Θεραπεία απόρριψης: Γιατί η αποτυχία μπορεί να μας θεραπεύσει;

Mήπως τελικά η αποτυχία μπορεί να σε οδηγήσει σε περισσότερη δημιουργικότητα, καινοτομία, τόλμη και ανθεκτικότητα;

Θεραπεία απόρριψης

Από την Ήλια Τσάρα, Υπεύθυνη Κέντρου Εικαστικής και Ψυχικής Επικοινωνίας «Συνώθηση» (synothisi.com)

Μπορεί να κάνεις φιλόδοξα σχέδια, να ονειρεύεσαι την εξέλιξή σου και να θεωρείς ότι η αδιάκοπη επιτυχία και η συνεχόμενη πρόοδός σου οδηγεί στην ευτυχία.

Κατά πόσο όμως κάτι τέτοιο είναι η εγγύησή της ή μήπως τελικά οι αποτυχίες ή ένα πλαίσιο στο οποίο επιτρέπονται τα λάθη μπορεί να σε οδηγήσει σε περισσότερη δημιουργικότητα, καινοτομία, τόλμη και ανθεκτικότητα; Τα χαρακτηριστικά μιας ευτυχισμένης ζωής δηλαδή.

Γίνε ξανά παιδί.

Συνήθως τα παιδιά γελούν με την καρδιά τους, παίρνουν περίεργες γκριμάτσες ή κάνουν έντονες κινήσεις μέσα στον ενθουσιασμό τους. Γέλα λοιπόν και εσύ άφοβα με τα πράγματα που σου συμβαίνουν ακόμα και με τους φόβους σου. Με αυτό τον τρόπο θα δώσεις ενέργεια ακόμα και στις πιο άβολες στιγμές σου.

Κάνε λάθη.

Ένα λάθος είναι μια συνθήκη μεταβλητότητας: μια δοκιμή που δε βγήκε σε μαθαίνει ένα πράγμα που δεν είναι σωστό αλλά και χίλια πράγματα που θα μπορούσαν να είναι σωστά. Αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να διακρίνεις τι δε λειτουργεί σε εσένα αλλά και να έχεις στο ρεπερτόριό σου περισσότερες εκδοχές για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν οι υποθέσεις σου.

Ανθεκτικότητα.

Το να έχεις στο ιστορικό σου στιγμές που δε βγήκαν έτσι όπως θα περίμενες σε κάνει πιο δυνατό. Αν σε έναν φανταστικό κόσμο είχες βιώσει μόνο περιπτώσεις επιτυχίας, με την πρώτη αποτυχία θα αισθανόσουν πολύ πιο άσχημα από κάποιον που έχει βιώσει την απόρριψη. Γιατί έτσι είσαι πιο ετοιμοπόλεμη να αντιμετωπίσεις και επόμενες δυσκολίες.

H τέχνη βοηθάει.

Το μυστικό είναι να βρίσκεις πλαίσια στα οποία τα λάθη επιτρέπονται. Το να ζωγραφίσεις κάτι χωρίς να έχεις ξαναζωγραφίσει, σχεδιάζοντας δηλαδή κάτι που δε μοιάζει με αυτό που είχες στο μυαλό σου, το να παίξεις μουσική χωρίς να το έχεις ξανακάνει, ακόμα και το να μαγειρέψεις κάτι πέρα από τα συνηθισμένα είναι μια πρόβα του να κάνεις λάθη. Τσαλακώνοντας έτσι τον εαυτό σου θα είσαι πιο έτοιμη όταν έρθει η πραγματική απόρριψη: όταν δηλαδή το λάθος που έκανες έγινε στο εργασιακό σου χώρο ή στις σχέσεις σου με τους άλλους. Διαπιστώνεις έτσι ότι ένα λάθος είναι μια συνθήκη στιγμής και τελικά ακόμα και αν έχασες κάτι δεν μπορεί αυτό να καθορίσει ότι έχεις ήδη κατακτήσει ή θα κατακτήσεις στο μέλλον!

Και αν έκανα λάθος τώρα τι;

Η επόμενη ημέρα είναι μια καινούργια ημέρα και μπoρείς να ξεκινήσεις από την αρχή… Πλέον είσαι πιο έμπειρη και γιατί όχι, πιο έτοιμη για τα επόμενά σου λάθη!

Πώς να αντιμετωπίσω την απόρριψη, τη μοναξιά, την αποτυχία, τις αρνητικές σκέψεις

Αποδέξου την απόρριψη: Δεν θα αρέσεις σε όλους και δεν πειράζει

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i