Aνάλαφρα πόδια χωρίς κιρσούς; Yπάρχει λύση!

Ξέχνα για πάντα την αντιαισθητική εικόνα και τις παθολογικές συνέπειες των κιρσών στα κάτω άκρα με τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους. 

podia-evriageies-def

Οι κιρσοί είναι οι παθολογικά διατεταμένες φλέβες που διαγράφονται ανάγλυφα στα πόδια. Αναφέρονται συχνά, αν και εσφαλμένα, ως «φλεβίτες» ή «φλεβίτιδα». Πέρα από το ότι είναι αισθητικό πρόβλημα, συνήθως συνοδεύονται και από παθολογικά συμπτώματα με κυριότερα το οίδημα, το αίσθημα βάρους, το κάψιμο, τη φαγούρα και τις νυχτερινές κράμπες. Επίσης, ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια του προβλήματος, μπορούν να εμφανίσουν επιπλοκές, όπως θρόμβωση, αιμορραγία και δερματικές βλάβες που μπορεί να εξελιχθούν σε έλκη. Η διάγνωση στηρίζεται στην ενδελεχή κλινική εξέταση.

Για την ακριβέστερη όμως εικόνα και επισήμανση των ιδιαιτεροτήτων κάθε ασθενούς, ιδιαίτερα προεγχειρητικά, είναι αναγκαία η διενέργεια έγχρωμης

υπερηχητικής αγγειογραφίας, το γνωστό σε όλους μας triplex, το οποίο αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης αγγειολογίας.

Οι νέες τεχνικές στην αντιμετώπιση των κιρσών

Η θεραπεία σε αρχικό στάδιο μπορεί να είναι συντηρητική και βασίζεται κυρίως στη χρήση ελαστικής κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης. Η οριστική και ριζική λύση όμως είναι η χειρουργική. Η κλασική χειρουργική αντιμετώπιση, η εκρίζωση δηλαδή της «ελαττωματικής» φλέβας και των κλάδων της, αποτέλεσε για 100 περίπου χρόνια τη μοναδική επιλογή. Ο τραυματικός όμως χαρακτήρας της επέμβασης και η χρονοβόρα μετεγχειρητική αποκατάσταση, σε συνδυασμό με τις νεότερες γνώσεις μας για την παθογένεση των κιρσών, οδήγησαν στην ανάπτυξη νέων, λιγότερο επεμβατικών, τεχνικών.

Με τις νέες αυτές τεχνικές «ενδοφλεβικής εξάλειψης» (endovenous ablation) επιτυγχάνεται η καταστροφή της «ελαττωματικής» φλέβας μέσω της εφαρμογής τοπικής θερμότητας με λέιζερ ή ραδιοσυχνότητες (RF). Η επέμβαση διενεργείται με τοπική αναισθησία, οι χειρουργικές τομές είναι μικρές και δεν απαιτούν ράμματα. Ο ασθενής μπορεί να φύγει περπατώντας λίγη ώρα μετά το χειρουργείο και ήδη από την επομένη να επιστρέψει με απόλυτη ασφάλεια στη δουλειά του, φορώντας μόνο μια ειδική ελαστική κάλτσα για μερικές ημέρες.

Τα πλεονεκτήματα της άμεσης μετεγχειρητικής αποκατάστασης, το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και η δυνατότητα διενέργειας υπό τοπική αναισθησία έχουν καθιερώσει την ενδοφλεβική εξάλειψη ως κύρια μέθοδο στην αντιμετώπιση των κιρσών. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι αποτελεί πανάκεια, αφού και η «κλασική» μέθοδος εξακολουθεί να είναι απαραίτητη σε ορισμένες περιστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο προσεκτικός προεγχειρητικός σχεδιασμός και η εξατομικευμένη για κάθε ασθενή επιλογή της κατάλληλης μεθόδου θεραπείας αποτελεί τη σημαντικότερη προϋπόθεση για την επιτυχή χειρουργική αντιμετώπιση.

giatros3

Ευχαριστούμε τον δρα Χρήστο Ι. Ρηγόπουλο, αγγειολόγο - αγγειοχειρουργό, επιµελητή Αγγειοχειρουργικής Κλινικής «Ευρωκλινική Αθηνών» και

επιστηµονικό υπεύθυνο του Αγγειολογικού Τµήµατος της Cosmetic.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i