Τέλος τα ταμπού: Ενημερώσου εδώ για τη γυναικομαστία στους άντρες και τις νέες θεραπευτικές λύσεις

Η γυναικομαστία στους άντρες είναι ένα σημαντικό πρόβλημα αισθητικό και συχνά ψυχολογικό. Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου και λύσε το άμεσα. Σήμερα. 

ζευγάρι χαρά ευτυχία υγεία PeopleImages

Μπορεί να μην μιλάμε συχνά γι’ αυτό, αλλά η γυναικομαστία είναι ένα αισθητικό πρόβλημα που αφορά πολλούς άντρες και επηρεάζει τόσο την ποιότητα ζωής όσο και την διάθεσή τους σε καθημερινή βάση. Ο πλαστικός χειρουργός Μιχάλης Κουτσούρης εξηγεί.

Ένα πολύ συχνό πρόβλημα

Σύμφωνα με την πρόσφατη βιβλιογραφία η γυναικομαστία είναι ένα φαινόμενο ιδιαίτερα συχνό το οποίο απασχολεί το 35-40% του αντρικού πληθυσμού, ένα ποσοστό το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και 65% στους νεαρούς ενήλικες. Η γυναικομαστία είναι κλινικός όρος. Σημαίνει γυναικείο στήθος σε αντρικό σώμα. Από πλευράς ανατομίας το στήθος μπορεί να περιέχει μαστικό αδένα οπότε μιλάμε για αδενομαστία, να περιέχει λίπος οπότε μιλάμε για λιπομαστία ή συνηθέστερα να περιέχει και αδένα και λίπος οπότε μιλάμε για αδενολιπομαστία. Η ανάπτυξη του μαζικού αδένα στους άνδρες είναι αποτέλεσμα δράσης ειδικών θηλεοποιητικών ορμονών που ονομάζονται οιστρογόνα και είναι αυτές οι ορμόνες οι οποίες δίνουν τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του γυναικείου φύλου.

Η γυναικομαστία αποτελεί μια ιδιαίτερα δυσάρεστη και αγχωτική κατάσταση για αυτόν που την αντιμετωπίζει μιας και παραλλάσσει ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φύλλου, αποδίδοντας στοιχεία θηλεοποίησης στον αντρικό κορμό. Αυτή η αλλαγή στο ανδρικό σώμα δημιουργεί έντονο στρες και μόνιμη ανασφάλεια και γι’ αυτό η πλειοψηφία των πασχόντων καταφεύγουν στον πλαστικό χειρουργό για να διορθώσει το πρόβλημα.

Τα βασικά συμπτώματα της γυναικομαστίας

Από πλευράς ανατομίας, όταν βλέπουμε ένα αντρικό στήθος που μοιάζει με γυναικείο, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι αυτό οφείλεται σε δύο συνήθως αλληλοεξαρτώμενες καταστάσεις:

Υπερβολική ανάπτυξη ενός κατά τα άλλα φυσιολογικού μαζικού αδένα και ανάπτυξη λιπώδους ιστού γύρω από τον αδένα.

Στην ουσία δηλαδή, εκτός από την παρουσία ενός υπερτροφικού μαζικού αδένα ο οποίος εντοπίζεται συνήθως ακριβώς πίσω από τη θηλή, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η υπερβολική εναπόθεση λίπους στην περιοχή γύρω και κάτω από τον αδένα, μια κατάσταση που ονομάζεται λιπομαστία και είναι εμφανώς πιο αισθητή και αναγνωρίσιμη σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα.

Σημαντική προϋπόθεση

Υπάρχουν τέσσερις τύποι γυναικομαστίας. Η φυσιολογική, η φαρμακευτική, η παθολογική και η ιδιοπαθής. Θα πρέπει επομένως προτού προχωρήσουμε στην αποκατάσταση της γυναικομαστίας να αναγνωρίσουμε την αιτία που την προκαλεί και στη συνέχεια να επέμβουμε χειρουργικά. Αν για παράδειγμα η γυναικομαστία οφείλεται σε παθολογικά αίτια δηλαδή αν υπάρχει υπερτροφία του στήθους που οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό ή σε όγκο του όρχεως ή των επινεφριδίων θα πρέπει πρώτα ο γιατρός να επιληφθεί του αντίστοιχου νοσήματος και μετά να θεραπεύσει τη γυναικομαστία

Η πλέον σύγχρονη μέθοδος αποκατάστασης της γυναικομαστίας

Σήμερα υπάρχουν νέες μέθοδοι αντιμετώπισης της γυναικομαστίας που δίνουν εξαιρετικό αποτέλεσμα. Τη λύση για το πώς θα μειωθεί ο όγκος του μαστού χωρίς να αφαιρεθεί το πλεονάζον δέρμα (άρα με σχεδόν αόρατες ουλές) τη δίνει μια καινούρια τεχνική της πλαστικής χειρουργικής η οποία συνδυάζει την ενδοσκοπική χειρουργική με την τεχνική της λιποαναρρόφησης.

Η σύγχρονη επέμβαση της λιποαναρρόφησης είναι μια πολύ "έξυπνη" επέμβαση κατά την οποία μέσα από πολύ μικρές οπές, αφαιρείται το πλεονάζον υποδόριο λίπος από σημεία τοπικής λιποδυστροφίας του ανθρώπινου σώματος. Κατά την επέμβαση αυτή χρησιμοποιούμε λεπτά χειρουργικά εργαλεία που ονομάζονται "κάνουλες” και με τη βοήθεια μιας ειδικής συσκευής αναρρόφησης αφαιρούμε και απομακρύνουμε το λίπος από το σώμα. Αμέσως μετά τη λιποαναρρόφηση ακολουθεί ενδοσκοπική αφαίρεση του αδένα μέσα από μια πολύ μικρή τομή στα όρια της θηλαίας άλω του στήθους.

Με τη χειρουργική αυτή τεχνική της εναλλαγής λιποαναρρόφησης – ενδοσκοπικής χειρουργικής οι τομές της επέμβασης είναι σχεδόν αόρατες ή διακρίνονται ελάχιστα μετά από λίγους μήνες.

Κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας

Όπως συμβαίνει και στην πλειονότητα των επεμβάσεων της πλαστικής χειρουργικής, για να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα της επέμβασης απαιτούνται περίπου 3 με 6 μήνες. Ωστόσο με την εξελιγμένη αυτή τεχνική η αποκατάσταση της γυναικομαστίας γίνεται με πολύ μεγάλη ασφάλεια ενώ το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι πραγματικά εξαιρετικό αφού οι ουλές είναι σχεδόν αόρατες.

Από τον Δρ. Μιχάλη Κουτσούρη πλαστικό χειρουργό, επιστημονικό υπεύθυνο των KOUTSOURIS PLASTIC SURGERY centers σε Κολωνάκι, Ναύπλιο, Τρίπολη. Facebook Page: Μιχάλης Κουτσούρης – Instagram: @m_koutsouris), www.koutsouris.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i