Ροδόχρους νόσος | Πού οφείλεται και χρήσιμα tips για να την αντιμετωπίσεις

Αν έχεις ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, μάθε τα πάντα για αυτήν τη φλεγμονώδη δερματοπάθεια, τη ροδόχρους νόσο.

rodochrous istock

Η ροδόχρους είναι από τις νόσους της επιδερμίδας που έχει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και απλά δεν το γνωρίζει. Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η ήπια έως έντονη ερυθρότητα κυρίως στα μάγουλα, το μέτωπο και το πηγούνι, το αίσθημα καύσου, ειδικά μετά την κατανάλωση λιπαρών και καυτερών τροφών, το οίδημα, η εμφάνιση μικρών κόκκινων σπυριών ακόμα και κύστεων.

Κοκκινίλες στο δέρμα: Έχω ροδόχρου ακμή, υπερευαισθησία ή αλλεργίες; Τι να κάνω;

Υπάρχουν διάφορα στάδια της νόσου από μια απλή ερυθρότητα που εντείνεται μόνο με τις καιρικές αλλαγές έως τη μόνιμη εμφάνιση μικρών σπυριών, τραχύτητας και κοκκινίλας.

Σε κάθε περίπτωση αν έχεις την υπόνοια της ροδόχρου νόσο πρέπει πρώτα να συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου που θα κάνει και τη σωστή διάγνωση για τις ανάγκες της επιδερμίδας σου και στη συνέχεια να ακολουθήσεις τις συμβουλές μας.

Πώς να μειώσεις την ερυθρότητα

Υπάρχουν αναρίθμητοι λόγοι που εντείνουν την ερυθρότητα. Μερικοί από τους οποίους είναι: το στρες, η κατανάλωση τροφών με λακτόζη και λιπαρά, τα καυτερά φαγητά, η ηλιακή ακτινοβολία, η έκθεση σε πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, το κόκκινο κρασί, το αλκοόλ, η καφεΐνη και η λάθος επιλογή προϊόντων περιποίησης.

Για να αντιμετωπίσεις την ερυθρότητα μπορείς να αποφύγεις ή να περιορίσεις κάποιους από τους παραπάνω παράγοντες καθώς επίσης:

  • Να μην χρησιμοποιείς ζεστό νερό για τον καθαρισμό της επιδερμίδας σου.
  • Να αποφεύγεις τη σάουνα και αντίστοιχους πολύ ζεστούς χώρους.
  • Να επιλέγεις προϊόντα περιποίησης με ήπιες συνθέσεις και ουδέτερο ph.
  • Να μην κάνεις μηχανική απολέπιση τρίβοντας με scrub την επιδερμίδας σου.
  • Να προτιμάς τη χημική απολέπιση με αζελαϊκό οξύ που είναι από τα πιο ήπια οξέα.
  • Να προτιμάς προϊόντα με αυτά τα συστατικά: νιασιναμίδη, υαλουρονικό οξύ, ceramides, πράσινο τσάι, αλαντοϊνη, βιταμίνη Ε, καλέντουλα, centella asiatica, πεπτίδια και κλάσματα προβιοτικών και πρεβιοτικών. 
  • Να αποφεύγεις τη χρήση ρετινόλης και γλυκολικού οξέως, καθώς μπορεί να εντείνουν τον ερεθισμό και την ερυθρότητα, αλλά και συσκευών καθαρισμού και εργαλείων μασάζ.
  • Να μην εφαρμόζεις προϊόντα περιποίησης με άρωμα, καθώς αποτελεί ερεθιστικό παράγοντα.

Η διατροφή για ροδόχρου ακμή από τη διαιτολόγο

3 μυστικά για τη ροδόχρους νόσο

1. Η περιποίηση της επιδερμίδας θέλει ενυδάτωση και ήπιες συνθέσεις

Ξεκινώντας πάντα από τον καθαρισμό προτίμησε προϊόντα με ήπιες συνθέσεις και ενυδατικά συστατικά που μπορεί να μην προσφέρουν βαθύ καθαρισμό αλλά σέβονται τον επιδερμικό φραγμό της επιδερμίδας και την αφήνουν απαλή.

