Το θαυματουργό συστατικό που χρησιμοποιούν οι γυναίκες που έχουν λαμπερή, αψεγάδιαστη επιδερμίδα

Ποια τα οφέλη του γλυκολικού οξέος και πώς μπορείς να το εντάξεις με ασφάλεια στην skincare ρουτίνα σου;

skin iStock

Υπάρχουν πολλά (θαυματουργά) συστατικά που υπόσχονται λαμπερή, λεία, νεανική επιδερμίδα. Ένα από αυτά είναι το γλυκολικό οξύ το οποίο συναντάται σε πολλά skincare προϊόντα που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε αυτή την υγιή, dewy λάμψη που τόσο ονειρευόμαστε όλες μας.

Λίγα λόγια για το γλυκολικό οξύ

Πρόκειται για ένα μόριο φυσικής προέλευσης (μιας και το βρίσκουμε στο ζαχαροκάλαμο), ενώ ανήκει στα AHA (άλφα υδροξύ-οξέα) και, μάλιστα, θεωρείται το πιο δραστικό από τα οξέα αυτής της κατηγορίας. Εξού και οι δερματολόγοι το επιλέγουν για τη διαδικασία του πίλινγκ στο ιατρείο, σε υψηλές συγκεντρώσεις (30-70%).

Δες επίσης: 4 μικρά μυστικά μακιγιάζ που θα κάνουν το χαμόγελό σου να δείχνει ακόμα πιο λευκό και λαμπερό

Καθώς έχει χαμηλό μοριακό βάρος, διεισδύει εύκολα και γρήγορα στην επιδερμίδα και "λύνει" τους πρωτεϊνικούς δεσμούς ανάμεσα στα νεκρά κύτταρα, επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία της απολέπισης. Με αυτό τον τρόπο η κυτταρική ανανέωση επιταχύνεται σε κάθε στοιβάδα της επιδερμίδας, ενισχύεται η κυτταρική διαίρεση βαθύτερα στο εσωτερικό του δέρματος και, φυσικά, ανοίγει ο δρόμος για τα νέα κύτταρα να έρθουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Το γλυκολικό οξύ μειώνει λεπτές γραμμές και ρυτίδες, συρρικνώνει το μέγεθος των πόρων, χαρίζει λάμψη, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, χαρίζει ομοιόμορφο τόνο – με άλλα λόγια, είναι ένα από τα πιο δυνατά "χαρτιά" για νεανική, φωτεινή επιδερμίδα. 

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε τον λόγο για τον οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή συστατικά της κοσμετολογίας αυτή τη στιγμή. Χάρη σε αυτές ακριβώς τις εκπληκτικές ιδιότητές του στην ανανέωση της επιδερμίδας, έχει κερδίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε καλλυντικές συνθέσεις νέας γενιάς, οι οποίες χαρίζουν θεαματικά αποτελέσματα στο πρόσωπο. 

Ποιοι τύποι δέρματος ωφελούναι περισσότερο από τη χρήση του;

Είναι ιδανικό για λιπαρά ή μικτά δέρματα μιας και εισχωρεί εύκολα στην επιδερμίδα και απομακρύνει την περίσσεια σμήγματος, λιπαρότητας αλλά και νεκρών κυττάρων, ενώ ακόμα και ξηρές επιδερμίδες επωφελούνται από τη χρήση του καθώς το γλυκολικό οξύ απομακρύνει τα ανώτερα, ξηρά στρώματα της επιδερμίδας αποκαλύπτοντας μια λαμπερή όψη. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται να δώσεις στην περίπτωση που έχεις ευαισθησία στο δέρμα καθώς μπορεί να δημιουργηθούν ερεθισμοί, ερυθρότητα ή αίσθημα καύσου. Γι´αυτό και πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ, σε χαμηλές συγκεντρώσεις και όχι πολύ συχνά. Φυσικά, προέχουν οι συμβουλές του δερματολόγου σου.

Πώς μπορείς να το εντάξεις με ασφάλεια στη ρουτίνα σου

Ένας από τους πιο safe τρόπους να εισάγεις το γλυκολικό οξύ στην skincare ρουτίνα σου είναι με ένα καθαριστικό που το περιέχει στη σύνθεσή του. Έτσι, λαμβάνεις μια ήπια δόση γλυκολικού οξέος που απολεπίζει το δέρμα, ενυδατώνει και ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου ενώ μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο και εάν υποφέρεις από ακμή ή σπυράκια. 

Και είναι ασφαλές ακριβώς επειδή δεν μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο δέρμα ενώ ξεπλένεται αμέσως με νερό. Βέβαια, πρέπει να είσαι πάρα πολύ προσεκτική με την αντηλιακή προστασία. Κι αυτό γιατί το γλυκολικό οξύ απομακρύνει την ανώτερη κυτταρική στοιβάδα αφήνοντας το δέρμα πολύ ευάλωτο και ευαίσθητο γεγονός που το κάνει και πιο επιρρεπές σε πιθανά εγκαύματα από τον ήλιο. Το αντηλιακό ευρέως φάσματος με SPF30+ είναι ο σύμμαχός σου χειμώνα-καλοκαίρι.

Τέλος, έχε υπόψη σου ότι το γλυκολικό οξύ μπορεί να αποβεί "σκληρό" για το δέρμα σου εάν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα που περιέχουν άλλα AHAs ή ρετινόλη.

Δες κι εδώ: 3 διαφορετικοί τρόποι για να εφαρμόσεις το ρουζ
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i