Ξέχνα τα fillers! Μάθε τα πάντα για τη βιοδιέγερση | Κάνει θαύματα στην επιδερμίδα

Πώς θα ενισχύσεις την παραγωγή κολλαγόνου και θα επαναφέρεις τη νεανική σου λάμψη; Με τη βιοδιέγερση! Ο πλαστικός χειρουργός, δρ. Δημήτρης Δρακωτός, expert στον τομέα της βιοδιέγερσης, απαντά σε κάθε σου απορία.

face istock

Ενέσιμες θεραπείες χρησιμοποιούνται για να "ξυπνήσουν" τα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο, γνωστά ως ινοβλάστες, αποτρέποντας με τη σειρά τους την περαιτέρω απώλεια κολλαγόνου. Σκέψου τους βιοδιεγέρτες ως παράγοντες για τον μετριασμό της γήρανσης. Οι ενέσιμοι βιοδιεγέρτες διαφέρουν από τα κλασσικά ενέσιμα fillers που διορθώνουν την απώλεια όγκου. Η βιοδιέγερση" είναι μια μέθοδος που δίνει το ερέθισμα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα για την παραγωγή κολλαγόνου:

  • Ο όρος αυτός αναφέρεται στη διέγερση των κυττάρων που παράγουν κολλαγόνο.
  • Τα ενέσιμα αυτά παρέχουν χαμηλά επίπεδα βιοδιέγερσης, μειώνοντας με τη σειρά τους τη μελλοντική υποβάθμιση του κολλαγόνου που σχετίζεται με την ηλικία.
  • Η επιλογή του σωστού τύπου βιοδιεγέρτη εξαρτάται από παράγοντες όπως ο βαθμός ενυδάτωσης του δέρματος, ο βαθμός φωτογήρανσης, η απώλεια όγκου και η ηλικία.

Η βιοδιέγερση είναι σημαντική γύρω από την περιεμμηνοπαυσιακή περίοδο καθώς η απώλεια κολλαγόνου επιταχύνεται περίπου αυτό το διάστημα (περίπου 30% μείωση σε 5 χρόνια)

Τι είναι οι ενέσιμοι βιοδιεγέρτες;

Αυτή η ομάδα ενέσιμων αποτελεί μια νέα κατηγορία θεραπειών στην αντιγηραντική ιατρική. Βοηθούν στην τόνωση των κυττάρων που είναι γνωστά ως ινοβλάστες για να συνεχίσουν να παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη, επιβραδύνοντας με τη σειρά τους τη διαδικασία γήρανσης. Τα ενέσιμα βιοδιεγερτικά είναι προληπτικές θεραπείες. Για να γίνει πιο κατανοητή η νέα αυτή κατηγορία θεραπειών ας δούμε ένα παράδειγμα: Οι ασθενείς επισκέπτονται τους οδοντιάτρους για δύο βασικούς λόγους:

  • Θεραπεία ενός συμπτώματος: το πιο συνηθισμένο είναι ο πόνος του δοντιού. Αυτό είναι παρόμοιο με την επίσκεψη σε έναν πλαστικό χειρουργό για τη διόρθωση της απώλειας όγκου ή των ρυτίδων. Ένας οδοντίατρος θα τροχίσει ή θα εξαγάγει. Ο πλαστικός χειρουργός θα κάνει μια ενέσιμη θεραπεία για να διορθώσει το έλλειμμα όγκου που σχετίζεται με την ηλικία ή θα προγραμματίσει μια σειρά θεραπειών με λέιζερ για την βελτίωση των ρυτίδων και της χαλάρωσης.
  • Πρόληψη. Οι οδοντίατροι θα κάνουν καθαρισμό, θα φθοριώσουν και θα προτείνουν το οδοντικό νήμα και το σχολαστικό βούρτσισμα. Αυτό μπορεί να αποτρέψει την αποσύνθεση των δοντιών και επομένως θα μειώσει τις πιθανότητες μιας συμπτωματικής θεραπείας στο τέλος. Αυτό είναι παρόμοιο με τα βιοδιεγερτικά ενέσιμα. Ο στόχος είναι να παραταθεί η ανάγκη να διορθωθεί ένα σύμπτωμα (απώλεια όγκου, απώλεια κολλαγόνου, γήρανση).

