Waterless Beauty: Τα άνυδρα καλλυντικά είναι το νέο trend

Και σέβονται τόσο το δέρμα σου όσο και το περιβάλλον - και τις θάλασσες.

hair iStock

Sustainable beauty: Όλο και πληθαίνουν οι καταναλωτές που θέλουν να βοηθήσουν το περιβάλλον υιοθετώντας πιο βιώσιμες πρακτικές στην καθημερινότητά τους. Πλέον, οι αγορές τους είναι πιο συνειδητοποιημένες ενώ κάνουν "πράσινες" επιλογές στα καλλυντικά που επιλέγουν να προσθέσουν στο καλάθι τους. 

Ταυτόχρονα, και οι εταιρείες (κολοσσοί και μη) θέλουν να μειώσουν το αποτύπωμά τους στον πλανήτη επαναρρυθμίζοντας τις διαδικασίες παραγωγής των προϊόντων τους. Σε γενικές γραμμές, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων επαναπροσδιορίζει τον τρόπο που βλέπει την (beauty) ρουτίνα του και αυτό μόνο ελπιδοφόρο μπορεί να είναι.

Δες επίσης: Γιατί αγαπάμε τόσο τα leave-in conditioners;

Ένας από τους πολλούς τρόπους που έχουν σκεφτεί οι εταιρείες για να μειώσουν το αποτύπωμά τους είναι να μειώσουν την υπερβολική σπατάλη νερού, μια σπατάλη στην οποία η βιομηχανία της ομορφιάς έρχεται, δυστυχώς, δεύτερη στον κόσμο.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι έχει κάνει την εμφάνισή του ένα νέο "trend": Το waterless beauty.

Τι σημαίνει αυτό; Πρόκειται για τα άνυδρα - χωρίς νερό - προϊόντα που δημιουργούνται χωρίς νερό (ή με ελάχιστες ποσότητες H2O). Αντικαθιστούν το νερό με κεριά, βούτυρα και ελαιοδιαλυτά υγρά, με στόχο να μειώσουν την υπερβολική κατανάλωση νερού στα προϊόντα. 

Κι ενώ το νερό είναι παραπάνω από απαραίτητο για τις ζωές και τον οργανισμό μας (όταν το πίνουμε), φαίνεται ότι η χρήση του στο δέρμα και στα μαλλιά μας δεν είναι πάντα τόσο ωφέλιμη όσο πιστεύαμε.

Δες επίσης: 6 scrubs κατά της κυτταρίτιδας που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις το bikini body που ονειρεύεσαι

Πώς ξεκίνησε η τάση

Το waterless beauty trend ξεκίνησε από την Νότια Κορέα πριν αρκετά χρόνια, όμως έγινε γνωστό μόλις πρόσφατα. Ο αρχικός σκοπός της τάσης αυτής δεν ήταν τόσο η προστασία του περιβάλλοντος όσο το να εστιάσει στη δημιουργία προϊόντων που να περιέχουν αποκλειστικά ενεργά συστατικά, χωρίς καθόλου νερό. Φυσικά, στις μέρες μας ο στόχος έχει αλλάξει, αφού πλέον όλοι θέλουν να συνδυάσουν τόσο την προστασία του περιβάλλοντος όσο και τα οφέλη των άνυδρων προϊόντων για το δέρμα. 

Ποια τα πλεονεκτήματα;

Διάβασε μια ετικέτα οποιουδήποτε προϊόντος (ιδίως σαμπουάν, conditioner κλπ) και θα διαπιστώσεις ότι οι λέξεις που βλέπεις πρώτες πρώτες στη λίστα των συστατικών είναι "aqua" ή "eau" ή "water", δηλαδή νερό, σε ένα ποσοστό από 60 έως 80%. Αν λοιπόν αφαιρεθεί το ποσοστό του νερού, θα υπάρχει λογικά περισσότερο χὠρος για όλα τα υπόλοιπα, ενεργά συστατικά, σωστά; Eπίσης, το γεγονός ότι αυτά τα ενεργά συστατικά δεν θα αραιώνονται με νερό, σημαίνει ότι το δέρμα μας θα ωφελείται περισσότερα από τα πρώτα. 

