Ρετινόλη, η "βασίλισσα" της αντιγήρανσης και πώς να τη χρησιμοποιείς

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις.

ρετινόλη iStock

Η ρετινόλη είναι από τα πιο δημοφιλή skincare συστατικά και μαγνητίζει το ενδιαφέρον όλων των γυναικών. Αντιγήρανση, ανάπλαση, αναγεννητική δράση, υψηλή αποτελεσματικότητα και πολυάριθμα οφέλη που σχεδόν κανένα άλλο συστατικό δεν προσφέρει στην επιδερμίδα. Πρόκειται για ένα μαγικό ελιξίριο για την επιδερμίδα, που όμως απαιτεί σωστή χρήση για να επιφέρει σωστά αποτελέσματα.

Τι είναι η ρετινόλη; 

Η ρετινόλη ανήκει στην κατηγορία των συστατικών που είναι γνωστά ως ρετινοειδή, τα οποία προέρχονται από τη βιταμίνη Α. Βασική της λειτουργία, είναι ότι διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και επιταχύνει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων. Λειαίνει τις λεπτές γραμμές, βοηθά να μειωθούν τα σημάδια ακμής, πανάδες και κηλίδες. Υπάρχει ως βασικό συστατικό σε πολλές αντιγηραντικές κρέμες και σέρουμ. Η ρετινόλη ως "βασίλισσα" της αντιγήρανσης, λατρεύεται από πολλούς δερματολόγους!

Αν νιώθεις ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να εντάξεις τη ρετινόλη στην καθημερινή σου ρουτίνα, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα για να πάρεις τα μέγιστα αποτελέσματα με τον καλύτερο τρόπο για την επιδερμίδα σου. Η ήπια απολέπιση αλλά και η ερυθρότητα, είναι συνήθως επακόλουθα της χρήσης της και υποδηλώνουν ότι το προϊόν λειτουργεί σωστά και προάγεται η ανανέωση και ανάπλαση της επιδερμίδας.

● Αν είσαι αρχάρια ξεκίνα με ένα προϊόν με χαμηλή συγκέντρωση ρετινόλης (1% έως 2,5%).

● Εφάρμοσε τη ρετινόλη σε καθαρή επιδερμίδα και περίμενε λίγα λεπτά μέχρι το δέρμα σου να στεγνώσει εντελώς. Είναι σημαντικό να είναι στεγνή η επιδερμίδα γιατί εάν είναι νωπή η ρετινόλη θα απορροφηθεί πιο βαθιά και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Τα προϊόντα ενυδάτωσης, όπως σέρουμ και κρέμες, μπορούν να εφαρμόζονται σε ελαφρώς νωπό δέρμα, αλλά όχι η ρετινόλη.

● Πάρε μια μικρή ποσότητα ρετινόλης, σε μέγεθος φακής και εφάρμοσέ τη με ανοδικές κινήσεις προς το επάνω μέρος του προσώπου σου. Η σωστή στιγμή να εφαρμόσεις τη ρετινόλη, είναι το βράδυ πριν κοιμηθείς. 

● Το χρονικό διάστημα που εφαρμόζεις ρετινόλη το βράδυ, θα πρέπει οπωσδήποτε το πρωί να χρησιμοποιείς Αντηλιακό SPF 30+, γιατί η επιδερμίδα γίνεται πολύ ευαίσθητη στον ήλιο.

● Μπορείς να ξεκινήσεις με την εφαρμογή μιας μικρής ποσότητας ρετινόλης, 2 με 3 φορές την εβδομάδα και σταδιακά να αυξήσεις την εφαρμογή, χρησιμοποιώντας την κάθε νύχτα. Εάν  διαπιστώσεις ότι η επιδερμίδα σου γίνεται υπερβολικά ξηρή, μείωσε ξανά την χρήση της Ρετινόλης σε 1 με 2 φορές την εβδομάδα.

● Υπάρχουν εξαιρετικά προϊόντα που περιέχουν ρετινόλη χωρίς να δημιουργούν ερεθισμούς, αν και αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει.

Πότε να αναμένεις τα πρώτα αποτελέσματα;

Όπως και με οποιοδήποτε άλλο προϊόν περιποίησης δέρματος, το "κλειδί" για να δεις αποτελέσματα είναι η συχνή χρήση του προϊόντος. Η ρετινόλη είναι από τα συστατικά που δεν έχουν άμεσα ορατά αποτελέσματα, επομένως θα πρέπει να έχεις υπομονή.

Αν σταματήσεις απότομα την χρήση της, μηδενίζεις όλη τη δράση της και θα πρέπει να ξεκινήσεις ξανά από την αρχή. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, οι πρώτες αλλαγές στην υφή και στην όψη της επιδερμίδας, είναι εμφανείς σε διάστημα δύο έως τεσσάρων μηνών.

Όσο εξακολουθείς να χρησιμοποιείς προϊόντα με ρετινόλη, τόσο περισσότερα θετικά αποτελέσματα θα παρατηρείς.

Τι προσφέρει η ρετινόλη στην επιδερμίδα;

Αυξάνει την παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης – πρόκειται για το δίκτυο ινών που υποστηρίζουν το δέρμα και του χαρίζουν σφριγηλότητα και νεανικότητα. Αυτό σημαίνει ότι λειαίνει τις λεπτές γραμμές και βελτιώνει την υφή και την όψη της επιδερμίδας.

Κάνει ήπια απολέπιση, επιταχύνοντας τον ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων. Δηλαδή απομακρύνει τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα και επιτρέπει σε νέα και υγιή να έρθουν στην επιφάνεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιδερμίδα να ανακτά τη ζωντάνια και τη λάμψη της.

Βοηθά ουσιαστικά στο πρόβλημα της ακμής. Η κερατολυτική δράση της την καθιστά ιδανική για τη θεραπεία της ακνεϊκής και λιπαρής επιδερμίδας καθώς περιορίζει την παραγωγή σμήγματος και μειώνει τα σημάδια.

Από ποια ηλικία είναι καλό να χρησιμοποιώ ρετινόλη;

Ειδικά από τη δεκαετία των 30+  και μετά, η αφυδάτωση, η απώλεια λάμψης και η έλλειψη ελαστικότητας αρχίζει να αποτυπώνονται σιγά σιγά στο πρόσωπό μας.

Βάλε τη ρετινόλη στη ρουτίνα ομορφιάς σου μόλις αρχίζεις να βλέπεις τις πρώτες λεπτές γραμμές που εμφανίζονται όταν συσπώνται οι μύες, όπως οι ρυτίδες στο πόδι της χήνας και στο μεσόφρυο.

Απόφυγε τη ρετινόλη σε περίοδο εγκυμοσύνης και θηλασμού.

Ανακάλυψε προϊόντα αντιγήρανσης με ρετινόλη με ένα κλικ ΕΔΩ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i