Σκέφτεσαι τη μειωτική στήθους ως λύση στο μεγάλο μπούστο σου; Τι πρέπει να ξέρεις

Το μεγάλο στήθος δεν είναι πάντα ευλογία, καθώς συχνά δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη γυναίκα που το κουβαλά. Η λύση είναι χειρουργική.

shutterstock_419109004 By photoagent

Η μεγαλομαστία, ή και η γιγαντομαστία, αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για τις γυναίκες από μικρή κιόλας ηλικία. Είναι πρόβλημα αισθητικό ως ένα βαθμό αλλά κυρίως λειτουργικό. Οι γυναίκες με μεγαλομαστία νιώθουν πως δεν μπορούν να ντυθούν κατάλληλα, ούτε το χειμώνα ούτε το καλοκαίρι, αλλά ούτε και να γδυθούν μπροστά στο σύντροφό τους, καθώς η ψυχολογία τους είναι μόνιμα επηρεασμένη από την ανάγκη να κρύψουν το υπερμέγεθες στήθος τους. Σημαντικότερα όμως το βάρος του μαστού επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη και ο σπασμός των ραχιαίων μυών προκαλεί πόνους στη πλάτη και τον αυχένα. Η πτώση του στήθους δυσκολεύει την υγιεινή στην υπομάστιο πτυχή και ο ιδρώτας προκαλεί παρατρίμματα. Επιπλέον είναι γνωστό ότι το μεγάλο στήθος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού από ότι το μικρό.

Λύση

Η μείωση του μεγέθους του στήθους μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Η καινούργια χειρουργική τεχνική μείωσης του στήθους με την «L» τομή απαλλάσσει πολύ εύκολα από τα προβλήματα αυτά. Η τομή είναι η ελάχιστη και περιορίζεται γύρω από τη θηλή και μία προς τα κάτω και έξω λοξά.

Πρόκειται για μια επέμβαση:

  • μιάμισης ώρας
  • χωρίς μετεγχειρητικό πόνο
  • χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο.

Ένας απεικονιστικός έλεγχος του μαστού είναι απαραίτητος πριν από την επέμβαση. Στη περίπτωση που το υπερηχογράφημα για ηλικίες κάτω των 35 ετών ή η μαστογραφία για τις μεγαλύτερες αποκαλύψει βλάβη, αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί στην ίδια επέμβαση. Η ασθενής μετά από τον συνηθισμένο προεγχειρητικό έλεγχο θα υποβληθεί σε γενική αναισθησία.

Η ανάνηψη είναι άμεση και σε λίγες ώρες είναι ικανή να επιστρέψει στο σπίτι της. Μια αντιβιοτική προληπτική θεραπεία για μετεγχειρητική περίοδο τεσσάρων ημερών θα χρειαστεί και σπάνια ένα απλό παυσίπονο σε περίπτωση πόνου.

  • Η πρώτη αλλαγή γίνεται τη δεύτερη ημέρα, αφαιρώντας τον ελαστικό επίδεσμο, αλλάζοντας τις γάζες και φορώντας στηθόδεσμο.
  • Η δεύτερη αλλαγή γίνεται από την ίδια την ασθενή και επαναλαμβάνεται δύο ή τρεις φορές συνολικά μέχρι να απαλλαγεί οριστικά από τις γάζες μετά από μία εβδομάδα. Τα ράμματα δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν, αφού είναι απορροφήσιμα, ενώ μετά από δύο περίπου μέρες επιστρέφει η ασθενής στις καθημερινές της δραστηριότητες.

Η επέμβαση είναι πάντα λειτουργική και η ασθενής διατηρεί την πλήρη αισθητικότητα των θηλών, μπορεί να θηλάσει κανονικά στο μέλλον και θα έχει μια φυσιολογική ιατρική παρακολούθηση του στήθους της, όπως όλες οι άλλες γυναίκες που οφείλουν να το κάνουν προληπτικά. Οι επιπλοκές στην τεχνική αυτή είναι πολύ σπάνιες και περιορίζονται στη πιθανότητα αιματώματος, που συνήθως απορροφάται μόνο του, ή στο να ανοίξει μικρό τμήμα της κάθετης τομής με αποτέλεσμα να παρατείνει το χρόνο των αλλαγών.

Ευχαριστούμε τον Στρατή Γαβριήλ, Πλαστικό Χειρουργό, Diplomate of European Board of Plastic Surgery, Διευθυντή Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής Doctors' Hospital (www.sgabriel.gr)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i