Γιατί να επενδύσω στους βιοδιεγέρτες;

Αποτελούν τη δεύτερη μορφή άμυνας μετά την περιποίηση του δέρματος, όπως τα αντιοξειδωτικά και τα αντηλιακά. Τα fillers υαλουρονικου οξέος, οι ενέσεις τοξίνης, τα λέιζερ και οι άλλες "συσκευές παραγωγής ενέργειας", που χρησιμοποιούνται κατάλληλα μπορούν να διορθώσουν σε έναν βαθμό τα σημάδια της γήρανσης, ενώ οι βιοδιεγέρτες επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης.

Τι αποτελέσματα μπορώ να περιμένω;

Επειδή υπάρχει ένα μεγάλο hype γύρω από τη βιοδιέγερση τον τελευταίο καιρό, καλό είναι να δούμε ποια είναι τα πραγματικά οφέλη. Ο πραγματικός στόχος των βιοδιεγερτών είναι να διατηρήσουν τα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο βιώσιμα και ενεργά καθώς μεγαλώνεις.

  • Πρωταρχικοί στόχοι: Μετριασμός της απώλειας κολλαγόνου που οδηγεί σε ρυτίδες, χαλάρωση του δέρματος και απώλεια ελαστικότητας. Ως εκ τούτου, στην πραγματικότητα, αυτά τα ενέσιμα χρησιμοποιούνται για να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς, η ενυδάτωση των ιστών είναι σημαντική.
  • Δευτερεύον κέρδος: Διέγερση κολλαγόνου σε διάφορα επίπεδα για την επίτευξη αντικειμενικής σύσφιξης και σφριγηλότητας του δέρματος. Σε ορισμένους ασθενείς βλέπουμε μια αντιστροφή της γήρανσης, δηλαδή λιγότερες ρυτίδες και ανόρθωση βασικών περιοχών όπως είναι το κατώτερο τριτημόριο του προσώπου και ο λαιμός. Η σύσφιξη του δέρματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ανοσοποιητικό σας σύστημα και πόσο κολλαγόνο μπορείτε να παράγετε.
  • Τριτογενή αποτελέσματα: βελτίωση της ποιότητας του δέρματος, που σημαίνει καλύτερη υφή του δέρματος, λιγότερες λεπτές γραμμές και μείωση του μεγέθους των πόρων.

Πώς διαφέρουν από τα απλά fillers;

Τα απλά fillers παρέχουν όγκο, οι βιοδιεγέρτες έχουν σχεδιαστεί για να διεγείρουν το κολλαγόνο με ελάχιστες αλλαγές στον όγκο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο όγκος αναφέρεται στη διόρθωση της ατροφίας λίπους και οστών, η οποία συμβαίνει με την ηλικία. Οι βιοδιεγέρτες στοχεύουν στα ανώτερα στρώματα του δέρματος.

Ισχύουν εξαιρέσεις, καθώς υπάρχουν fillers που μπορούν να έχουν τόσο αντικατάσταση όγκου όσο και βιοδιεγερτικές δράσεις, ανάλογα με τις ιδιότητες και την αραίωση τους.

Τι είδους βιοδιεγέρτες υπάρχουν;

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι βιοδιεγερτών με βάση το υαλουρονικό οξύ και χωρίς υαλουρονικό οξύ:

  1. Με βάση το HA: Υψηλό και χαμηλό μοριακό βάρος, μη διασυνδεδεμένο. (Profhilo)
  2. Χωρίς βάση το υαλουρονικο οξύ: PLLA, PCL, Πολυνουκλεοτίδια, υδροξυαπατίτης
  3. Υβριδικοί βιοδιεγέρτες

Οι βιοδιεγέρτες με βάση το υαλουρονικό οξύ παρέχουν καλύτερη ενυδάτωση των ιστών και κάποια διέγερση παραγωγής κολλαγόνου. Οι ενώσεις που δεν βασίζονται στο υαλουρονικό οξύ παρέχουν καλύτερη διέγερση κολλαγόνου με μικρές έως μέτριες αλλαγές όγκου (ανάλογα με την αραίωση). Δεν ενυδατώνουν το δέρμα τόσο καλά όσο τα ενέσιμα με βάση το υαλουρονικό οξύ.

Ως εκ τούτου, για τους ασθενείς στα 40 τους, ο καλύτερος συνδυασμός περιλαμβάνει τόσο ενέσιμα HA όσο και ενέσιμα που δεν βασίζονται σε HA.

