Μαύροι κύκλοι και σακούλες στα μάτια: Γιατί εμφανίζονται και πώς θα τα αντιμετωπίσεις

Συμβουλές για να αντιμετωπίσεις τις δύο βασικές ατέλειες που "αποδυναμώνουν" τη γοητευτική σου ματιά.

Μαύροι κύκλοι και σακούλες στα μάτια iStock

Οι μαύροι κύκλοι και οι σακούλες κάτω από τα μάτια μπαίνουν στο μικροσκόπιο,
καθώς, κατανοώντας τις αιτίες που πυροδοτούν τη δημιουργία τους, θα μπορείς
να μειώσεις ορατά την εμφάνισή τους. Οι μαύροι κύκλοι συνήθως οφείλονται σε
κληρονομικούς λόγους. Υπάρχουν όμως μερικές "κακές" συνήθειες που μπορεί
να ακολουθείς οι οποίες εντείνουν το πρόβλημα ή μπορεί να είναι και οι βασικές αιτίες για τη δημιουργία τους.

Μαύροι κύκλοι και σακούλες στα μάτια: Τα αίτια


‣ Αμελείς την αντηλιακή προστασία: Καθώς η επιδερμίδα στο άνω και το κάτω βλέφαρο είναι πολύ λεπτή και ευαίσθητη, η καθημερινή χρήση αντηλιακής κρέμας στην περιοχή των ματιών είναι εξίσου απαραίτητη με αυτήν του προσώπου. Πρέπει να προμηθευτείς μια αντηλιακή κρέμα που να είναι κατάλληλη και για την περιοχή των ματιών, γιατί, αν χρησιμοποιήσεις την αντηλιακή κρέμα του προσώπου σου στα μάτια, το πιο πιθανό είναι να σου προκαλέσει πρήξιμο και ερεθισμούς. Επίσης, μπορείς να επιλέξεις μια εξειδικευμένη αντηλιακή κρέμα ματιών με υψηλό δείκτη προστασίας. Ακόμα, τα φαρδιά μαύρα γυαλιά ηλίου περιορίζουν τις ακτίνες UV, όπως και ένα καπέλο με πλατύ γείσο, το οποίο θα χαρίσει έξτρα στυλ στην εμφάνισή σου.

‣ Υπερβολική χρήση ρετινόλης: Αν χρησιμοποιείς συχνά κρέμες ματιών με ρετινόλη, μπορεί να δημιουργηθούν ερεθισμοί και κοκκινίλες κάτω από τα μάτια, οι οποίες αποκτούν καφετί και γκρίζα απόχρωση καθώς επουλώνονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούν την αίσθηση των μαύρων κύκλων. Ιδανικά, επίλεξε μια κρέμα που δε θα υπερβαίνει το ποσοστό 0,02% σε ρετινόλη και εφάρμοζέ τη δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

‣ Κάνεις λάθος στο ντεμακιγιάζ: Αν συνηθίζεις να τρίβεις τα μάτια σου με βαμβάκι για να αφαιρέσεις το αϊλάινερ και τη μάσκαρα, προκαλείς φλεγμονή και βλάβη στα τριχοειδή αγγεία. Προτίμησε ένα έλαιο ντεμακιγιάζ που λιώνει το μακιγιάζ και αφαιρείται εύκολα με νερό χωρίς τριβή.

‣ Χρησιμοποιείς ζεστό νερό: Απόφυγέ το, καθώς ενισχύει την πρόκληση οιδημάτων αλλά και την εμφάνιση των μαύρων κύκλων. Προτίμησε το χλιαρό και στο τέλος πάντα χρησιμοποίησε κρύο.

Πώς να αντιμετωπίσεις μαύρους κύκλους και σακούλες 

‣ Αν έχεις καφέ κύκλους που οφείλονται στην κληρονομικότητα: Η λεπτή επιδερμίδα σου δεν μπορεί να καλύψει τη συγκέντρωση των αιμοφόρων αγγείων κάτω από τα μάτια. Η κρέμα ματιών με ρετινόλη βοηθά στην αποχρωμάτιση της επιδερμίδας και την ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου.

