Η ακμή σε έξαρση μετά το καλοκαίρι

H ακμή επιδεινώνεται μετά το καλοκαίρι. Αντιμετώπισε έγκαιρα την ακμή με σωστή διαχείριση και θεραπεία χωρίς φάρμακα.

ακμή iStock

Τελείωσαν οι καλοκαιρινές διακοπές, επέστρεψες ανανεωμένη στην πόλη και το δέρμα σου δείχνει όμορφο και υγιές. Ή μήπως όχι; Βλέπεις την ακμή σου να έχει επιδεινωθεί; Τι συμβαίνει στο δέρμα με ακμή ή με τάση για ακμή μετά το καλοκαίρι; Ο Dr. Τζερμιάς (εξειδικευμένος στην Οξφόρδη, Συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας και Επιστημονικός Διευθυντής στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics) απαντάει στους συχνούς προβληματισμούς σου και εξηγεί το πώς πρέπει να διαχειρίζεσαι την ακμή σου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η ακμή υποχωρεί στις καλοκαιρινές διακοπές;

Δυστυχώς, η υποχώρηση της ακμής είναι προσωρινή και διαρκεί μόνο όσο διαρκούν οι καλοκαιρινές διακοπές κάτω από τον ήλιο. Οι πιθανοί λόγοι που μπορεί να βλέπεις την ακμή σου να υποχωρεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι οι εξής:

1. Έχεις λιγότερο άγχος. Το άγχος επηρεάζει το δέρμα μας πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε. Κάτω από στρεσογόνες καταστάσεις, απελευθερώνεται στο σώμα μας η ορμόνη κορτιζόλη. Αυτή αυξάνει τα ανδρογόνα, τα οποία με τη σειρά τους μετατρέπονται σε διυδροτεστοστερόνη (DHT) που συντελεί στην φραγή των πόρων των σμηγματογόνων αδένων. Οι ξένοιαστες καλοκαιρινές διακοπές ευνοούν τη μειωμένη παραγωγή της κορτιζόλης κι έτσι μειώνονται οι εξάρσεις της ακμής.

2. Το δέρμα λαμβάνει αρκετή βιταμίνη D από τον ήλιο. Η βιταμίνη D είναι η μαγική βιταμίνη που βοηθά το δέρμα να απαλλαγεί, κατά κάποιο τρόπο, από την ακμή. Αυτό το επιτυγχάνει μειώνοντας την φλεγμονή και βελτιώνοντας την ψυχολογική διάθεση γεγονός που επηρεάζει την παραγωγή της κορτιζόλης.

3. Ο ήλιος αφυδατώνει και μαυρίζει το δέρμα. Σε συνδυασμό με την αύξηση της μελανίνης που κάνει το δέρμα να φαίνεται μαυρισμένο, ο ήλιος αφυδατώνει το δέρμα και επιβραδύνει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που ευθύνονται για την εμφάνιση της ακμής. Έτσι το πρόβλημα γίνεται λιγότερο αισθητό. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από τον τύπο του δέρματος και τις ορμόνες, καθώς ανάλογα με την περίπτωση διάφορα μικρόβια μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και να επιδεινώσουν την ακμή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Γιατί τα συμπτώματα της ακμής είναι εντονότερα μετά το καλοκαίρι;

Η ακμή είναι μια πολυπαραγοντική κατάσταση. Μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους ορμονικούς παράγοντες και ανδρογόνα που υπάρχουν στο σώμα μας. Εμφανίζεται σε περιοχές του σώματος όπου υπάρχει αυξημένη παραγωγή σμήγματος στους πόρους. Στις περιοχές αυτές αναπτύσσονται βακτήρια και αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδεις μορφές ακμής. Όμως, όλα ξεκινούν όταν φράζουν οι πόροι και σχηματίζονται  οι φαγέσωρες (λευκά και μαύρα στίγματα), που μπορεί να εξελιχθούν σε βλατίδες, φλύκταινες και κύστεις.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου αυξάνουν τη συσσώρευση των νεκρών κυττάρων (υπερκερατινοποίηση) που φράζουν τους πόρους των σμηγματογόνων αδένων. Έτσι, στο τέλος του καλοκαιριού εμφανίζονται στο δέρμα νέοι φαγέσωρες και μέσα στους πρώτους μήνες του φθινοπώρου παρατηρείται έξαρση των συμπτωμάτων της ακμής. 