Ποιος είναι ο κατάλληλος βιοδιεγέρτης για το δέρμα μου;

Ο αλγόριθμος είναι πολύπλοκος καθώς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί βιοδιεγέρτες και επιλέγεται ο κατάλληλος για κάθε τύπο δέρματός. Λαμβάνεται υπόψη η ηλικία, ο όγκος του προσώπου, η ποιότητα του δέρματος, ο βαθμός φωτογήρανσης, τα επίπεδα ενυδάτωσης του δέρματος, οι περιοχές-στόχους καθώς και οι προσδοκίες σου. Ένας αδρός κανόνας είναι:

  • Στα τέλη της δεύτερης δεκαετίας: Βιοδιεγέρτες που δεν βασίζονται σε HA (για παράδειγμα με πολυνουκλεοτίδια)
  • 30-40 ετών: Βασισμένο σε HA και χωρίς HA
  • 40 και μετά: Ενέσιμα με βάση το HA και χωρίς ΗΑ που αποκαθιστούν τον χαμένο όγκο

Πώς γίνεται η διαδικασία;

Υπάρχουν δύο μέθοδοι: με βελόνα και με κάνουλα. Και οι δύο μέθοδοι χρειάζονται 1-2 λεπτά για να εκτελεστούν. Η επιλογή εξαρτάται από τον τύπο και τη θέση του ενέσιμου που χρησιμοποιείται.

Πώς είναι η αποθεραπεία;

Η ανάρρωση εξαρτάται από το ενέσιμο που χρησιμοποιείται και κυμαίνεται από μηδέν ημέρες ανάρρωσης έως 48 ώρες.

  • PLLA ή βιοδιεγέρτης υδροξυαπατίτη ασβεστίου: καμία αποθεραπεία
  • Βιοδιεγέρτης υαλουρονικού οξέος: 6-12 ώρες αποθεραπεία
  • Βιοδιεγέρτης PCL: αποθεραπεία 1-2 ημερών
  • Πολυνουκλεοτίδιο: 48ωρη αποθεραπεία

Πότε θα δω τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα γίνονται ορατά μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες σε ασθενείς με αφυδατωμένο δέρμα, καθώς οι βιοδιεγέρτες υαλουρονικού οξέος (Prohilo) ενυδατώνουν άμεσα το χόριο. Η σύσφιξη, ωστόσο, μπορεί να διαρκέσει έως και 6 μήνες, καθώς το νέο κολλαγόνο απαιτεί χρόνο για να αναγεννηθεί. Αυτό ισχύει για βιοδιεγέρτες όπως Lanluma, Υδροξυαπατίτης, με πολυνουκλεοτίδια και με πολυκαπρολακτόνη, 

Καλό είναι να θυμάσαι: Ο πρωταρχικός στόχος των βιοδιεγερτών είναι να αποτρέψουν την εξάντληση του κολλαγόνου που σχετίζεται με την ηλικία. Επομένως, ο μετριασμός είναι ένα αποτέλεσμα που δεν βλέπεις άμεσα.

Πόσες θεραπείες θα χρειαστώ;

2-4 ανάλογα με το επίπεδο απώλειας κολλαγόνου και αφυδάτωσης. Ως αδρός κανόνας:

  • 30-45 ετών: 2 συνεδρίες
  • 45-55 ετών: 3 συνεδρίες
  • 55 και άνω: 3-4 συνεδρίες

Ο ακριβής αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες - τον βαθμό απώλειας κολλαγόνου και την ικανότητά σου να παράγεις νέο κολλαγόνο

Πόσο συχνά θα πρέπει να κάνω θεραπεία με βιοδιεγέρτες για συντήρηση;

Εξαρτάται από την ηλικία, τις προσδοκίες και το βαθμό γήρανσης του δέρματος. Ως αδρός κανόνας, μετά την αρχική φάση:

  • Βιοδιεγέρτες με υαλουρονικό οξυ: 1-2 φορές ετησίως
  • Βιοδιεγέρτες χωρίς υαλουρονικό οξυ: 1-2 φορές το χρόνο

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο συχνά είναι τα ενέσιμα, καθώς προσπαθούμε να "προλάβουμε" την απώλεια κολλαγόνου με την πάροδο του χρόνου ΚΑΙ τη μείωση παραγωγής του λόγω ηλικίας.

