Έχω ευαίσθητο δέρμα: Ροδόχρους ακμή, σπυράκια, πανάδες ή έκζεμα; Δες τι να κάνεις στο σπίτι και στο ιατρείο

Όταν το δέρμα σου είναι ευαίσθητο, χρειάζεται όχι μόνο περισσότερη αλλά και πιο ειδική φροντίδα. Μάθε να του την προσφέρεις σωστά.

Έχω ευαίσθητο δέρμα

Μπορεί να έχεις σκίσει όλες τις φωτογραφίες σου, γιατί η ακμή σού μοιάζει με εφιάλτη. Ίσως να έχεις αποκλείσει το φλερτ, αφού το έκζεμα ή τα έντονα κόκκινα και καφέ στίγματα έχουν καταστρέψει την αυτοπεποίθησή σου. Μπορεί ακόμη να έχεις απομονωθεί, εξαιτίας της ψωρίασης. Μαζί μ' εσένα, εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο αποφεύγουν να δείξουν το πρόσωπό τους ή το σώμα τους σε κοινή θέα, εξαιτίας των δερματικών παθήσεων. Από σήμερα, όμως, αυτό μπορεί να αλλάξει για σένα, προς το καλύτερο. Διάβασε αυτό το άρθρο και θα διαπιστώσεις ότι η απόσταση που σε χωρίζει από το να αποκτήσεις πρόσωπο και δέρμα αψεγάδιαστα είναι μόλις ένα βήμα –και μερικά έξυπνα τρικ– μακριά.

Διάβασε επίσης: Ποια είναι η θεραπεία για την ακμή; Η δερματολόγος απαντά

Έχω ευαίσθητο δέρμα: Δες τι να κάνεις στο σπίτι και στο ιατρείο

1. Απαλλάξου από τη ροδόχρου ακμή

Εμφανίζεται κυρίως στις ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες, όπου τα αιμοφόρα αγγεία του προσώπου διαστέλλονται ευκολότερα, οδηγώντας σε έντονη, τοπική ερυθρότητα και φλεγμονές σε μάγουλα και μύτη. "Η δερματολογία" επισημαίνει η Βάλια Μουσάτου, δερματολόγος,  "τη θεωρεί δερματική ανωμαλία γενετικής προέλευσης, ωστόσο υπάρχουν και αίτια που επιδεινώνουν τα σημάδια, όπως η έκθεση σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, τα καυτερά φαγητά, η καφεΐνη, το αλκοόλ και τα ζεστά ροφήματα"

Τι μπορείς να κάνεις μόνη σου

Ξεκίνα με το να καταγράφεις αναλυτικά τι πυροδοτεί τα επεισόδια ερυθρίασης στο πρόσωπό σου, ώστε να εντοπίσεις τους υπαίτιους. Επιπλέον, καθώς η επιδερμίδα σου είναι εξαιρετικά ευερέθιστη, μετάτρεψε τον καθημερινό καθαρισμό του προσώπου σου στην πιο υποαλλεργική του εκδοχή. Μια λοσιόν και μια ενυδατική με καταπραϋντικά συστατικά όπως η αλόη, το χαμομήλι ή το πράσινο τσάι είναι η πιο σοφή επιλογή.

Τι θα καταφέρεις με το γιατρό

Σίγουρα θα σου συστήσει μια αντιβιοτική κρέμα τοπική επάλειψης. Ρώτησέ τον όμως και για μια ειδική θεραπεία με λέιζερ, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται καθίζηση των διεσταλμένων αγγείων και συνεπώς εξαλείφεται το πρόβλημα της ερυθρίασης σε μεγάλο βαθμό.

2. «Σβήσε» την ακμή

Οι ορμονικές μεταπτώσεις που δημιουργούνται από το έντονο στρες αλλά και τον εμμηνορροϊκό κύκλο σου, έξι φορές στις δέκα δημιουργούν έντονη ακμή. Η υπερπαραγωγή σμήγματος φράζει τους πόρους, όπου αυτοί με τη σειρά τους εγκλωβίζουν τα νεκρά κύτταρα, συγκεντρώνουν βακτήρια και δημιουργούν κύστεις στον τριχοσμηγματογόνο αδένα.

Τι μπορείς να κάνεις μόνη σου

Η άσκηση καθημερινά για 30 λεπτά βοηθά τις ορμόνες σου να ισορροπήσουν, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους πόρους του δέρματος να ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο απόφραξης. Επόμενο βήμα, η επιλογή κατάλληλων προϊόντων. Δοκίμασε το πλύσιμο πρωί και βράδυ με καθαριστικό που να περιέχει κατευναστικά συστατικά, όπως χαμομήλι, ώστε να προστατευτείς από μολύνσεις και ξηρότητα. Όταν τα σπυράκια είναι εμφανή, μην επιχειρήσεις να τα σπάσεις – θα δημιουργηθούν μόνιμες πληγές.

