Αραίωση μαλλιών | Τι φταίει και πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις

Ποια συστατικά πρέπει να περιέχουν τα σαμπουάν που επιλέγεις;

αραίωση μαλλιών iStock

Η αραίωση μαλλιών και η τριχόπτωση είναι δυστυχώς θέματα που ταλανίζουν όχι μόνο τους άντρες, αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών. Οι λόγοι που μπορεί να υποφέρεις από τα παραπάνω ποικίλουν μιας και το τριχωτό της κεφαλής αλλά και τα μαλλιά υπόκεινται σε διάφορους εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες που τα επηρεάζουν.

Δες επίσης: Φάκελος φρύδια | Πώς να τα κάνεις να μεγαλώσουν σε περίπτωση που τα έβγαλες υπερβολικά

Πιο συγκεκριμενα, η αραίωση των μαλλιών είναι κάτι που έρχεται φυσιολογικά με το πέρασμα του χρόνου και την ηλικία. Υπάρχουν βέβαια ορισμένες συνθήκες κατά τη διάρκεια της ζωής μας που ευνοούν την αραίωση ή την τριχόπτωση από πολύ νωρίτερα. Ιδίως στη γυναίκα, υπάρχουν άπειροι (ιατρικοί κυρίως) λόγοι που μπορεί να προκαλούν αραίωση των μαλλιών. Μπορεί να φταίει το στρες, μια κακή διατροφή ή εξαντλητική δίαιτα, ορμονικές διαταραχές (πχ σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών), προβλήματα με θυρεοειδή ή λήψη αντισυλληπτικών. Ακόμα και η γέννα ή και ένα... σφιχτό χτένισμα μπορούν να αποδυναμώσουν την τρίχα.

Τι πρέπει να προσέξεις:

Το παν είναι μια ολιστική θεραπεία που θα αφορά τόσο στην περιποίηση των μαλλιών σου όσο και στη φροντίδα τους με τα σωστά προϊόντα κατά της αραίωσης/τριχόπτωσης αλλά, και φυσικά, στη σωστή διατροφή. Καλό είναι να συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου καθώς πρέπει να βρεις τον λόγο για τον οποίο παρατηρείς αραίωση, ώστε να τον εξαλείψεις.

Αυτό που μπορείς να κάνεις από μόνη σου είναι να φροντίζεις να κρατάς υγιές το τριχωτό ώστε να μένουν οι θύλακες της τρίχας καθαροί, να απαλάσσεται αυτό από τυχόν ερυθρότητα ή φλεγμονή αλλά και να καταπολεμάς τα διάφορα θέματα που μπορεί να προκύπτουν (ξηροδερμία, πιτυρίδα κλπ). 

Δες επίσης: Το scalpcare είναι ο νέος hot τρόπος για να έχεις υγιή μαλλιά: 4 τρόποι να το κάνεις σωστά

Ποια συστατικά πρέπει να αναζητάς όταν αγοράζεις σαμπουάν:

Εκτός αν σου έχει συνταγογραφήσει κάτι διαφορετικό ο γιατρός σου, θα προτείναμε να αναζητάς σαμπουάν που περιέχουν βιταμίνες, αμινοξέα, πεπτίδια και αντιοξειδωτικά που βοηθούν το τριχωτό να μένει υγιές ενώ προσφέρουν προστασία ενάντια σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Παράγωγα πρωτεϊνών και ενυδατικά συστατικά χαρίζουν επίσης όγκο και δυναμώνουν την τρίχα ενώ στοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και η κετοκοναζόλη βοηθούν στη μείωση της λιπαρότητας και του σμήγματος.

Απόφυγε τα σαμπουάν και conditioner που περιέχουν θειϊκές ενώσεις και αρώματα ώστε να μην ξηραίνει η τρίχα και να αποφεύγεται το σπάσιμό της. 

Σε κάθε περίπτωση, έχε στο μυαλό σου ότι μόνο μια θεραπεία με τα σωστά σαμπουάν ή μόνο μια σωστή διατροφή δεν θα σε βοηθήσουν πλήρως από μόνες τους - πρέπει να συνδυαστούν. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i