Dreamy hair: 5 SOS tips για να προστατεύσεις αποτελεσματικά τα μαλλιά σου στις διακοπές

Τι να κάνεις για να έχεις ονειρεμένα μαλλιά κατά τη διάρκεια των διακοπών (αλλά και μετά από αυτές).

hair iStock

Είναι αλήθεια ότι ο ήλιος, οι υψηλές θερμοκρασίες, το αλάτι ή το χλώριο και ο αέρας είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που μπορούν να ταλαιπωρήσουν, ακόμα και να φθείρουν ανεπανόρθωτα την τρίχα ή/και το χρώμα των μαλλιών μας το καλοκαίρι. Γι' αυτό ίσως και να παρατηρείς μια ακαθόριστη θαμπάδα στα μαλλιά σου όταν είσαι διακοπές, μην μπορώντας να καταλάβεις πώς προκαλείται. Τώρα που γνωρίζεις ότι η θάλασσα και οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν πάντοτε την τρίχα να παραμένει υγιής, ήρθε η ώρα να δούμε μερικά μικρά tips περιποίησης μαλλιών που μπορείς να υιοθετήσεις τόσο κατά τη διάρκειά των διακοπών σου όσο και μετά από αυτές. 

Πόσο βλαβερό είναι το θαλασσινό αλάτι για τα μαλλιά; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Αν μάλιστα τα μαλλιά σου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, βαμμένα ή νιώθεις ότι είναι ήδη ταλαιπωρημένα, τότε έχεις έναν λόγο παραπάνω να υιοθετήσεις άμεσα (και για πάντα) μερικές μικρές συνήθειες που θα κάνουν τη διαφορά στα μαλλιά σου.

Τα 5 tips που προτείνουν και οι έμπειροι hair experts για να προλάβεις (ή να αντιμετωπίσεις) τη φθορά στα μαλλιά σου το καλοκαίρι είναι τα εξής:

#1. Πρόσεξε την ποιότητα των haircare προϊόντων που επιλέγεις

Έχει μεγάλη σημασία να επιλέγεις σαμπουάν, conditioner και μάσκα μαλλιών με γνώμονα τον δικό σου τύπο μαλλιών. Με λίγα λόγια, μην βάζεις οποιoδήποτε σαμπουάν ή conditioner βρίσκεις στο μπάνιο σου αν δεν ταιριάζει στις ανάγκες σου. Αγόρασε εκείνο το σαμπουάν που ταιριάζει σε σένα, πχ σαμπουάν για βαμμένα μαλλιά αν είσαι βαμμένη και θες να διατηρήσεις ζωντανό το χρώμα σου ή σαμπουάν για επανόρθωση αν έχεις ταλαιπωρημένη τρίχα. Συνήθως αυτές είναι και οι κύριες ανάγκες μας το καλοκαίρι: να διατηρήσουμε "ζωντανή" τη βαφή στα μαλλιά μας αλλά και να χαρίσουμε επανόρθωση και θρέψη στην τρίχα, ιδίως μετά από πολλές ώρες στον ήλιο και στην παραλία. 

Δες εδώ: Τα 3 πιο σημαντικά beauty λάθη των διακοπών

Tip: Αν μπορείς, επένδυσε στις ειδικές σειρές περιποίησης μαλλιών για μετά την έκθεση στον ήλιο, που περιέχουν haircare προϊόντα ειδικά για μαλλιά εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία.

#2. Προσπάθησε να αποφεύγεις τα εργαλεία styling, ακόμα και το σεσουάρ

Θα σου προτείναμε να μην μπαίνεις στον πειρασμό να ισιώνεις με μανία τα μαλλιά σου καθημερινά ή να μην τα στεγνώνεις με σεσουάρ. Άφησέ τα να στεγνώσουν φυσικά και θα δεις άμεσα διαφορά. Η θερμότητα κάθε είδους, είτε προέρχεται από τον ήλιο είτε από τα εργαλεία styling, προκαλούν μεγάλη φθορά στην τρίχα.

#3. Μην ξεχνάς το αντηλιακό μαλλιών

Ο ήλιος είναι το ίδιο βλαβερός για την τρίχα, όπως είναι και για την επιδερμίδα. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί hair experts προτείνουν να χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε κάποιο αντηλιακό μαλλιών τόσο στην παραλία όσο ακόμα και στην πόλη. 

Δες εδώ: Τα καλύτερα αντηλιακά μαλλιών για προστασία, ενυδάτωση και λάμψη στα μαλλιά το καλοκαίρι

#4. Ενυδάτωση ακόμα και μετά το λούσιμο

Δεν αρκούν όμως τα παραπάνω, ιδίως αν τα μαλλιά σου φριζάρουν υπερβολικά - πράγμα αρκετά πιθανό μιας και το καλοκαίρι τα επίπεδα υγρασίας είναι αυξημένα. Τα μαλλιά μας χρειάζονται εντατική ενυδάτωση που δεν μπορούν να αντλήσουν αποκλειστικά και μόνο από τα σαμπουάν και το conditioner. Είναι πολύ σημαντικό να τα ενυδατώνεις καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, είτε είναι νωπά είτε στεγνά, κι αυτό θα το καταφέρεις είτε με έλαια μαλλιών είτε με leave-in θεραπείες και conditioners.

Δες εδώ: Πώς να διατηρήσεις ενυδατωμένα τα μαλλιά σου ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού

#5. Προστατευτικά χτενίσματα και αξεσουάρ στην παραλία

Πέρα από τα προϊόντα, καλό είναι να εξοπλιστείς με καπέλα ή μαντήλια για να καλύπτεις όσο γίνεται τα μαλλιά αλλά και το τριχωτό από τη βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου. Επιπλέον, οι πλεξούδες και οι αλογοουρές θα τα προστατεύσουν και από τον αέρα, αφού όντας μαζεμένα δεν θα μπερδεύονται μεταξύ τους ούτε θα δημιουργούνται οι ενοχλητικοί κόμποι που μπορεί να προκαλέσουν σπάσιμο της τρίχας ή ακόμα και ψαλίδα, όταν θα επιχειρήσεις να τα ξεμπερδέψεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i