Τι θα καταφέρεις με το γιατρό

Εάν, παρά τη συντηρητική κούρα, η ακμή δεν υποχωρεί, ένας δερματολόγος θα σου χορηγήσει τοπική θεραπεία με ρετινοειδή –παράγωγα της βιταμίνης Α τα οποία απελευθερώνουν τους πόρους– και κάποια αντιβιοτικά ζελ που εξουδετερώνουν τα βακτήρια. Πιθανόν να χρειαστεί να πάρεις και κάποια χάπια για μείωση των επιπέδων των ορμονών σου, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ακμής θα σου γράψει συνταγή για ισοτρετινοΐνη, ένα ισχυρό φάρμακο που έχει την ιδιότητα να μειώνει την παραγωγή σμήγματος και κερατίνης. Μπορείς, ακόμη, να ρωτήσεις το γιατρό σου για θεραπεία με λέιζερ κατά τις οποίες θερμαίνονται οι λιπώδεις αδένες για να σταματήσουν την παραγωγή σμήγματος και να καθαριστούν οι πόροι από τα μικρόβια. Όταν οι κύστεις είναι πιο μεγάλες, οι ενέσεις κορτιζόνης είναι αρκετά αποτελεσματικές.

3. Απάλειψε πανάδες και καφέ σημάδια

Η υπερβολική χρώση του δέρματος (μεταφλεγμονώδης υπέρχρωση)  είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να προκύψει ως αθροιστικό αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης έκθεσής σου στον ήλιο, αλλά και έπειτα από κάποιο τραύμα που παρέμεινε μόνιμο, όπως, για παράδειγμα, αν σπας τα σπυράκια σου. Το δέρμα σου εξαιτίας της αθροιστικής έκθεσης στον ήλιο ή των ορμονικών αλλάγων (αντισυλληπτικά, εγκυμοσύνη, θεραπεία γονιμότητας), οδηγείται σε μεγαλύτερη παραγωγή μελανίνης στο συγκεκριμένο σημείο, δημιουργώντας μέλασμα, κοινώς πανάδες στα μάγουλα ή το κούτελο. Πανάδες μπορεί να εμφανίσεις επίσης κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης ή ενώ βρίσκεσαι σε θεραπεία γονιμότητας, λόγω των μεταβολών που υπόκεινται τα οιστρογόνα σου.

Τι μπορείς να κάνεις μόνη σου

Ευτυχώς, κυκλοφορούν εξελιγμένα προϊόντα τα οποία εξαφανίζουν το πρόβλημα μέσα σε 12 εβδομάδες. Ψάξε για όσα περιέχουν αζελαϊκό και κοζικό οξύ, πράσινο τσάι και βιταμίνη C. Είναι επίσης απαραίτητο να απλώνεις στο δέρμα σου ένα αντηλιακό πλήρους φάσματος προστασίας, τουλάχιστον SPF 30, ώστε να μην επιτρέπεις να γίνονται ακόμη πιο σκούρα τα σημάδια σου λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας.

Τι θα καταφέρεις με το γιατρό

Οι πανάδες δύσκολα θεραπεύονται με τα συμβατικά καλλυντικά, οπότε ο δερματολόγος σου σίγουρα θα σε βάλει σε θεραπεία με ειδικές φαρμακευτικές κρέμες αποχρωματισμού (υδροκινόνη). Έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την παραγωγή χρωστικών από τα κύτταρα και να απαλύνουν τα σημάδια μέσα σε 1 περίπου μήνα. Υπολόγισε ότι θα σου συστήσει και κάποια κούρα χημικής απολέπισης με γλυκολικό οξύ μία φορά το μήνα.

4. Εξαφάνισε το έκζεμα

Πολλές φορές η φαγούρα και το ξεφλούδισμα στο πρόσωπο σου ειδικά όταν  επανεμφανίζεται τακτικά στα ίδια σημεία, τότε σίγουρα υποφέρεις από έκζεμα, μια φλεγμονώδη πάθηση η οποία εμφανίζεται συχνά σε άτομα με αλλεργική προδιάθεση. Αιτία; Τα σκληρά σαπούνια, τα θερμαντικά σώματα και ο ξηρός, ψυχρός καιρός απογυμνώνουν την επιδερμίδα σου από το φυσικό προστατευτικό της μανδύα.

Τι μπορείς να κάνεις μόνη σου

Μάθε πρώτα από όλα να αναγνωρίζεις τα πρώτα συμπτώματα του φαινομένου (συνήθως φαγούρα μία-δύο μέρες πριν από την τελική έκρηξη του εκζέματος). Μόλις κάτι τέτοιο συμβεί άλλαξε αμέσως τη μέθοδο περιποίησης του προσώπου σου, επιλέγοντας να πλένεσαι με ένα κρεμώδες υποαλλεργικό καθαριστικό και μια αγνή λοσιόν χωρίς άρωμα.

Τι θα καταφέρεις με το γιατρό

Σε καταστάσεις που επιμένουν ο δερματολόγος σου θα επιχειρήσει να νικήσει το έκζεμα με μια αλοιφή που περιέχει στεροειδή.

Διάβασε επίσης: Κοκκινίλες στο δέρμα: Έχεις ροδόχρου ακμή, υπερευαισθησία ή αλλεργίες; Τι να κάνεις;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i