(Un)safe in the sun: Αυτά είναι τα 5 πιο κοινά λάθη που κάνουμε όλοι μας με τη χρήση αντηλιακού

Τα λάθη στην αντηλιακή προστασία που γίνονται, πολλές φορές, ασυναίσθητα.

beauty sun istock

Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να προστατευόμαστε από τον ήλιο καθημερινά, όλο τον χρόνο. Γι΄ αυτό άλλωστε οι δερματολόγοι επαναλαμβάνουν ότι πρέπει να φοράμε αντηλιακό συνέχεια, ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες, μιας και η ηλιακή ακτινοβολία (και οι επιπτώσεις της) δεν αστειεύονται. Ακόμα όμως κι αν τηρείς τον γνωστό αυτόν κανόνα της αντηλιακής προστασίας, είναι πιθανόν να κάνεις λάθη με την εφαρμογή του ή να παραλείπεις μερικές λεπτομέρειες που όμως κάνουν τη διαφορά. 

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι, ακόμα και ασυναίσθητα;

#1. Δεν απλώνεις αρκετή ποσότητα αντηλιακού

Ανάλογα και με το μέγεθος του σώματος, σε κάθε επάλειψη πρέπει να χρησιμοποιούμε περίπου 30 γραμμάρια αντηλιακού. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε μια γεμάτη χούφτα, με την αντίστοιχη ποσότητα για το πρόσωπο να αντιστοιχεί στο μέγεθος ενός νομίσματος. Επίσης, σημαντικό λάθος είναι και το ότι απλώνουμε αντηλιακό μόνο στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος, νομίζοντας ότι τα ρούχα μας μάς προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει απόλυτα καθώς τα κοινά ρούχα απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ηλίου όσο και ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF κάτω από 10, που είναι ανεπαρκές. Επομένως, καταλαβαίνεις γιατί κρίνεται σκόπιμο να το απλώνεις παντού - και φυσικά, να μην ξεχνάς τον λαιμό, τις παλάμες, τα αυτιά, τα πέλματα και τον αυχένα, ιδίως αν σκοπεύεις να κάνεις ηλιοθεραπεία.

Τα 5 καλύτερα αντηλιακά προσώπου για προστασία στην πόλη

Προσοχή: τα αντηλιακά σε μορφή stick, πούδρας ή spray απαιτούν διαφορετικές ποσότητες λόγω της διαφορετικής τους φόρμουλας.

#2. Δεν ανανεώνεις συχνά - ή και καθόλου

Αυτή η παράλειψη αφορά περισσότερο τις φορές που είμαστε όλη μέρα στην παραλία: Ακόμα κι αν το αντηλιακό σου είναι ανθεκτικό στο νερό (water-resistant), πρέπει οπωσδήποτε να επαναλαμβάνεις την επάλειψη μετά το κολύμπι ή σε περίπτωση που ιδρώσεις πολύ. Διαφορετικά, πρέπει και πάλι να την επαναλαμβάνεις κάθε 2 ώρες, από τη στιγμή που εκτίθεσαι στον ήλιο.

Αφρικανική σκόνη: Πώς να καθαρίσεις και να προστατέψεις το πρόσωπό σου

Προσοχή: Η ανανέωση του αντηλιακού βέβαια δεν αφορά μόνο τις φορές που κάνουμε ηλιοθεραπεία, αλλά όσες φορές μάς βλέπει ο ήλιος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το ανανεώνουμε και όταν κάνουμε βόλτα στην πόλη ή όταν οδηγούμε.

#3. Δεν φοράς αντηλιακό τις συννεφιασμένες μέρες

Ένα άλλο μεγάλο λάθος το οποίο επαναλαμβάνουμε οι περισσότεροι ξανά και ξανά είναι ότι δεν φοράμε αντηλιακό όταν έχει συννεφιά, νομίζοντας (λανθασμένα) ότι ο ήλιος δεν μας "βλέπει". Όμως, ένα ποσοστό έως και 85% της UV διαπερνά τα σύννεφα και φθάνει στην επιφάνεια της γης ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες, πράγμα που κάνει απαραίτητη τη χρήση του. Το ίδιο ισχύει ακόμα κι αν κάθεσαι σε σκιερό μέρος ή κάτω από ομπρέλα: η άμμος, η θάλασσα, τα τζάμια και οι άλλες λείες επιφάνειες αντανακλούν την UV, οπότε και πάλι χρειάζεσαι αντηλιακό.

Ξεκαθάρισμα καλλυντικών: Xρήσιμος οδηγός για το τι να πετάξεις και τι να κρατήσεις

#4. Χρησιμοποιείς περσινά αντηλιακά

Ένα άλλο μεγάλο λάθος που κάνουμε με τα αντηλιακά είναι πως χρησιμοποιούμε ό,τι έχει περισσέψει από παλαιότερες χρονιές. Αν και τα αντηλιακά είναι ανθεκτικά στον χρόνο, δεν παύουν να έχουν ημερομηνία λήξης.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές λένε ότι τα αντηλιακά τους κρατάνε τρία χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής. Ωστόσο αυτό εξαρτάται από τον τρόπο αποθήκευσης. Αν δεν τα εκθέσεις ποτέ στον ήλιο και στην υπερβολική ζέστη, αλλά τα έχεις σε δροσερό και σκοτεινό χώρο, μπορεί να αντέξουν και 5 χρόνια. Επειδή, όμως, συνήθως τα έχουμε εκτεθειμένα στον ήλιο, τα συστατικά τους διασπώνται πολύ γρήγορα. Μελέτες έχουν δείξει πως με αυτή την τακτική αντέχουν από 6 έως το πολύ 12 μήνες.

Tip: Φύλαξέ τα στο ψυγείο για ακόμα καλύτερη συντήρηση και φρόντιζε να προμηθεύεσαι καινούριο αντηλιακό κάθε καλοκαίρι.

Bonus tip: Αν ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές μας σχετικά με τη συνεχόμενη επάλειψη αλλά και χρήση του αντηλιακού και τον χειμώνα ή τις συννεφιασμένες μέρες, δύσκολα θα σου περισσεύει αντηλιακό στο τέλος κάθε σεζόν.

#5. Δεν φοράς αντηλιακό αν είσαι ήδη μαυρισμένη - ή αν έχεις από φυσικού σου σκουρόχρωμη επιδερμίδα

Μεγάλο λάθος, καθώς όλοι οι τύποι επιδερμίδας πρέπει να προστατεύονται, καθώς όλοι κινδυνεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία και είναι επιρρεπείς σε εγκαύματα. Οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες δε, έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη σε σχέση με τις σκουρόχρωμες, καθώς καίγονται ακόμα πιο εύκολα. Σε κάθε περίπτωση, όποιος μαυρίζει από τον ήλιο, έχει υποστεί δερματικές βλάβες, γι´αυτό και οι δερματολόγοι συνιστούν την αποφυγή της ηλιοθεραπείας σε κάθε περίπτωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i