Πώς να διαλέξω τον κατάλληλο σκύλο για την οικογένεια μου;

H ειδικός θα σε βοηθήσει να επιλέξεις τετράποδο φίλο. Τι πρέπει να λάβεις υπόψη;

14.01.2019

εχεις διαβασει

Από τη Αντωνία Γαρυφάλου, pet care & nutrition consultant www.pet-astero.gr

Έτσι και αλλιώς η απόφαση να υιοθετήσεις ή να αγοράσεις έναν τετράποδο φίλο είναι από μόνη της…απαιτητική. Παρακάτω η ειδικός θα σε βοηθήσει να προσανατολιστείς σχετικά με το πώς θα επιλέξεις το σκύλο που ταιριάζει τόσο στην καθημερινότητα όσο και στη ζωή τη δική σου και της οικογένειας σου.

Επίπεδο δραστηριότητας

Σκέψου το επίπεδο δραστηριότητας τόσο των παιδιών –αν υπάρχουν– όσο και το δικό σου. Υπάρχουν φυλές που τους αρέσει να ξαπλώνουν και να μην κάνουν και πολλά όλη την ημέρα, φυλές με μέτρια δραστηριότητα και φυλές υπερκινητικές και υπερδραστήριες που απαιτούν μεγάλη σωματική και πνευματική δραστηριότητα εντός της ημέρας.

Ακόμη και στην περίπτωση υιοθεσίας ενός ημίαιμου σκύλου λάβε υπόψη σου τις φυλές που συνθέτουν την προσωπικότητά του, ώστε να σχηματίσεις μία αντίληψη της δραστηριότητας και της άσκησης που χρειάζεται! Για παράδειγμα ένα ημίαιμο τζακ ράσελ – γκριφόν απαιτεί αρκετή άσκηση, ώστε να εκτονώνεται και να είναι ευτυχισμένο και σωστό στη συγκατοίκηση.

The Mamagers Update:

Τα ελεύθερα παιδιά μεγαλώνουν με όρια

Η μεγάλη τύχη για ένα παιδί να έχει τους παππούδες και τις γιαγιάδες στη ζωή του

Το βρώμικο και ακατάστατο δωμάτιο ενός εφήβου, αποτελεί δείγμα συναισθηματικής υγείας

Υπάρχει χρόνος για καλλωπισμό

Και πάλι οι φυλές μας χωρίζονται σε 3 διακριτές κατηγορίες:

  • Κοντότριχα με τη λιγότερη και ευκολότερη συντήρηση όσον αφορά στον καλλωπισμό τους.
  • Με μεσαίο τρίχωμα όπου απαιτείται λίγο πιο τακτικός καλλωπισμός .
  • Μακρύτριχα όπου είναι απαραίτητος ο σχεδόν καθημερινός καλλωπισμός προκειμένου το τρίχωμά τους να είναι σε μία καλή και υγιή φόρμα.

Τip: Εάν δεν έχεις χρόνο να καλλωπίσεις μία μακρύτριχη φυλή αλλά τη θέλεις στη ζωή σου τότε ζήτησε μία οικονομική εκτίμηση (για μηνιαίο καλλωπισμό) από έναν εξειδικευμένο groomer προκειμένου να είσαι σίγουρος/η ότι μπορείς να τον υποστηρίξεις.

Πόσο χώρο διαθέτεις;

Στην περίπτωση ενός μικρού διαμερίσματος σίγουρα η ιδέα ενός μεγαλόσωμου ή γιγαντόσωμου σκύλου φαντάζει κάπως δύσκολη. Η παραμονή ενός πολύ μεγάλου σκύλου στο εσωτερικό ενός μικρού χώρου όχι μόνο θα μειώσει τη λειτουργικότητα των χώρων του σπιτιού αλλά θα περιορίσει γενικά και τα μέλη της οικογένειας και όχι μόνο. Ο ίδιος ο σκύλος λόγω του μεγέθους του απαιτεί έναν μεγαλύτερο χώρο να κινηθεί κι έτσι ένα μικρό διαμέρισμα θα τον περιορίσει σημαντικά.