Οι βιοδιεγέρτες θα "ανορθώσουν" ή θα "σφίξουν" πραγματικά το δέρμα μου;

Η αλήθεια είναι η εξής: ο πρωταρχικός στόχος είναι να περιοριστεί η μείωση του κολλαγόνου που σχετίζεται με την ηλικία. Με προσεκτική επιλογή ενέσιμων προϊόντων, αυτό είναι εφικτό στους περισσότερους ασθενείς (>95%).

Όσον αφορά την κλινικά παρατηρήσιμη σύσφιξη του δέρματος, αυτή παρατηρείται στο 30-70% των ασθενών. Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από:

  • Σωστή επιλογή προϊόντος
  • Αραίωση του προϊόντος
  • Αριθμός συνεδριών
  • Βαθμό φωτογήρανσης
  • Ηλικία και γενικότερη κατάσταση του δέρματος
  • Η γενετική σου απάντηση στα ενέσιμα (αυτή είναι ο μεγαλύτερος άγνωστος)

Πότε πρέπει να ξεκινήσω βιοδιεγερτικές θεραπείες;

Μια καλή ηλικία έναρξης είναι στα αρχικά στάδια της απώλειας κολλαγόνου, δηλαδή στις αρχές της τρίτης δεκαετίας. Θυμήσου ότι η εξάντληση του κολλαγόνου συμβαίνει στο 1-1,5% ετησίως, ξεκινώντας από τις αρχές της δεύτερης δεκαετίας! Όσο νωρίτερα ξεκινήσεις, τόσο μικρότερος είναι ο αριθμός των συνολικών ενέσιμων συνεδριών για να φτάσεις στη φάση της συντήρησης.

Γιατί οι βιοδιεγερτικές ενέσεις είναι πιο σημαντικές γύρω από την εμμηνόπαυση;

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών της εμμηνόπαυσης, υπάρχει μια επιταχυνόμενη μείωση του κολλαγόνου - 30% σε διάστημα μόλις 5 ετών. Αυτό, σε συνδυασμό με την απώλεια οστικής μάζας και την σταδιακή ατροφία στα διαμερίσματα λίπους του προσώπου οδηγεί σε επιταχυνόμενη γήρανση στις αρχές της τέταρτης δεκαετίας έως περίπου τα 50.

Εάν για παράδειγμα μετακομίσεις σε ένα σπίτι με τερμίτες, ξεκινάς με ανακαινίσεις ή προσπαθείς να προλάβεις περαιτέρω ζημιές από τους τερμίτες;  To ερώτημα είναι φυσικά ρητορικό. Το ίδιο ισχύει και για τη γήρανση του προσώπου. Το πρώτο βήμα είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω μείωση του κολλαγόνου, της ελαστίνης και του υαλουρονικού οξέος με βιοδιεγερτικά ενέσιμα (ιδανικά μαζί με ήπιες θεραπείες επαγωγής κολλαγόνου π.χ ραδιοσυχνότητες ή microneedling). Επένδυσε στην πρόληψη και, στη συνέχεια, προχώρησε στη διόρθωση

Τι είναι οι βιοδιεγέρτες με υαλουρονικό οξύ και σε τι διαφέρουν από τα απλά fillers υαλουρονικού οξέος;

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει για παράδειγμα το Profhilo. Eίναι ένας σχετικά αδύναμος διεγέρτης ινοβλαστών (κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο). Γιατί είναι όμως απαραίτητο;

Επειδή υπάρχει μια μείωση του υαλουρονικού οξέος που σχετίζεται με την ηλικία που προδιαθέτει σε "αφυδάτωση του δέρματος". Επομένως, με ένα ενέσιμο σκεύασμα μπορεί κανείς να "πολεμήσει" δύο διαφορετικά προβλήματα.

Το Profhilo με λίγα λόγια:

  • 2-3 συνεδρίες σε απόσταση 4 έως 8 εβδομάδων
  • Ελάχιστος χρόνος αποθεραπείας 6-12 ωρών
  • Χρησιμοποιείται καλύτερα για την ενυδάτωση του δέρματος
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιοχές του προσώπου, λαιμού και του ντεκολτέ
  • Έχει ένδειξη σχεδόν σε όλους άνω των 40 ετών
  • Συνδυάζεται καλύτερα μαζί με πιο ισχυρούς βιοδιεγέρτες που αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου

Τι είναι τα πολυνουκλεοτίδια και πόσο αποτελεσματικά είναι;

Τα πολυνουκλεοτίδια είναι μια νέα κατηγορία ενεσίμων θεραπειών. Υπάρχουν διάφορα σκευάσματα όπως τα pluryal densifiers, nucleofill κ.ά. Αυτή η ένωση προέρχεται από DNA που εξάγεται από υποπροιόντα σολομού από (γονάδες-σπέρμα). Λειτουργεί επιφανειακά και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου στα ανώτερα στρώματα του δέρματος. Χρησιμοποιείται καλύτερα ως μέσο πρόληψης ή σε συνδυασμό με άλλους βιοδιεγέρτες.

