Τι είναι η μνησικακία; Για μένα η μνησικακία είναι η μετατραυματική διαταραχή πικρίας.
Έτυχε να γνωρίσεις το συναίσθημα της αδικίας, του θυμού και της ανάγκης για εκδίκηση;
Θυμάσαι με πικρία το κακό που σου έκαναν; Πόσο άδικα φέρθηκαν; Θυμώνεις; Δυσκολεύεσαι να συγχωρήσεις; Τότε η μνησικακία είναι ο ιός που χρειάζεται να καταπολεμήσεις γιατί καταστρέφει εσένα και μόνο εσένα.
Έχεις νιώσει ποτέ πως θα είσαι «ο χαζός» ή το κορόιδο της υπόθεσης εάν συγχωρήσεις εκείνον/η ή εκείνους που σε έβλαψαν; Εκείνους που θέλουν το κακό σου; Εκείνους που σε ζηλεύουν;
Εδώ όμως υπάρχει μια παγίδα. Όταν νιώθουμε μνησικακία, είναι σα να χαστουκίζουμε τον εαυτό μας και να περιμένουμε να πονέσει ο άλλος.
Η αλήθεια είναι, πως δεν υπάρχει μέση οδός. Πρέπει να απαλλαγείς από τη μνησικακία γιατί έχει τη δύναμη να σε σκοτώσει. Καταστρέφει την ψυχή και το σώμα σου. Είναι ο ιός που βλάπτει σοβαρά την υγεία σου. Η Louis Hay, στο βιβλίο της αναλύει όλα τα ψυχοσωματικά συμπτώματα και εξηγεί τον καρκίνο ως μια χρόνια βαθιά μνησικακία που τρώει τον οργανισμό μας.
Πώς μαθαίνουμε την μνησικακία;
Έτυχε πριν λίγες ημέρες να μιλήσω με μια μητέρα ενός 8χρονου κοριτσιού, η οποία μου μετέφερε μια ανησυχία της: «Δεν θέλω να πειράζουν την μικρή και να μην τους βάζει στη θέση τους», μου είπε εμφανώς αγχωμένη. Τη ρώτησα εάν η μικρή δείχνει ότι ενοχλείται και εάν θεωρεί η ίδια κακό το κίνητρο των άλλων. Η απάντηση ήταν ξεκάθαρα «όχι». Στη συνέχεια ρώτησα: «Άρα θα ήθελες να τη δεις να αντιδρά παρόλο που δεν την ενοχλεί μια κατάσταση;» και εκείνη μου απάντησε «θα ήθελα να την ενοχλεί και να αντιδρά».
Αυτή η συνομιλία με προβλημάτισε. Σκέφτηκα λοιπόν το παιδί το οποίο θα νιώθει μια πίεση από τη μαμά να ενοχοποιεί τα κίνητρα και τις συμπεριφορές των άλλων, παρόλο που το ίδιο δεν ενοχλείται. Από την άλλη, σκέφτηκα και την μητέρα, που έχει ξεκάθαρα την ανάγκη να προστατέψει το παιδί της και να το δει δυνατό για να ησυχάσει.
Κάποιες φορές, εμείς οι γονείς έχουμε την ανησυχία μήπως το παιδί μας δείξει κάπου αδυναμία, μήπως το εκμεταλλευτούν, μήπως το κακομεταχειριστούν και φτάνουμε στο σημείο άθελά μας, να του μαθαίνουμε την εκδίκηση, ενώ ο στόχος μας είναι να το δούμε να υπερασπίζεται τον εαυτό του.
Πώς νιώθει κάποιος με μνησικακία;
Διάβασε περισσότερα στο missbloom.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr