Μη επεμβατική και επεμβατική ρινοπλαστική: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Επίλεξε, σύμφωνα με τις ανάγκες σου, το είδος της ρινοπλαστικής –επεμβατική ή μη– που θα διορθώσει τις ατέλειες της μύτης και συνολικά του προσώπου σου

iStock-79306333

Η ρινοπλαστική συνιστά μία εξαιρετικά δημοφιλή επέμβαση παγκοσμίως, οι τεχνικές της οποίας έχουν εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.

Με χαρά πλέον και χωρίς κανένα άγχος, πρακτικά, μπορούμε να εξασφαλίσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα –κατά παραγγελία και βάσει πρόβλεψης, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή– και όχι μια τυχαία μύτη ή ό,τι απέμεινε από την αφαίρεση της καμπούρας. Κι όμως!

Όσον αφορά την επεμβατική ρινοπλαστική

Η διάρκεια της επέμβασης έχει αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν, ακριβώς επειδή έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε τους χόνδρους της μύτης, οι οποίοι δεν κόβονται ούτε τραυματίζονται ανεπανόρθωτα, αλλά αναδιπλώνουν και ράβονται μεταξύ τους, ώστε το σχήμα της μύτης να στενεύει, αλλά να είναι ισχυρό. Πολλές φορές οι γωνίες που θέλουμε να δημιουργήσουμε σχηματίζονται με τη βοήθεια μοσχεύματος χόνδρου που προέρχεται από το χόνδρινο διάφραγμα.

Η φιλοσοφία της σύγχρονης ρινοπλαστικής είναι η σύνθεση και η συναρμολόγηση των χόνδρων σε μια νέα επιθυμητή διάταξη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της μύτης. Οι τεχνικές αυτές απαιτούν μεγάλη δεξιότητα και φυσικά δεν γίνονται με laser ή ενδοσκόπιο. Η ρινοπλαστική είναι επέμβαση που αφορά την επιφάνεια, επομένως όλο το «κέντημα» γίνεται με το χέρι και έτσι επιτυγχάνουμε ανώδυνη επέμβαση, χωρίς γάζες και ταμπόν στη μύτη, ενώ τα οιδήματα περιορίζονται.

Οι επανορθωτικές ρινοπλαστικές, τα εκ γενετής προβλήματα, όπως λαγόχειλο και λυκόστομα, και οι μετατραυματικές ρινοπλαστικές γίνονται μόνο μέσω μιας καλά εκτελεσμένης επεμβατικής ρινοπλαστικής από εξειδικευμένο χειρουργό, ενώ απαιτούνται ολική αναισθησία και βραχεία νοσηλεία. Τοποθετείται εξωτερικός νάρθηκας και εσωτερικές σιλικόνες στη μύτη που αφαιρούνται μέσα σε μια εβδομάδα.

Η εκτίμηση του αποτελέσματος είναι άμεση, τα οιδήματα ελάχιστα και μετά τις πρώτες 15 ημέρες οι ασθενείς συνεχίζουν τις κοινωνικές τους δραστηριότητες.

Όσον αφορά την μη επεμβατική ρινοπλαστική

Η μη χειρουργική ρινοπλαστική έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια καθώς έχουν ευρέως χρησιμοποιηθεί εμφυτεύματα ιστών με τη χρήση υαλουρονικού οξέος. Η μη χειρουργική ρινοπλαστική είναι ασφαλής, γίνεται σε επίπεδο ιατρείου, εφαρμόζεται σε μόλις 10 με 15 λεπτά και διαρκεί 1 με 2 χρόνια, σύμφωνα με το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί. Είναι καλή επιλογή για ασθενείς που θέλουν μικρές και άμεσες αλλαγές και έχει τη δυνατότητα να δώσει ύψος σε μια αποπλατυσμένη μύτη ή κορυφή, να διορθώσει ασυμμετρίες ή βαθουλώματα αλλά και να ισιώσει την εντύπωση της καμπούρας. Δεν μπορεί όμως να μικρύνει μια μύτη, να μεγαλώσει ή να μικρύνει τα ρουθούνια ούτε να διορθώσει προβλήματα αναπνοής.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες την Αργυρώ Κυπραίου, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο, European and International Board of Certification Πλαστικής & Επανορθωτικής Χειρ. Προσώπου, Διευθύντρια Τμήματος Λειτουργικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής Ρινός, Όμιλος Υγεία, νοσ. Μητέρα

(www.faceanatomy.gr)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i