Από ροδόχρου ακμή μέχρι απλή ερυθρότητα: Tips για σωστή αντιμετώπιση

Πολύτιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν σε κάθε περίπτωση.

Παθήσεις του δέρματος unsplash

Η αναψοκοκκινισμένη επιδερμίδα μπορεί να αποδοθεί σε πολλούς παράγοντες, όπως η απότομη εναλλαγή θερμοκρασίας, η έντονη ζέστη, μια σκληρή προπόνηση ή απλά από ένα ξαφνικό αίσθημα ενθουσιασμού ή αμηχανίας. Κάποιες φορές, όμως,
μπορεί να εμφανιστεί ερυθρότητα εξαιτίας δερματικής πάθησης, όπως η ροδόχρους νόσος, η ροδόχρους ακμή, ή ενδοκρινικών διαταραχών που μπορεί να μη γνωρίζεις καν ότι έχεις.

Ενώ ορισμένες αιτίες της εμφάνισης ερυθρότητας αντιμετωπίζονται άμεσα με δροσερό νερό ή την εφαρμογή μιας καταπραϋντικής μάσκας, άλλες, όπως η ροδόχρους νόσος, απαιτούν εντατικές θεραπείες στο ιατρείο του δερματολόγου. Όποια κι αν είναι η δική σου περίπτωση, το να καταπραΰνεις την ερεθισμένη σου επιδερμίδα είναι πολύ πιο εύκολο μόλις εντοπίσεις την αιτία.

► ΔΡΟΣΕΡΉ ΚΟΜΠΡΈΣΑ Εάν η ερυθρότητα της επιδερμίδας σου δεν οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο ιατρικό νόσημα, μπορείς να την αντιμετωπίσεις εφαρμόζοντας μια δροσερή κομπρέσα από χαμομήλι. Στις περισσότερες περιπτώσεις η επιδερμίδα κοκκινίζει ως αποτέλεσμα της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί εμφανίζουν ερυθρότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης, όταν πίνουν αλκοόλ ή αν νιώσουν άβολα. Για να καταπραΰνεις την κοκκινισμένη επιδερμίδα, βάλε μια καθαρή πετσέτα σε μια πλαστική σακούλα γεμάτη παγάκια και άφησέ τη στην κατάψυξη για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια αφαίρεσε την πετσέτα και εφάρμοσέ τη στο πρόσωπό σου για περίπου 20 λεπτά.

► ΚΑΤΑΠΡΑΫΝΤΙΚΉ ΜΆΣΚΑ Εάν επιθυμείς να καταπραΰνεις την ερυθρότητα που έχει προκληθεί από έντονη ξηρότητα ή φλεγμονή, οι φυσικές σπιτικές αλλά και οι υφασμάτινες εμποτισμένες μάσκες αποτελούν εξαιρετικές θεραπείες, αρκεί να περιέχουν τα κατάλληλα συστατικά. Το ροδόνερο είναι γνωστό για τη μείωση της ερυθρότητας.

► ΤΑΚΤΙΚΉ ΕΝΥΔΆΤΩΣΗ Αν η επιδερμίδα σου εμφανίζει χρόνια ερυθρότητα, ενυδάτωνέ την πιο συχνά. Προτίμησε κρέμες με καταπραϋντικά συστατικά, όπως αλόη, πρωτεΐνες βρόμης και κλάσματα προβιοτικών, αλλά και ορούς με υαλουρονικό οξύ.

► ΘΕΡΑΠΕΊΕΣ ΛΈΙΖΕΡ Το V-Beam λέιζερ είναι η ιδανική θεραπεία για τη ροδόχρου νόσο, καθώς εκπέμπει ενέργεια συγκεκριμένου μήκους κύματος, που στοχεύει στα ερυθρά αιμοσφαίρια και στις ευρυαγγείες που προκαλούν το μόνιμο ερύθημα στην επιδερμίδα με ροδόχρου. Για την πλήρη εξαφάνιση των ευρυαγγειών χρειάζονται μία με τρεις συνεδρίες ανά 6 με 8 εβδομάδες και καλό είναι να ολοκληρώνονται λίγο πριν από το καλοκαίρι. Το λέιζερ KTP είναι μια άλλη επιλογή, που καυτηριάζει τα διεσταλμένα αγγεία που προκαλούν ερυθρότητα, και ενδείκνυται για πιο ήπιες περιπτώσεις.

► ΌΧΙ ΣΤΑ ΕΡΕΘΙΣΤΙΚΆ ΣΥΣΤΑΤΙΚΆ Η ερυθρότητα μπορεί να επιδεινωθεί από ορισμένα συστατικά, όπως τα οξέα και η ρετινόλη. Εάν το αγαπημένο σου προϊόν τα περιέχει, περιόρισε τη χρήση του σε λίγες μόνο φορές την εβδομάδα ή αναζήτησε φόρμουλες με χαμηλό ποσοστό των δραστικών αυτών συστατικών. Πάντα το βράδυ πρέπει να απλώνεις μια κρέμα θρέψης μετά τα δραστικά συστατικά και κάθε πρωί αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

► ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΉ Η ερυθρότητα της επιδερμίδας μπορεί απλά να
σχετίζεται και με τη διατροφή. Εάν είσαι επιρρεπής σε ερυθρότητα ή ροδόχρου νόσο, τότε απόφυγε τις πικάντικες τροφές, τα εσπεριδοειδή, την ντομάτα, τη σοκολάτα, την κανέλα και το αλκοόλ. Επίσης, περιόρισε τα σάκχαρα, τα δημητριακά, τους σύνθετους υδατάνθρακες, τα μη βιολογικά κρέατα και γαλακτοκομικά και τα φρούτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα προβιοτικά είναι απαραίτητα, ενώ βοηθούν τα συμπληρώματα με βιταμίνη D.

► ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΟ ΑΝΤΗΛΙΑΚΌ Η χρήση αντηλιακής προστασίας όλο τον
χρόνο με μίνιμουμ SPF 30 είναι απαραίτητη. Επίσης, μπορείς να επιλέξεις ένα
αντηλιακό που να περιέχει ψευδάργυρο για επιπλέον αντιφλεγμονώδη δράση.

► ΈΞΥΠΝΟ ΜΑΚΙΓΙΆΖ Πριν από μια σημαντική εμφάνιση εφάρμοσε πριν από το μέικαπ ένα primer με πράσινη απόχρωση, το αντίθετο της κόκκινης, που εξαλείφει στη στιγμή την ερυθρότητα, και στη συνέχεια άπλωσε μέικαπ.

► ΣΥΜΒΟΥΛΈΨΟΥ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΌ Εάν έχεις εξαντλήσει κάθε επιλογή και εξακολουθείς να μην μπορείς να απαλλαγείς από την ερυθρότητα ή το ερύθημα, πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου, ειδικά αν η ερυθρότητα συνδυάζεται με επιπλέον συμπτώματα.

Η διατροφή για ροδόχρου ακμή από τη διαιτολόγο

Έχω ευαίσθητο δέρμα: Ροδόχρους ακμή, σπυράκια, πανάδες ή έκζεμα; Δες τι να κάνεις στο σπίτι και στο ιατρείο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i