Πώς να μάθω το σκύλο μου να μην τρώει πράγματα;

Η Αντωνία Γαρυφάλου σου δίνει τις δικές της συμβουλές για να αντιμετωπίσεις αυτή την κακή συνήθεια.

puppy-playing-with-rope-picture-id481934234 Credit:Pekic

Από τη Γαρυφάλου Αντωνία, Pet Care & Nutrition Consultant www.pet-astero.gr

Το μάσημα αποτελεί την πιο... δημοφιλή συνήθεια του σκύλου. Είτε όταν τον τρώνε τα νέα του δόντια επειδή είναι κουτάβι, είτε όταν απλώς το κάνει μέσα στην ημέρα για να περάσει την ώρα του, με το μάσημα παράγονται ορμόνες ηρεμίας και ευχαρίστησης. O σκοπός μας είναι να κατευθύνουμε, λοιπόν, αυτή τη συμπεριφορά σε σωστά αντικείμενα – παπούτσια, έπιπλα, τσάντες, ρούχα καθώς και προσωπικά μας είδη, προφανώς εξαιρούνται!

Για το καλύτερο αποτέλεσμα στην αλλαγή της συμπεριφοράς αυτής καλό είναι να ξεκινάμε από 2 μηνών . Όμως, μην αποθαρρύνεσαι αν αντιμετωπίζεις ήδη αυτό το πρόβλημα και με έναν σκύλο μεγαλύτερης ηλικίας – ποτέ δεν είναι αργά !

Πώς να μάθω το σκύλο μου να μην τρώει πράγματα; Διάβασε παρακάτω πώς θα ανακατευθύνεις το μάσημα βήμα – βήμα

1. Βασικές προμήθειες

Προμηθεύσου ειδικές λιχουδιές μασήματος από εξειδικευμένα καταστήματα όπως κόκαλα, στικς, φυσικά κόκαλα, κόμπους από δέρμα αλλά και λιχουδιές ενζύμων. Εκτός από λιχουδιές –που εν τέλει τρώγονται– μπορείς να επιλέξεις παιχνίδια ανθεκτικά στο μάσημα που επαναχρησιμοποιούνται, όπως επιμήκη σχοινιά, κόμπους από σχοινί, παιχνίδια άθραυστα που γεμίζουν με λιχουδιές, αλλά και παιχνίδια από σκληρό υλικό με γεύση!

2. Κρύψε τους πειρασμούς

Απομάκρυνε από το οπτικό του πεδίο αλλά και από σημεία που μπορεί να φτάσει με ένα άλμα τα αντικείμενα που μπορεί να μασήσει με ευχέρεια όπως κάλτσες, τσάντες, παπούτσια, παντόφλες, μαξιλάρια κ.ά.

3. Διόρθωσε

Σε περίπτωση που πιάσεις το σκύλο σου να μασά κάτι που δεν επιτρέπεται διόρθωσε άμεσα φωνάζοντας ένα πολύ δυνατό «όχι» ή «μή» και παίρνοντας αμέσως το αντικείμενο από το στόμα του. Μόλις το αφήσει περίμενε λίγο, πες μπράβο και δώσε του ένα από τα κατάλληλα πράγματα για μάσημα: λιχουδιά ή παιχνίδι από το βήμα 1.

4. ΜΗ χτυπάς το σκύλο σου ποτέ

Προτίμησε το λεκτικό ερέθισμα καθώς δε θέλουμε να του δημιουργήσουμε μία αρνητική εμπειρία ή φόβο και ανασφάλεια προς εσένα.

Κάνοντάς την παραπάνω αλληλουχία ενεργειών συστηματικά, τότε ο μικρός σου φίλος θα θυσιάζει κάθε φορά και με μεγάλη χαρά το ακατάλληλο για μάσημα αντικείμενο για ένα νόστιμο κόκαλο ή για ένα ωραίο παιχνίδι. Έτσι συνηθίζει στο μάσημα των κατάλληλων αντικειμένων χωρίς να επιθυμεί ή να επιζητά κάτι που δεν επιτρέπεται!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i