Τip: Το μπαλκόνι δεν αποτελεί πλέον λύση καθώς βάση νόμου απαγορεύεται η παραμονή των δεσποζόμενων σκύλων σε μπαλκόνι σπιτιού σε μόνιμη βάση (βλ. νόμος 4039/2012 (ΦΕΚ Α 15).

Τι ηλικία θα έχει ο σκύλος που θα επιλέξεις;

Έχε πάντα κατά νου ότι ένα κουταβάκι απαιτεί αρκετό χρόνο και μάλιστα πολύ περισσότερο από έναν ενήλικο σκύλο (από 12 μηνών και άνω). Αυτό συμβαίνει καθώς το κουταβάκι έχει ιδιαίτερες ανάγκες στην εκπαίδευση αλλά και στη φροντίδα του. Από την άλλη, ένα ενήλικο σκυλάκι συνήθως έχει μάθει κάποια συγκεκριμένα πράγματα και έχει ήδη μία ρουτίνα, έτσι μένουν λιγότερα πράγματα πάνω στο οποίο θα το εκπαιδεύσεις.

Σταθμίζοντας όλα τα παραπάνω σίγουρα μπορείς να αποκτήσεις μία εικόνα σχετικά με τις ανάγκες σου αλλά και τις επιθυμίες σου και να αποκτήσεις εν τέλει τον πιο πιστό σου φίλο!
Μην ξεχνάς ότι ακόμη κι αν υιοθετήσεις και δεν αγοράσεις έναν σκύλο, πάλι, μπορείς να βρεις το κατάλληλο για σένα και για την οικογένειά σου.

Διάβασε επίσης: Πώς θα επιλέξεις ξηρά τροφή για το κατοικίδιο σου;

Editor's Picks

Περισσότερα από Καλή ζωή

5 επιτυχημένες γυναίκες αποκαλύπτουν τι κάνουν την πρώτη ώρα στη δουλειά

Πώς περνούν αυτές οι επιτυχημένες γυναίκες την πρώτη τους ώρα στη δουλειά; Μήπως ήρθε η ώρα να ακολουθήσεις τα βήματα τους;

Έτσι θα ελέγχεις όλα τα αρνητικά συναισθήματα (τι συστήνει η ψυχοθεραπεύτρια;)

H συναισθηματική ισορροπία είναι το μυστικό για την ευτυχία, λένε οι ειδικοί. Μήπως δυσκολεύεσαι να τη διατηρήσεις και επιτρέπεις στα συναισθήματα σου να φτάσουν σε… σημείο βρασμού;

Οι απλοί και αλάνθαστοι τρόποι για να φλερτάρεις καλύτερα
Οι απλοί και αλάνθαστοι τρόποι για να φλερτάρεις καλύτερα

Κοίτα να δεις τελικά που το φλερτ είναι πιο εύκολο απ’ ότι πίστευες

Ανάλυσέ Το | Πώς να απλοποιήσεις τη ζωή σου
Οι συμβουλές που χρειάζεσαι για να απλοποιήσεις τη ζωή σου

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού αναλύει πώς να μην ασχολείσαι με οτιδήποτε περισσό για εσένα

Πώς θα γίνεις επιτυχημένο brand name και οι top συμβουλές για social media από την ελληνίδα expert

Ο ρόλος των social media, τι να κάνεις και τι να μην κάνεις. Η guru της επικοινωνίας Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη μας δίνει τα συστατικά του brand building. 

Πόσο πιάνουν οι συμβουλές για αυτοπεποίθηση; Υπάρχουν όμως 5 κινήσεις που αν καταφέρεις να κάνεις θα σε βοηθήσουν

Το πόσο αυτοπεποίθηση έχεις, βασίζεται εντελώς σε εσένα. Δες πώς θα αποκτήσεις αυτοπεποίθηση τώρα!

#shapegreece