Αν νιώσεις αίσθηση τραβήγματος μετά τον καθαρισμό σημαίνει πως τα προϊόντα που χρησιμοποιείς δεν είναι τα κατάλληλα για την επιδερμίδα σου. Φρόντισε η ενυδατική λοσιόν και ο ορός που θα απλώσεις στη συνέχεια να περιέχουν συστατικά όπως κλάσματα πρεβιοτικών και ceramides που θα αποκαταστήσουν και θα ενδυναμώσουν τον επιδερμικό φραγμό μετά τον καθαρισμό.

Η ενυδατική σου κρέμα πρέπει να διαθέτει αντιφλεγμονώδη και αντιερεθιστική δράση και να καταπραΰνει την επιδερμίδα. Σημαντική είναι η επιλογή της υφής της και η ποσότητα που εφαρμόζεις, καθώς η υπερβολική λιπαρότητα μπορεί να εντείνει τον ερεθισμό. Επέλεξε την υφή της κρέμας σου όπως θα έκανες σε κάθε περίπτωση, δηλαδή σύμφωνα με τον τύπο της επιδερμίδας σου. Πιο ανάλαφρη για λιπαρές και μεικτές επιδερμίδες και πιο πλούσια για ξηρές.

2. Η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και την ηλιακή ακτινοβολία είναι από τους κύριους παράγοντες που πυροδοτούν τη ροδόχρου νόσο. Η αντιοξειδωτική προστασία δεν πρέπει να λείπει από τη ρουτίνα της ομορφιάς σου απλώνοντας κάθε πρωί έναν ορό με βιταμίνη C σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε ώστε να μην προκαλέσει ερεθισμούς.

Το αντηλιακό σου με SPF 30 ή SPF 50 πρέπει να το απλώνεις 20' με μισή ώρα πριν βγεις σε εξωτερικό περιβάλλον ώστε να προλάβει να δράσει και να παρέχει επαρκή προστασία στην επιδερμίδα σου.

Tip: Μπορείς να ανανεώνεις την αντηλιακή προστασία μέσα στην ημέρα με ένα διάφανο αντηλιακό σπρέι.

3. Το μακιγιάζ πρέπει να είναι "έξυπνο"

Αν αναρωτιέσαι αν υπάρχει τρόπος να μειώσεις άμεσα την ερυθρότητα της επιδερμίδας σου πριν από ένα σημαντικό ραντεβού, ένα επαγγελματικό δείπνο ή μια βραδινή έξοδο σου έχουμε καλά νέα. Το μακιγιάζ θα σε σώσει!

Το χρώμα που εξουδετερώνει το κόκκινο είναι το αντίθετό του χρώμα, το πράσινο. Έτσι απλώνοντας ένα primer σε πράσινη απόχρωση θα μειώσεις στη στιγμή την ερυθρότητα δημιουργώντας τον ιδανικό καμβά για να εφαρμόσεις στη συνέχεια το foundation.

Η απόχρωση του foundation πρέπει να είναι ψυχρή με κίτρινους υποτόνους και όχι ροζ όπως αντίστοιχα και η απόχρωση του κονσίλερ σου. Το ρουζ σου επίσης πρέπει να έχει ψυχρή απόχρωση αποφεύγοντας τα φούξια και έντονα ροζ και επενδύοντας σε ροδακινί και μπεζ τόνους.

ΑΠΟ ΤΟ SHAPE ΜΑΡΤΙΟΥ '24 ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΕ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΗΝ ΕΛΕΑΝΝΑ ΛΙΜΑ ΚΑΙ ΔΩΡΟ BODY WATER ΤΗΣ FRESH LINE. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i