Πώς να διαλέξω τον κατάλληλο σκύλο για την οικογένεια μου;

H ειδικός θα σε βοηθήσει να επιλέξεις τετράποδο φίλο. Τι πρέπει να λάβεις υπόψη;

time-for-nap-picture-id853114454 Credit:svetikd

Από τη Αντωνία Γαρυφάλου, pet care & nutrition consultant www.pet-astero.gr

Έτσι και αλλιώς η απόφαση να υιοθετήσεις ή να αγοράσεις έναν τετράποδο φίλο είναι από μόνη της...απαιτητική. Παρακάτω η ειδικός θα σε βοηθήσει να προσανατολιστείς σχετικά με το πώς θα επιλέξεις το σκύλο που ταιριάζει τόσο στην καθημερινότητα όσο και στη ζωή τη δική σου και της οικογένειας σου.

Επίπεδο δραστηριότητας

Σκέψου το επίπεδο δραστηριότητας τόσο των παιδιών –αν υπάρχουν– όσο και το δικό σου. Υπάρχουν φυλές που τους αρέσει να ξαπλώνουν και να μην κάνουν και πολλά όλη την ημέρα, φυλές με μέτρια δραστηριότητα και φυλές υπερκινητικές και υπερδραστήριες που απαιτούν μεγάλη σωματική και πνευματική δραστηριότητα εντός της ημέρας.

Ακόμη και στην περίπτωση υιοθεσίας ενός ημίαιμου σκύλου λάβε υπόψη σου τις φυλές που συνθέτουν την προσωπικότητά του, ώστε να σχηματίσεις μία αντίληψη της δραστηριότητας και της άσκησης που χρειάζεται! Για παράδειγμα ένα ημίαιμο τζακ ράσελ – γκριφόν απαιτεί αρκετή άσκηση, ώστε να εκτονώνεται και να είναι ευτυχισμένο και σωστό στη συγκατοίκηση.

The Mamagers Update:

Τα ελεύθερα παιδιά μεγαλώνουν με όρια

Η μεγάλη τύχη για ένα παιδί να έχει τους παππούδες και τις γιαγιάδες στη ζωή του

Το βρώμικο και ακατάστατο δωμάτιο ενός εφήβου, αποτελεί δείγμα συναισθηματικής υγείας

Υπάρχει χρόνος για καλλωπισμό

Και πάλι οι φυλές μας χωρίζονται σε 3 διακριτές κατηγορίες:

  • Κοντότριχα με τη λιγότερη και ευκολότερη συντήρηση όσον αφορά στον καλλωπισμό τους.
  • Με μεσαίο τρίχωμα όπου απαιτείται λίγο πιο τακτικός καλλωπισμός .
  • Μακρύτριχα όπου είναι απαραίτητος ο σχεδόν καθημερινός καλλωπισμός προκειμένου το τρίχωμά τους να είναι σε μία καλή και υγιή φόρμα.

Τip: Εάν δεν έχεις χρόνο να καλλωπίσεις μία μακρύτριχη φυλή αλλά τη θέλεις στη ζωή σου τότε ζήτησε μία οικονομική εκτίμηση (για μηνιαίο καλλωπισμό) από έναν εξειδικευμένο groomer προκειμένου να είσαι σίγουρος/η ότι μπορείς να τον υποστηρίξεις.

Πόσο χώρο διαθέτεις;

Στην περίπτωση ενός μικρού διαμερίσματος σίγουρα η ιδέα ενός μεγαλόσωμου ή γιγαντόσωμου σκύλου φαντάζει κάπως δύσκολη. Η παραμονή ενός πολύ μεγάλου σκύλου στο εσωτερικό ενός μικρού χώρου όχι μόνο θα μειώσει τη λειτουργικότητα των χώρων του σπιτιού αλλά θα περιορίσει γενικά και τα μέλη της οικογένειας και όχι μόνο. Ο ίδιος ο σκύλος λόγω του μεγέθους του απαιτεί έναν μεγαλύτερο χώρο να κινηθεί κι έτσι ένα μικρό διαμέρισμα θα τον περιορίσει σημαντικά.

Τip: Το μπαλκόνι δεν αποτελεί πλέον λύση καθώς βάση νόμου απαγορεύεται η παραμονή των δεσποζόμενων σκύλων σε μπαλκόνι σπιτιού σε μόνιμη βάση (βλ. νόμος 4039/2012 (ΦΕΚ Α 15).

Τι ηλικία θα έχει ο σκύλος που θα επιλέξεις;

Έχε πάντα κατά νου ότι ένα κουταβάκι απαιτεί αρκετό χρόνο και μάλιστα πολύ περισσότερο από έναν ενήλικο σκύλο (από 12 μηνών και άνω). Αυτό συμβαίνει καθώς το κουταβάκι έχει ιδιαίτερες ανάγκες στην εκπαίδευση αλλά και στη φροντίδα του. Από την άλλη, ένα ενήλικο σκυλάκι συνήθως έχει μάθει κάποια συγκεκριμένα πράγματα και έχει ήδη μία ρουτίνα, έτσι μένουν λιγότερα πράγματα πάνω στο οποίο θα το εκπαιδεύσεις.

Σταθμίζοντας όλα τα παραπάνω σίγουρα μπορείς να αποκτήσεις μία εικόνα σχετικά με τις ανάγκες σου αλλά και τις επιθυμίες σου και να αποκτήσεις εν τέλει τον πιο πιστό σου φίλο!

Μην ξεχνάς ότι ακόμη κι αν υιοθετήσεις και δεν αγοράσεις έναν σκύλο, πάλι, μπορείς να βρεις το κατάλληλο για σένα και για την οικογένειά σου.

Διάβασε επίσης: Πώς θα επιλέξεις ξηρά τροφή για το κατοικίδιο σου;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i