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι τα άνυδρα προϊόντα θα είναι πιο ελαφριά (αφού συνήθως είναι σε compact συσκευασίες) και άρα πιο εύκολα στη μεταφορά τους - η τέλεια ιδέα για ταξίδι. Μικρότερες συσκευασίες, λιγότερο πλαστικό, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και άρα μικρότερη ανάγκη για αγορά νέων προϊόντων.

Πώς μπορεί να δείχνουν τα άνυδρα καλλυντικά; Σκέψου balms, sticks, στέρεα προϊόντα και πούδρες. Αυτές οι συνθέσεις πρόκειται να κυριαρχήσουν μελλοντικά στον χώρο της ομορφιάς και να αλλάξουν ριζικά όχι μόνο το skincare αλλά και τη φροντίδα των μαλλιών μας, του σώματός μας ακόμα και το μακιγιάζ μας. Για την ακρίβεια, ήδη πολλά αγαπημένα προϊόντα (δικά μας αλλά και της Gen Z) είναι σε μορφή stick ή πούδρας, ενώ γίνονται viral καθημερινά σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (TikTok και Instagram). Η πιο πρόσφατη ανακάλυψή μας είναι τα σαμπουάν σε στέρεη μορφή (σαπούνι), που καθαρίζουν τέλεια τα μαλλιά κάνοντας πλούσιο αφρό και αφήνουν ένα υπέροχο άρωμα σε αυτά. Με μια μπάρα σαπουνιού λοιπόν εξοικονομείς πολλά λίτρα νερού και πλαστικού (αφού το σαμπουάν δεν βρίσκεται σε μπουκάλι), ενώ βγάζει πολύ περισσότερα λουσίματα σε σχέση με το παραδοσιακό, υγρό σαμπουάν. 

Αν σκέφτεσαι να υιοθετήσεις το trend, δες παρακάτω αγαπημένες μας επιλογές σε waterless προϊόντα που σίγουρα θα σε ενθουσιάσουν:

 

weDo/ Professional, No Plastic Shampoo Μπάρα Σαμπουάν

weDo/ Professional, No Plastic Shampoo Μπάρα Σαμπουάν

Σαμπουάν σε μπάρα, που διαρκεί για έως και 80 λουσίματα με 95% συστατικά φυσικής προέλευσης.

Naturally Clean Nivea Solid, Nivea

Naturally Clean Nivea Solid, Nivea

Καθαριστικό προσώπου για λάμψη σε στέρεη μορφή με εκχύλισμα τριαντάφυλλου και βιταμίνη Ε, κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος.

Θάλεια, Στερεό Σαμπουάν Ρύθμισης Λιπαρότητας με Λεμόνι & Ευκάλυπτο, Fresh Line

Θάλεια, Στερεό Σαμπουάν Ρύθμισης Λιπαρότητας με Λεμόνι & Ευκάλυπτο, Fresh Line

100% χειροποίητο σαμπουάν σε μορφή μπάρας σαπουνιού κατάλληλο για λιπαρά μαλλιά.

Botanic Therapy Ginger Recovery, Garnier

Botanic Therapy Ginger Recovery, Garnier

Daily Microfoliant Exfoliator, Dermalogica

Daily Microfoliant Exfoliator, Dermalogica

Aπαλό προϊόν απολέπισης Daily Microfoliant με ενζυμική και μηχανική δράση, περιέχει σαλικυλικό οξύ και χαρίζει μια φωτεινή, λεία επιδερμίδα. Κατάλληλο ακόμα και για τις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες.

Repair Balm, Laouta

Repair Balm, Laouta

Ένα βάλσαμο ανανέωσης,ενυδάτωσης και θρέψης του δέρματος για όλο το σώμα, 
το πρόσωπο και τα χείλη φτιαγμένο απο τα πιο ισχυρά και θεραπευτικά βότανα της φύσης.

Cleansing Dust, Laouta

Cleansing Dust, Laouta

Μία υδατο-ενεργή πούδρα καθαρισμού που μετατρέπεται σε κρεμώδη πλούσιο αφρό, 
αφαιρεί το σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα, που προκαλούν μαύρα στίγματα. 
Έχει διάρκεια μέχρι και 230 χρήσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i