‣ Αν έχεις καφέ-κίτρινους κύκλους που οφείλονται στην έκθεση στον ήλιο: Κάποιες από τις "κακές" συνήθειες, όπως η τριβή κατά τη διάρκεια του ντεμακιγιάζ αλλά και η έκθεση στις ακτίνες UV, προκαλούν υπερμελάχρωση. Η καθημερινή αντηλιακή προστασία των ματιών είναι απαραίτητη, όπως και τα προϊόντα με λευκαντικά συστατικά. όπως βιταμίνη C και το κοζικό οξύ.

‣ Αν έχεις κύκλους με μπλε απόχρωση σε συνδυασμό με οίδημα: Κατά πάσα πιθανότητα αυτά τα συμπτώματα οφείλονται σε αλλεργίες. Τα αντιισταμινικά βοηθούν στη μείωση του πρηξίματος και οι κρέμες ματιών με καφεΐνη συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Πώς φεύγουν οι μαύροι κύκλοι με φυσικό τρόπο; 5 ιδέες για να τους αντιμετωπίσεις ΧΩΡΙΣ concealer

Γιατί δεν μπορείς να καλύψεις τους μαύρους κύκλους αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια του μακιγιάζ; Το βασικό λάθος που πρέπει να αποφύγεις είναι να απλώσεις κατευθείαν πάνω στους μαύρους κύκλους ένα κονσίλερ. Αυτή η κίνηση απλά θα προσφέρει στους μαύρους κύκλους σου μια γκρίζα απόχρωση.

Τι να κάνεις 

Πρέπει πρώτα να εξουδετερώσεις το μαύρο χρώμα χρησιμοποιώντας ένα εξειδικευμένο διορθωτικό προϊόν που προσφέρει υψηλή κάλυψη, color corrector, σε κίτρινη απόχρωση και στη συνέχεια να εφαρμόσεις το κονσίλερ το οποίο θα εξασφαλίσει φωτεινότητα στο βλέμμα σου.

Πώς θα αντιμετωπίσεις τις σακούλες και τα οιδήματα; 

Το μυστικό για να μειώσεις τα οιδήματα κάτω από τα μάτια είναι να βρεις τι τα προκαλεί.

‣ Αλλεργικές αντιδράσεις: Η γύρη και κάποιες τροφές το τρίχωμα της γάτας είναι μερικά αίτια που προκαλούν αλλεργίες, που πολλές φορές μπορεί και να μην το γνωρίζεις. Όταν συμβαίνει αυτό, το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει ισταμίνη, που διαστέλλει τα τριχοειδή αγγεία γύρω από τα μάτια και δημιουργούνται οιδήματα. Η λήψη αντιισταμινών βοηθά στην αντιμετώπισή τους, καθώς και η χρήση προϊόντων με καταπραϋντικές ιδιότητες.

‣ Κακή μικροκυκλοφορία: Τα λεπτά αγγεία που μεταφέρουν αίμα και λεμφατικό υγρό στην περιοχή των ματιών μπορεί να διογκωθούν και να παρουσιάσουν δυσλειτουργία στη μικροκυκλοφορία λόγω του στρες, της έλλειψης άσκησης και της αφυδάτωσης. Βάλε στο πρόγραμμά σου την άσκηση και αύξησε την κατανάλωση νερού. Βοηθούν, επίσης, οι κομπρέσες και οι κρέμες ματιών με καφεΐνη.

‣ Λάθος στάση ύπνου: Τα οιδήματα κάτω από τα μάτια σου θα φαίνονται πιο έντονα αν συνηθίζεις να κοιμάσαι σε λεπτό ή χωρίς καθόλου μαξιλάρι, καθώς έτσι αυξάνεται η συγκέντρωση υγρού κάτω από τα μάτια. Επίσης, αν προτιμάς την εμβρυακή στάση κατά τη διάρκεια του ύπνου, το οίδημα θα είναι πιο έντονο στα πλαϊνά των ματιών σου. Προτίμησε να κοιμάσαι ανάσκελα και άλλαξε το χαμηλό μαξιλάρι σου με ένα πιο ανατομικό και ψηλό. Το πρωί άπλωσε ένα δροσερό ενυδατικό τζελ που έχεις ήδη ψύξει από το βράδυ, καθώς το κρύο συρρικνώνει άμεσα τα οιδήματα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i