεκουραστεί. Ο χρόνος με τον εαυτό σου είναι από τις πιο πολύτιμες στιγμές που μπορείς να του χαρίσεις. Σημαντικό είναι να θυμάσαι πως, όταν είσαι ξεκούραστη, συμπεριφέρεσαι και πιο όμορφα και με περισσότερη κατανόηση προς τους άλλους. · Εκτίμησε τις στιγμές της ανίας. Κάποιες φορές το να μην κάνεις τίποτα είναι ό,τι καλύτερο έχεις να κάνεις. Μέσα από τις στιγμές αυτές συνειδητοποιείς και ποια κομμάτια του εαυτού σου αντέχεις ή όχι. · Μάθε να ζητάς βοήθεια. Έχεις συνηθίσει να μη ζητάς υποστήριξη πιστεύοντας πως έτσι θα φανείς ευάλωτη και τρωτή. Και όμως, με το να ζητάς βοήθεια έρχεσαι πιο κοντά στα αγαπημένα σου πρόσωπα. Και ξέρεις το γιατί; Γιατί τους κάνεις να αισθάνονται χρήσιμοι στη ζωή σου. · Μάθε να λες "όχι". Απλό να το λέμε, δύσκολο να το κάνουμε. Πόσα "όχι" είπες μέσα στην εβδομάδα που πέρασε; Άρχισε να εντοπίζεις ποιου είδους ενοχές σε οδηγούν στο να μην αρνείσαι πράγματα και άρχισε να δουλεύεις πάνω σε αυτές. · Καθάρισε το σπίτι σου. Το πιο σημαντικό σε αυτό το βήμα είναι να απαλλαγείς από αντικείμενα που σε βαραίνουν, να υιοθετήσεις ίσως ένα μινιμαλιστικό τρόπο ζωής, να μπορείς να ελέγχεις το χώρο σου, να ηρεμείς, να βρίσκεις γαλήνη και ασφάλεια μέσα σ’ αυτόν. · Εκπαιδεύσου στην ενσυνειδητότητα. Είναι αυτή η διαδικασία που υποστηρίζει να κάνουμε ένα πράγμα τη φορά, ζώντας με όλο μας το είναι το παρόν και τη στιγμή. Αν θέλεις, λοιπόν, να αισθανθείς πιο ζωντανή και λιγότερο αγχωμένη, ήρθε η στιγμή να αποχαιρετήσεις το multitasking. Να θυμάσαι ότι όλα τα παραπάνω θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από δυσάρεστα συναισθήματα, άγχος, σωματική και ψυχική κόπωση. Πριν τα δοκιμάσεις, μην παραλείψεις να ρωτήσεις τον εαυτό σου: "Τι είναι αυτό που έχω ανάγκη περισσότερο τη δεδομένη στιγμή;" Και να θυμάσαι σου αξίζει μια ευκολότερη ζωή και η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου! 5 συμβουλές για να αξιοποιείς καλύτερα το χρόνο σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i