Γιατί πρέπει να πλένεις συχνά τα λαστιχάκια μαλλιών σου

Ένας εύκολος οδηγός για τον απαραίτητο καθαρισμό τους, ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες.

λαστιχάκια μαλλιών iStock

Πιθανόν ο καθαρισμός των scrunchies σου και των κάθε είδους αξεσουάρ για τα μαλλιά να μην είναι ψηλά στις προτεραιότητές σου - μαντεύουμε ότι έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που έπλυνες τα λαστιχάκια σου.

Κι όμως, καλό είναι να αφιερώνεις 10' από τον χρόνο σου για να καθαρίζεις πιο συχνά τα συγκεκριμένα αξεσουάρ.

Δες κι εδώ: Οι πιο δημοφιλείς τάσεις στα μαλλιά για το φετινό καλοκαίρι

Γιατί όμως πρέπει να τα πλένουμε συχνά;

Απλούστατα γιατί οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με το δέρμα, τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής καλό είναι να είναι καθαρό και απαλλαγμένο από μικρόβια. Ιδίως το καλοκαίρι, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και ο ιδρώτας ευνοούν τη συγκέντρωση βακτηρίων που σε συνδυασμό με τη λιπαρότητα, τα υπολείμματα προϊόντων hair styling και άλλων ρύπων μένουν στα λαστιχάκια με αμφίβολες συνέπειες για την υγεία του τριχωτού και των μαλλιών σου. Ιδίως αν φοράς τα λαστιχάκια σου στον καρπό σαν βραχιόλια, καταλαβαίνεις πόσο πιο επιρρεπή γίνονται στη συγκέντρωση μικροβίων.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν για τα (μεγάλα) scrunchies που έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια υφάσματος όμως αφορούν εξίσου και τα μικρότερα λαστιχάκια, ιδίως αν τα χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση.

Πώς μπορείς να τα καθαρίσεις;

Εξαρτάται από το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα, καθώς διαφορετικές συνθέσεις θέλουν διαφορετική μεταχείριση. Σε γενικές γραμμές, μπορείς να τα βάλεις σε ένα μικρό πουγκί και να το τοποθετήσεις στο πλυντήριο μαζί με τα υπόλοιπα ρούχα σου - σε πρόγραμμα με χαμηλές θερμοκρασίες πλύσης.

Αν πάλι θες να αποφύγεις το πλυντήριο, η λύση τού να τα πλύνεις στο χέρι είναι πάντα η πιο safe. Όπως ακριβώς θα έκανες και με κάποιο ευαίσθητο ρούχο, έτσι και με τα scrunchies αρκεί να τα βυθίσεις σε κρύο νερό με απορρυπαντικό σε σκόνη και να τα αφήσεις να μουλιάσουν από 10 έως 30 λεπτά. Στη συνέχεια, τρίψε τα απαλά μέχρι να καθαρίσουν από τυχόν λεκέδες, ξέπλυνε με άφθονο νερό και άπλωσέ τα στο μπάνιο ή στον ήλιο για να στεγνώσουν φυσικά. 

Αν τώρα είναι φτιαγμένα από σατέν ή μεταξωτό υλικό, θέλουν μια λίγο διαφορετική μεταχείριση λόγω της ευαισθησίας τους. Πιθανότατα να έχουν δημιουργηθεί και λεκέδες που φαίνονται ακόμα πιο αντιαισθητικοί στο συγκεκριμένο υλικό. Σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι να ρίξεις ελάχιστο υγρό απορρυπαντικό (ακόμα και υγρό πιάτων) απευθείας πάνω στον λεκέ πριν την πλύση. Τρίψε απαλά μέχρι να απομακρυνθεί και στη συνέχεια μούλιασέ τα σε νερό με απορρυπαντικό για 10-15 λεπτά το πολύ. Τέλος, άφησέ τα κάτω από κρύο νερό για αρκετή ώρα για να φύγει το σαπούνι. Προσοχή: Μην τα στύψεις για να απομακρυνθούν τα νερά καθώς θα δημιουργηθούν ζάρες και τσακίσεις στο τόσο ευαίσθητο αυτό υλικό. 

Δες επίσης: Εσύ γνωρίζεις τι είναι το dry brushing και τι προσφέρει στο σώμα σου;

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i