«Ο σκύλος μου δαγκώνει»: Πότε είναι για πλάκα, πότε να ανησυχήσεις και τι να κάνεις;

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία κακή συνήθεια που πρέπει να διορθωθεί. Ιδού τι λέει η expert.

love-my-puppies-picture-id830532596 Credit:Arbobogg Imagery

Από τη Αντωνία Γαρυφάλου, pet care & nutrition consultant www.pet-astero.gr

Μπορεί ο σκύλος σου να είναι μικρός σε ηλικία και να τον ενοχλούν τα δοντάκια του που αλλάζουν (teething). Μπορεί ακόμη να είναι ενήλικο και να το κάνει για πλάκα ή και από συνήθεια - αν κανείς δεν το έχει διορθώσει μέχρι τώρα.

«Ο σκύλος μου δαγκώνει!»

Ένα είναι το σίγουρο: Για οποιονδήποτε λόγο κι αν σε δαγκώνει ο σκύλος σου δεν θα πρέπει να το επιτρέπεις γιατί είναι μια κακή συνήθεια που μπορεί να καταλήξει ενδεχομένως σε επικίνδυνη συμπεριφορά, απογοητεύοντας και βάζοντας σε κίνδυνο τόσο εσένα όσο και τον περίγυρό σου!

Πρώτα πρώτα θα πρέπει να αναγνωρίσεις το «είδος» του δαγκώματος. Αν το δάγκωμά του συνδυάζεται με γρύλισμα ή κλάμα, τα αυτιά του σε πίσω flat θέση και την ουρά ανάμεσα στα πίσω πόδια τότε πρόκειται κατά 99% για επιθετικό δάγκωμα ή δάγκωμα από φόβο οπότε θα πρέπει να απευθυνθείς σε κατάλληλο και έμπειρο θετικό εκπαιδευτή που θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις βήμα-βήμα τη ρίζα του προβλήματος και να το επιλύσεις μέσα από διαδοχικές ενέργειες.

Υπάρχει, όμως, και περίπτωση ο σκύλος σου το κάνει απλώς για πλάκα/παιχνίδι/ενδιαφέρον

Για παράδειγμα, αν εσύ κάθεσαι κάπου ήρεμα και έρχεται και δαγκώνει τα χέρια ή τα πόδια σου τότε θεωρεί πως έχει βρει το καλύτερο παιχνίδι. Εάν πρόκειται για αυτήν την περίπτωση τότε μπορείς να το αντιμετωπίσεις πολύ εύκολα και αποτελεσματικά ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

1. Ξεκίνα να παίζεις μαζί του με ένα παιχνίδι. Κατά προτίμηση το αγαπημένο του -με ήχο ή χωρίς , δεν υπάρχει διαφορά.

2. Προσπάθησε να πας τα χέρια σου όσο πιο κοντά στο στόμα του και όταν πάει να δαγκώσει το χέρι σου-ακόμα και πάνω στο παιχνίδι- βάλε μία τσιριχτή φωνή & σταμάτα αμέσως το παιχνίδι.

3. Εγκατάλειψε το δωμάτιο για μερικά δευτερόλεπτα.

4. Ξαναμπές στο χώρο που παίζατε και κάνε την ίδια ακολουθία ενεργειών πολλές φορές εώς ότου καταλάβει ότι όταν τα δόντια του ακουμπούν σάρκα τότε το παιχνίδι σταματά-οπότε θα του είναι αποτρεπτικό να ξαναδαγκώσει και θα κάνει focus μόνο στο παιχνίδι του.

Αν το πρόβλημα εστιάζεται στα πόδια σου τότε κάνε το ίδιο με τα κάτω άκρα

Δηλαδή, σφίξε ανάμεσα στα πόδια σου ή στα πέλματά σου το παιχνίδι του και όταν πάει να σε δαγκώσει ακολούθησε την ίδια τακτική! Θα δεις ότι σε πολύ λίγο χρόνο ο σκύλος σου θα καταλάβει ότι το σώμα σου και κατά προέκταση και τα σώματα των γύρω σου δεν είναι παιχνίδια για μασούλημα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i