5 κρέμες με bakuchiol, την ήπια (και φυσική) εναλλακτική της ρετινόλης

Αν δεν θες να συνεχίσεις τη χρήση της ρετινόλης και αναζητάς ένα άξιο υποκατάστατο, μόλις το βρήκες.

skin iStock

Το bakuchiol είναι ένα ενεργό συστατικό φυτικής προέλευσης που έχει τύχει τεράστιας αποδοχής τελευταία από σύσσωμο τον κόσμο της ομορφιάς. Με αποδεδειγμένα αντιοξειδωτική, αντιβακτηριδιακή και αντιγηραντική δράση, πρόκειται για μία φυσική εναλλακτική της ρετινόλης (βιταμίνη Α), που ταυτόχρονα είναι πολύ ηπιότερη για την επιδερμίδα.

Πιο αναλυτικά, το bakuchiol παράγεται από τους σπόρους του φυτού Psoralea Corylifolia ή αλλιώς babchi, ένα φυτό με εντυπωσιακά μωβ άνθη που φύεται στη νοτιοανατολική Ασία. Στα ελληνικά θα το ακούσεις να προφέρεται ως "μπακούτσιολ" ή "μπακουτσιόλ" - πρόκειται για μία κάπως περίπλοκη λέξη, είναι αλήθεια, ενώ το συγκεκριμένο συστατικό χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για την περιποίηση του δέρματος εδώ και χρόνια.

Δες επίσης: Αυτός είναι ο λόγος που το skincare σταματά να έχει αποτελέσματα μετά από λίγο καιρό

Ποια τα οφέλη του για το δέρμα μας;

Όπως προαναφέραμε, έχει αποδεδειγμένα αντιοξειδωτική, αντιβακτηριδιακή και αντιγηραντική δράση. Ιδιαίτερα όσον αφορά στην τελευταία, βοηθά στην καταπολέμηση των έντονων σημαδιών γήρανσης δρώντας στοχευμένα κατά των λεπτών γραμμών, των ρυτίδων και των σκούρων κηλίδων ενώ βελτιώνει αισθητά την υφή και την ποιότητα του δέρματος. Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα φυτικό συστατικό και όχι συνθετικό (όπως η ρετινόλη) το κάνει πολύ πιο φιλικό για το δέρμα αλλά και vegan, γεγονός που κερδίζει και τους "πράσινους" καταναλωτές - εξού και η πιο ευρεία αποδοχή του συνολικά. 

Δες επίσης: Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να εφαρμόσεις τα ρετινοειδή στο δέρμα σου;

Πιο αναλυτικά τα πλεονεκτήματά του αλλά και οι διαφορές του με ρετινόλη

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό όμως για το δέρμα μας; Ότι δεν προκαλεί την έντονη ευαισθησία, ξηρότητα. ερυθρότητα, ξεφλούδισμα και όλες τις σχετικές παρενέργειες που προκαλεί η ρετινόλη, κάνοντάς το φιλικό ακόμα και για το πιο ευαίσθητο δέρμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις skincare προϊόντα με bakuchiol όποιον τύπο δέρματος κι αν έχεις, ενώ θεωρείται ασφαλές συστατικό ακόμα και για την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Το ακόμα καλύτερο είναι ότι δεν προκαλεί φωτοευαισθησία, επομένως μπορείς να το φοράς και το πρωί που ετοιμάζεσαι να βγεις στο φως του ήλιου, ακόμα και το καλοκαίρι. Κάτι που με τη ρετινόλη δεν μπορείς να κάνεις, μιας και δεν προτείνεται η εφαρμογή της το πρωί, και το καλοκαίρι αρχίζουμε να σταματάμε τη χρήση της. Επιπλέον, μπορείς να φοράς καθημερινά τις κρέμες με bakuchiol και όχι περιοδικά μέσα στον μήνα, όπως συμβαίνει με τη ρετινόλη (αυτό αφορά κυρίως τις πιο αρχάριες από εμάς, καθώς και όσων η επιδερμίδα δεν είναι ανεκτική στη ρετινόλη). 

Δες παρακάτω 5 κρέμες και ορούς με bakuchiol που μπορείς να φοράς ακόμα και το καλοκαίρι:

Nivea Hyaluron Cellular Filler Ημέρας για Επαναφορά Ελαστικότητας SPF30

Nivea Hyaluron Cellular Filler Ημέρας για Επαναφορά Ελαστικότητας SPF30

Αυτή η κρέμα ημέρας ενεργοποιεί τα κύτταρα να παράγουν το δικό τους Hyaluron, Κολλαγόνο και Booster Ελαστίνης. Ο δείκτης SPF 30 με φίλτρα UVΑ και UVB βοηθά στην προστασία της επιδερμίδας από τη φωτογήρανση, τον εκφυλισμό των κυττάρων, τις πανάδες και τη χαλάρωση. 

Cellular Lift Expert Νύχτας για Επαναφορά Ελαστικότητας, Nivea

Cellular Lift Expert Νύχτας για Επαναφορά Ελαστικότητας, Nivea

Αυτή η σύνθεση δρα εντατικά κατά των ρυτίδων και βελτιώνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Ενεργοποιεί τα κύτταρα να παράγουν το δικό τους υαλουρονικό οξύ, Κολλαγόνο και Booster Ελαστίνης. Η πλούσια υφή της απλώνεται απαλά και προσφέρει άμεση αναζωογόνηση, χωρίς να αφήνει λιπαρή αίσθηση.

Medik8 Bakuchiol Peptides

Medik8 Bakuchiol Peptides

Με βάση το λάδι, βοηθά στη μείωση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, βελτιώνοντας παράλληλα την υφή και τον τόνο του δέρματος. Ο περιποιητικός ορός είναι απίστευτα καταπραϋντικός και ηρεμιστικός στο δέρμα, βοηθώντας στην ορατή μείωση της φλεγμονής και της ερυθρότητας.

Filia Bakuchiol + Royal Jelly Alteranative cream

Filia Bakuchiol + Royal Jelly Alteranative cream

Η Filia Bakuchiol + Royal Jelly Alternative face cream προσφέρει πλούσια και αποτελεσματική φροντίδα για το δέρμα που χρειάζεται όγκο και τόνωση.

 

Targeted Wrinkle Serum 1% Bakuchiol Face And Neck Serum, Sephora

Targeted Wrinkle Serum 1% Bakuchiol Face And Neck Serum, Sephora

Διαμορφωμένο με 97% φυσικά συστατικά, αυτός ο ορός προσώπου και λαιμού που στοχεύει τις ρυτίδες, πλούσιος σε μπακουόλες, μειώνει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων και συσφίγγει το δέρμα. Από την πρώτη χρήση, το δέρμα φαίνεται πιο λείο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i