Τα πολυνουκλετίδια με λίγα λόγια:

  • Απαιτούνται συνήθως 3-4 συνεδρίες
  • Αποθεραπεία 24-48 ωρών (πομφοί)
  • Κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος
  • Εξαιρετικά αποτελέσματα γύρω από τα μάτια για τη θεραπεία λεπτών γραμμών και ρυτίδων
  • Παρέχει ελάχιστο έως καθόλου όγκο

Τι είναι η βιοδιέγερση Gouri ή PCL - πολυκαπρολακτόνης;

Το Gouri είναι ένας πολύ ισχυρός βιοδιεγέρτης. Παρέχει μέγιστη διέγερση του κολλαγόνου στο βαθύτερο χόριο και απαιτεί 3 συνεδρίες για βέλτιστα αποτελέσματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περιοχή του προσώπου και του λαιμού. Το μειονέκτημα είναι ότι οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις είναι πιο συχνές με αυτό το ενέσιμο σε σύγκριση με άλλα. Συνοπτικά:

  • 3 συνεδρίες, σε απόσταση 4-10 εβδομάδων μεταξύ τους
  • Ο χρόνος αποθεραπείας ποικίλλει από 1-3 ημέρες
  • Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος
  • Χρειάζονται 3-6 μήνες για βέλτιστα αποτελέσματα
  • Παρέχει μικρό όγκο, επομένως είναι ιδανικό για ώριμο κάτω μέρος του προσώπο

Τι είναι το πολυγαλακτικό οξύ και πότε το χρησιμοποιούμε ως βιοδιεγέρτη;

Το πολυγαλακτικό οξύ είναι από τους παλαιότερους βιοδιεγέρτες με ιστορικό ασφάλειας δύο δεκαετιών. Χρησιμοποιείται επίσης ως filler καθώς προσφέρει όγκο σε περιοχές όπως το μέσο πρόσωπο και οι κροτάφοι. Το πολυγαλακτικό οξύ με λίγα λόγια:

  • 3-6 συνεδρίες σε απόσταση 6-10 εβδομάδων
  • Χωρίς χρόνο αποθεραπείας
  • Προσφέρει και όγκο εκτός από τη διέγερση κολλαγόνου
  • Χρειάζονται 3-6 μήνες για τα τελικά αποτελέσματα
  • Χρησιμοποιείται καλύτερα στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες ή στις μικρότερες με που χρειάζονται περισσότερο όγκοος

Τι είναι ο υδροξυαπατίτης του ασβεστίου;

Είναι ένας ισχυρός παράγοντάς βιοδιέγερσης. Ανάλογα με την αραίωσή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εξαιρετικός βιοδιεγέρτης σε περιοχές με έντονη ρυτίδωση όπως τα χέρια, τα μπράτσα, τα γόνατα και στο πρόσωπο, Επίσης είναι εξαιρετικό ενέσιμο γύρω από την περιοχή της γνάθου για διαμόρφωση του jawline.

Τέτοια fillers είναι διαθέσιμα εδώ και αρκετά χρόνια. Συνήθως περιέχουν υδροξυαπατίτη ασβεστίου. Γνωστά προϊόντα είναι, για παράδειγμα, το Radiesse (Merz Aesthetics) ή το Crystalys (Luminera). Τα πληρωτικά όπως το Radiesse και το Crystalys δεν περιέχουν υαλουρονικό οξύ, αλλά αποτελούνται από ένα υδάτινο gel που περιέχει μικρές σφαίρες υδροξυαπατίτη ασβεστίου. Ο υδροξυαπατίτης ασβεστίου είναι μια ανόργανη ένωση ασβεστίου και φωσφόρου και, όπως το υαλουρονικό οξύ, εμφανίζεται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα.