Συνεπώς, η πιθανότητα επανεμφάνισης της ακμής μετά τις καλοκαιρινές διακοπές είναι μεγάλη, όχι μόνο σε όσους έχουν ήδη ακμή αλλά και σε εκείνους που έχουν τάση να αναπτύξουν ακμή. Το γεγονός αυτό επαληθεύεται από τις συχνές επισκέψεις ατόμων με ακμή, κυρίως εφήβων και γυναικών, στους εξειδικευμένους δερματολόγους κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. 

Επιπλέον, κάτι πολύ σημαντικό, που ισχύει από το 2020 και εν προκειμένω τα δύο τελευταία καλοκαίρια, είναι η χρήση της μάσκας. Αν και το φετινό καλοκαίρι ήταν πιο χαλαρό σε σχέση με το προηγούμενο, ο φόβος από τις νέες μεταλλάξεις του COVID-19 οδήγησε πολλούς από εμάς να παραμείνουμε εξαρτημένοι από τις μάσκες μας. Αυτό σημαίνει ότι η maskne – η μορφή της ακμής που δημιουργείται από την τριβή ή την πίεση της μάσκας στο δέρμα – σε συνδυασμό με όλα τα προηγούμενα, επιστρέφει δριμύτερη μετά το καλοκαίρι. 

Πώς αντιμετωπίζουμε την ακμή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές;

Όσοι έχουν ακμή και ακολουθούν συγκεκριμένη θεραπεία, είναι σημαντικό να μην εγκαταλείπουν ποτέ τις συνεδρίες τους. Θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που τους έχει δώσει ο εξειδικευμένος δερματολόγος και να φροντίζουν σωστά το δέρμα τους, ανεξαρτήτως εποχής.

Μετά το καλοκαίρι, τόσο τα άτομα με ακμή όσο και εκείνοι που παρατηρούν στο δέρμα τους μικρά σπυράκια, μαύρα και λευκά στίγματα, ερυθρότητα ή κνησμό, θα πρέπει να επισκεφθούν έγκαιρα τον εξειδικευμένο δερματολόγο για να προλάβουν οποιαδήποτε επιδείνωση της ακμής, που συνήθως αρχίζει να εκδηλώνεται τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου.

Γενικά, αντί να ξοδεύεις μια μικρή περιουσία σε ό,τι σου υπόσχεται να καθαρίσει την ακμή από το δέρμα σου, καλό θα είναι να συμβουλευτείς πρώτα τον εξειδικευμένο δερματολόγο. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που ακολουθούν ήδη κάποια θεραπεία, αλλά δεν βλέπουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η φωτοθεραπεία είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος για την αντιμετώπιση της ακμής, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια χωρίς τον κίνδυνο ερεθισμού από τις ακτίνες του ήλιου. Βραβευμένη με Χρυσό Medical Award το 2021, είναι κατάλληλη για όλους και ιδανική λύση για όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή από το στόμα. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα με εντυπωσιακά ποσοστά επιτυχίας μετά από λίγες συνεδρίες. Ανάλογα με την σοβαρότητα της ακμής, η δράση της φωτοθεραπείας μπορεί να ενισχυθεί με τοπική χρήση ειδικής φωτοευαισθητοποιού ουσίας (φωτοδυναμική θεραπεία). Επίσης, η φωτοθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες ασφαλείς μεθόδους για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά, Δερματολόγο εξειδικευμένο στην Οξφόρδη, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικό Διευθυντή στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics (www.iqskinclinics.com www.tzermias.gr)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i