Τί είναι οι "υβριδικοί" βιοδιεγέρτες;

Τελευταία έχει προκύψει και μια νέα κατηγορία υβριδικών βιοδιεγερτών που συνδυάζουν το υαλουρονικό οξύ και κάποιον άλλο βιοδιεγέρτη.

  • Υαλουρονικό οξύ και υδροξυαπατίτης του ασβεστίου(HarmonyCa). Το HArmonyCa συνδυάζει τα οφέλη από δύο κόσμους, το υαλουρονικό οξύ (HA) και τον υδροξυαπατίτη του ασβεστίου (CaHA). Όπως ένα συμβατικό filler, το HArmonyCa αποτελείται από μια γέλη διασταυρωμένου υαλουρονικού οξέος, στην οποία όμως έχουν ενσωματωθεί πολύ μικρές σφαίρες υδροξυαπατίτη του ασβεστίου. Έτσι, έχουμε το άμεσο αποτέλεσμα λόγω του υαλουρονικού οξέος αλλά και το παρατεταμένο effect στην κολλαγονογένεση από την βιοδιέγερση λόγω του υδροξυαπατίτη.
  • Υαλουρονικό οξύ και πολυνουκλεοτίδια (Pluryal Densify). Συνδυασμός της βιοδιεγερτικής δράσης των πολυνουκλεοτιδίων και ενυδατικής δράσης του υαλουρονικού οξέος.

Τι θα συμβεί αν σταματήσω τα βιοδιεγερτικά ενέσιμα;

Απλά γερνάς σύμφωνα με το γενετικό σου χρονοδιάγραμμα. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η διακοπή των ενεσίμων θα επιταχύνει τη γήρανση.

Πώς συνδυάζεται η θεραπεία LED με τις ενέσεις βιοδιεγέρτη;

Τα LED συμβάλλουν λιγότερο στη διέγερση του κολλαγόνου, σε σύγκριση με τα βιοδιεγερτικά ενέσιμα αλλά αποτελούν έναν πολύ αποτελεσματικό συνδυασμό μαζί τους.

Η θεραπεία LED είναι χρήσιμη για αποκατάσταση μετά από θεραπείες λέιζερ ή ραδιοσυχνοτήτων με βελόνες (Morpheus8).

Πώς συνδυάζεται το microneedling με τους βιοδιεγέρτες;

Το microneedling (dermapen4) είναι μια χαμηλού επιπέδου βιοδιεγερτική διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας και της υφής του δέρματος.

Πώς συνδυάζεται το RF microneedling με Morpheus8, με αυτήν τη θεραπεία;

Το Morpheus8 ταξινομείται ως βιοδιέγερση υψηλού επιπέδου, πράγμα που σημαίνει ότι οι θεραπείες ΔΕΝ πρέπει να εκτελούνται πολύ συχνά. Καλό είναι να δημιουργούνται εξατομικευμένα συνδυαστικά πρωτόκολλα που να περιέχουν θεραπείες βιοδιέγερσης υψηλού επιπέδου

Τελικά ποιος είναι ο ιδανικός συνδυασμός για την μεγαλύτερη συνολικά παραγωγή νέου κολλαγόνου;

Προφανώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Σε κάθε περίπτωση όμως η διέγερση του κολλαγόνου πρέπει να ρυθμίζεται. Εάν "χτυπάς" τους ινοβλάστες σου με θεραπείες βιοδιέγερσης υψηλού επιπέδου, οι πιθανότητες είναι ότι θα εξαντληθούν οι επιλογές σου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η διέγερση υψηλού επιπέδου πρέπει να γίνεται κατά διαστήματα όταν απαιτείται, και στο μεσοδιάστημα να υπάρχει μια "συντήρηση" με βιοδιέγερση χαμηλού επιπέδου.

Η βιοδιέγερση υψηλού επιπέδου αναφέρεται σε:

  • αφαιρετικά λέιζερ (όπως CO2),
  • υψηλής έντασης μικροβελονισμό RF (Morpheus8) ,
  • Face Tite ραδιοσυχνότητες
  • HIFU
  • Sofwave.

Η βιοδιέγερση χαμηλού επιπέδου περιγράφει:

  • τα βιοδιεγερτικά ενέσιμα
  • απλές συσκευές ραδιοσυχνοτήτων
  • φροντίδα δέρματος με ειδικά προϊόντα
  • θεραπείες LED.

Μάθε περισσότερα: www.drdrakotos.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i